یکی از کارهایی که درهیچ دولتی نباید انجام شود، ایجاد صندوق‌های حمایتی یا کمک‌هایی است که دولت برای بورس انجام می‌دهد. در واقع باید بگوییم که بورس نیازی به حمایت دولتی ندارد و مسیر خودش را می‌رود و دولت نباید در این مسیر دخالتی داشته باشد.
دخالت‌های دولت در بورس می‌تواند مسیر آن را تغییر داده و در بلندمدت حتی تاثیرات منفی در روند بورس داشته باشد. کار دیگر این است که معمولا در بالا رفتن و پایین آمدن قیمت‌ها نباید دخالت کند چون بازار فرآیند و روند خود را دارد، همچنین اگر شاخص روند صعودی گرفت دولت نباید این مهم را به نام خود فاکتور کند. به هرحال روند افزایشی شاخص دلایل اختصاصی دارد که ممکن است ربطی به مسائل کلان نداشته باشد.
برای اینکه بورس رشد کند، باید نرخ بهره که یکی از اصلی‌ترین عوامل است کاهش پیدا کند با این عامل نمی توان بازار را متعادل کرد. قیمت دستوری یکی دیگر از کارهایی است که نباید انجام داده شود. تغییرات در ساختارسازمان هم می‌تواند موثر باشد؛ در دنیا سعی می‌کنند فعالیت‌های سازمان را به نهادها یا در اصل سازمان‌های غیر رسمی مثلاً کانون‌ها واگذار کنند تا دخالت سازمان کمتر شود. در نهایت چند صدایی در دولت نباید باشد؛ در حیطه شرکت‌ها و در چند سال گذشته مسئولان صورت مالی شرکتی را در توییتر می‌گذاشتند و درباره سود آن اظهار نظر می‌کردند و چند صدایی در خصوص بازار سرمایه بوده است درخصوص بورس مثل نرخ خوراک شرکت‌ها و… باید صدای واحد باشد تا بورس موفق شود.
به‌طورکلی باید بگوییم در سال‌های اخیر مقوله چندصدایی حل نشده باقیمانده و همین مسئله آسیب‌های زیادی را به شاکله اقتصاد وارد کرده است. یکی از نتایج طبیعی چند صدایی و چند قانونی، ایجاد رانت است چراکه در چنین شرایطی راهی برای دور زدن قانون در سطح کلان اقتصاد مهیا می‌شود.

  • بهنام بهزاد فر – کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۵۴۹ هفته نامه اطلاعات بورس

source

توسط spideh.ir