به گزارش صدای بورس، روشهای متفاوتی برای فعالیت در بازار سرمایه وجود دارد و با توجه به اینکه فعالیت در این بازار نیازمند تخصص و مهارت لازم است، صندوقهای سرمایهگذاری میتواند گزینهای جذاب برای افراد فاقد تسلط لازم باشد. همچنین در روزهایی که بازارهای مالی به دلایل مختلف اعم از تصمیمات خلقالساعه، ریسکهای سیاسی و … با نوسانات بسیاری مواجه هستند، صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل امنیت، تنوع و نقدشوندگی بالا، نیاز نداشتن به سرمایه اولیه هنگفت و سهولت خرید و فروش، میتواند گزینهای مقابل افرادی باشد که به دنبال پوشش ریسک و حفظ اصل سرمایه خود هستند.
در این میان رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام کرد: “در حال حاضر با توسعه سرمایهگذاریهای غیر مستقیم مواجه هستیم و امروزه بیش از ۵۰ درصد معاملات روزانه مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری است. ” بر این اساس نگاهی به کارنامه بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در بازههای سه ماهه، شش ماهه و یک ساله داشتهایم. گفتنی است بازدهی برخی از صندوقها از زمان آغاز فعالیت محاسبه شده است. (اطلاعات جداول در روز دوازدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.)
صندوق در اوراق بهادار با درآمد ثابت
براساس آمارهای منتشره در سایت فیپیران؛ “بمان”، “فاخر”، “اونیکس”، “ماهور” و “خورشید” صندوقهایی هستند که به ترتیب با ۸.۰۹ درصد، ۷.۶۳ درصد، ۷.۲۳ درصد، ۷.۲۲ درصد و ۷.۰۵ درصد پنج رتبه اول در بازدهی سه ماهه را به خود اختصاص دادهاند.
در بازدهی شش ماهه هم اسم “اونیکس” در رتبه سوم با ۱۴.۲۱ درصد و “خورشید” در رتبه پنجم با ۱۳.۹۷ درصد بازدهی، به چشم میخورد. در این میان رتبههای اول، دوم و چهارم متعلق به صندوق ارزش آفرین گلرنگ با ۱۴.۸۴ درصد، “تداوم” با ۱۴.۲۳ درصد و “پایا” با ۱۴ درصد بازدهی است.
“صایند” با بازدهی ۴۲.۸۱ درصد، “سیناد” با بازدهی ۲۹.۰۳ درصد، “لبخند” با بازدهی ۲۸.۴۳، “پاداش” با بازدهی ۲۸.۲۶ درصد و “ثبات” با بازدهی ۲۸.۲۵ درصد از رتبههای اول در بازدهی یکساله صندوقهای درآمد ثابت هستند.
صندوق در اوراق بهادار مبتنی بر سپرده کالایی
پشتوانه طلای لوتوس با بازدهی ۲۵.۴۴ درصد در صدر جدول بازدهی سه ماهه صندوقهای مبتنی بر سپرده کالایی قرار دارد و ۴ رتبه بعدی متعلق است به؛ در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیان با ۲۵.۰۷ درصد بازدهی، در اوراق بهادار مبتنی بر طلای صبا با ۲۴.۹۱ بازدهی، زرفام آشنا با ۲۴.۷۴ درصد بازدهی و طلای عیار مفید با ۲۴.۷۱ درصد بازدهی.
پنج صندوقی که در رتبههای اول بازدهی شش ماهه قرار دارند عبارت است از؛ طلای سرخ نوویرا، گروه زعفران سحرخیز، طلای دنای زاگرس، کیمیا زرین کاردان و طلای عیار مفید که به ترتیب با ۶۲.۷۹ درصد، ۵۲.۳۵ درصد، ۴۳.۵۸ درصد، ۴۲.۳۷ درصد و ۴۱.۹۷ درصد بازدهی از سایر صندوقهای جلو زدهاند.
طلای سرخ نوویرا، گروه زعفران سحرخیز، در اوراق بهادار مبتنی بر طلای صبا، در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلا نهایت نگر و کیمیا زرین کاردان شاگرد زرنگهای بازدهی یکساله هستند. بر این اساس طلای سرخ نوویرا ۱۱۳.۸۴ درصد، گروه زعفران سحرخیز ۷۹.۴۴ درصد، در اوراق بهادار مبتنی بر طلای صبا ۲۷ درصد، در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلا نهایت نگر ۲۵.۵۹ درصد و کیمیا زرین کاردان ۲۳.۶۴ درصد بازدهی کسب کردهاند.
صندوقهای اهرمی
صندوقهای اهرمی نوعی صندوق سهامی هستند که از تکنیک اهرم مالی برای به دست آوردن بازدهی مضاعف از یک سرمایهگذاری استفاده میکنند. براساس اطلاعات موجود از زمان آغاز فعالیت تاکنون “اهرم” ۹۸.۲۹ درصد، “توان” ۹۲.۶۸ درصد، “موج” ۲۳.۱ درصد، “جهش” ۱۱.۱۳ درصد و “شتاب” ۱.۹۲ درصد بازدهی داشتهاند.
صندوق در سهام
در صندوقهای سهامی ۵ صندوق بخشی فلزات کیمیا، پالایشی یکم، مشترک نیکوکاری ندای امید، بخشی صنایع دایا و صدف سهام توانستند به ترتیب ۱۷.۱۸ درصد، ۱۴.۵۲ درصد، ۱۲.۷۲ درصد، ۱۲.۵۴ درصد و ۱۲.۳۹ درصد بازدهی کسب کنند.
“ثهام”، “آذین”، “اهرم”، حفظ ارزش دماوند و “متال” در بازدهی شش ماهه رتبههای اول تا پنجم را از آن خود کردند. بهطوری که ثروت هامرز ۲۷.۱۲ درصد، بخشی فلزات کیمیا ۲۵.۰۴ درصد، سهامی اهرمی کاریزما ۲۳.۸۵ درصد، حفظ ارزش دماوند ۲۳.۴۹ درصد و بخشی صنایع دایا ۲۲.۸۵ درصد بازدهی کسب کردند.
در این میان شاگرد ممتازهای بازدهی یکساله مشترک مانا الگوریتم با ۸۲۵.۹۷ درصد، آرمان رایا یکم با ۳۱.۵۵ درصد، ثروت هامرز با ۲۱.۱۷ درصد، آسمان آرمانی سهام با ۱۱.۷۶ درصد و مشترک دماسنج با ۶.۵۷ درصد بازدهی هستند.
صندوق مختلط
در صندوقهای مختلط در بازدهی سه ماهه؛ با تضمین اصل سرمایه کیان، تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند، سپهر اندیشه نوین، نیکوکاری ایتام برکت و مشترک پارس رتبههای اول هستند که به ترتیب ۹.۶۳ درصد، ۹.۵۸ درصد، ۹.۲۵ درصد، ۸.۷۹ درصد و ۷.۹۸ درصد بازدهی کسب کردهاند.
تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند با ۲۹.۴۹ درصد، مشترک نیکی گستران با ۱۹.۸۲ درصد، مشترک سپهر آتی با ۱۹.۲ درصد، نیکوکاری ایتام برکت با ۱۸.۸۵ درصد و زیتون نماد پایا با ۱۸.۶ درصد بازدهی رتبههای اول بازدهی شش ماهه هستند.
در بازدهی یکساله هم رتبههای اول تا پنجم متعلق به مشترک آسمان خاورمیانه، زیتون نماد پایا، تعالی دانش مالی اسلامی، اعتماد تمدن و تضمین اصل سرمایه مفید است که به ترتیب ۱۵.۲۱ درصد، ۱۴.۲۸ درصد، ۱۳.۵۶ درصد، ۱۳.۵۱ درصد و ۱۳.۳۴ درصد بازدهی کسب کردهاند.
صندوق اختصاصی بازارگردانی
رتبه اول صندوقهای اختصاصی بازارگردانی در بازدهی سه ماهه متعلق به اختصاصی بازارگردانی کیان با ۴۱.۱۶ درصد بازدهی است. اختصاصی بازارگردانی یکم آسال (۴۰.۹۸ درصد)، اختصاصی بازارگردانی تدبیرگران فردا (۳۷.۵۹ درصد)، هوشمند آبان (۲۷.۰۶ درصد) و کارگزاری کارآفرین (۲۶.۷۸ درصد) در رتبههای بعدی قرار دارند.
در این میان اختصاصی بازارگردانی میزان داریک با ۱۴۱.۰۹ درصد بازدهی، اختصاصی بازارگردانی افتخار حافظ با ۶۰.۳۵ درصد بازدهی، اختصاصی بازارگردانی کیان با ۵۲.۰۱ درصد بازدهی، اختصاصی بازارگردانی آوای زاگرس با ۴۷.۵ درصد بازدهی و اختصاصی بازارگردانی تاک دانا با ۳۶.۰۱ درصد بازدهی از رتبههای برتر در بازدهی شش ماه هستند.
در این میان با نگاهی به پنج رتبه برتر بازدهی یک ساله این صندوقها متوجه میشویم؛ اختصاصی بازارگردانی آوای زاگرس ۱۲۶.۱۱ درصد، اختصاصی بازارگردانی گسترش نوویرا ۱۰۱.۶۲ درصد، اختصاصی بازارگردانی توازن نوید ۷۲.۰۷ درصد، اختصاصی بازارگردانی پاینده ۳۳.۱۹ درصد و اختصاصی بازارگردانی الگوریتم سرآمد بازار ۳۱.۵۸ درصد نصیب سهامداران خود کردند.
صندوق جسورانه
در صندوقهای جسورانه “آشناتک” با ۱۲.۴ درصد بازدهی، “پیشرفت” با ۵.۳ درصد بازدهی، “دیتا” با ۴.۳۱ درصد بازدهی، “ونچر” با ۳.۲۱ درصد و “سپهر” با ۳.۰۱ درصد رتبههای اول تا پنجم بازدهی سه ماهه هستند.
رتبه برترهای بازدهی سه ماهه در بازدهی شش ماهه هم شاگرد زرنگ بودند و “سپهر” با ۱۴.۷۶ درصد در رتبه اول، “پیشرفت” با ۱۱.۹۹ درصد در رتبه دوم، “آشناتک” با ۱۱.۵۹ درصد در رتبه سوم، “دیتا” با ۸.۷ درصد در رتبه چهارم و “ونچر” با ۴.۶۱ درصد در رتبه پنجم قرار دارند.
بازدهی یکساله هم متعلق به این پنج صندوق است و به ترتیب رتبه جسورانه سپهر یکم ۲۳۲.۳۷ درصد، جسورانه فیروزه ۷۵.۴۴ درصد، جسورانه پیشرفت ۲۳.۷۶ درصد، جسورانه آشنا تک ایرانیان ۱۰.۷۸ درصد و جسورانه فناوریهای تکاملی ۹.۷۶ درصد بازدهی کسب کردهاند.
صندوق خصوصی
در صندوقهای خصوصی هم پنج صندوق خصوصی اکسیر زیست پارسیان، خصوصی دیوان ارزش، خصوصی ثروت آفرین فیروزه، اعتبار سرمایه نوآفرین و خصوصی کمان کاریزما از آغاز فعالیت تاکنون به ترتیب ۲۳.۱۵ درصد، ۱۹.۴۴ درصد، ۱۶.۷۴ درصد، ۱۶.۴۴ درصد و ۱۳.۷۳ درصد بازدهی کسب کردهاند.
صندوق در صندوق
در بخش صندوق در صندوق هم رتبه اول تا پنجم به لحاظ بازدهی از آغاز فعالیت متعلق است به ثروت ستارگان با ۱۲۱.۰۳ درصد، نماد آشنا ایرانیان با ۹۶.۱۷ درصد، صندوق در صندوق صنم با ۸۲.۷ درصد، تمشک نماد رشد با ۷۰.۰۸ درصد و بازنشستگی تکمیلی کاریز با ۲.۱۵ درصد.
صندوقهای بازنشستگی
در این میان دو صندوق بازنشستگی حاضر در بورس وجود دارد که از آغاز فعالیت تاکنون “مدیر” ۷۸.۹۹ درصد و “فنابا” ۰.۴۷ درصد بازدهی کسب کردهاند.
- ملیکا حمزهئی – خبرنگار
- منبع جداول: فیپیران