«آرمان امروز» گزارش می دهد؛
آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: در حالی که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا وضعیت کنونی خاورمیانه را «حساس» توصیف کرده، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه گفت: «ایالات متحده از مسیر کانالهای دیپلماتیک از دیگر کشورها خواسته است که به ایران بگویند تشدید تنش در خاورمیانه به نفع آنها نیست.»
پیش از این آنتونی بلینکن گفته بود که واشنگتن «درگیر دیپلماسی بیوقفه و تقریباً شبانهروزی» برای کمک به کاهش تنشها در خاورمیانه است؛ آن هم در زمانی که نگرانیها از حمله تلافیجویانه ایران علیه اسرائیل همچنان وجود دارد.
بلینکن در مراسم امضای قرارداد با همتای استرالیایی خود در واشنگتن گفت: «همه طرفها باید از تشدید تنشها خودداری کنند و برای کاهش تنشها گام بردارند. تشدید تنش به نفع هیچکس نیست. این فقط منجر به درگیری بیشتر، خشونت بیشتر و ناامنی بیشتر خواهد شد.»
در پی کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس هفته گذشته در تهران، نگرانیها از اقدام ایران برای انتقام از اسرائیل و در پی آن تبدیل درگیریهای غزه به یک جنگ گسترده در خاورمیانه افزایش یافته است.
مقامات اسرائیل مسئولیت این قتل را بر عهده نگرفتند؛ با این وجود ایران همچنان اسرائیل را مقصر میداند و تلآویو را تهدید به مجازات کرده است.
ایران از حماس که در غزه با اسرائیل در حال جنگند، همچنین از شبهنظامیان حزبالله در لبنان که فواد شکر فرمانده ارشد آنها در حمله اخیر اسرائیل به بیروت کشته شد، حمایت میکند.
رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده و کامالا هریس معاون او، توسط تیم امنیت ملی کاخ سفید درباره وضعیت خاورمیانه از جمله تهدیدات ایران و نیروهای نیابتی آن علیه اسرائیل و نظامیان آمریکایی مطلع شدند.
آنها درباره حمله به پایگاه هوایی الاسد عراق در روز دوشنبه و چگونگی واکنش ایالات متحده به این حمله نیز گفت و گو کردند.
مقامات آمریکایی به رویترز گفتند که دستکم پنج پرسنل آمریکایی در این حمله راکتی زخمی شدند. مشخص نیست که آیا این حمله با تهدیدهای ایران برای گرفتن انتقام ترور هنیه مرتبط بوده است یا خیر.
بایدن و هریس همچنین در جریان آخرین تلاشهای ایالات متحده برای حمایت نظامی از اسرائیل در صورت حمله به این کشور و تلاشهای دیپلماتیک برای «کاهش تنش منطقهای» و دستیابی به آتشبس و توافق برای آزادی گروگانها در غزه قرار گرفتهاند.
بلینکن پیشتر روز دوشنبه با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر و بدر عبدالطی، وزیر خارجه مصر گفت و گو کرده بود.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره این دیدارها گفت: «در جریان این دیدارها از کشورها خواستیم پیامهایی را به ایران بدهند و برای ایران روشن کنند که تشدید این درگیری و حملهای دیگر به اسرائیل به نفع آنها نیست.»
آقای بلینکن نیز در اظهارات خود از طرفها خواسته بود تا «این چرخه» خشونت را بشکنند و با وجود کشته شدن هنیه، بر سر آتشبس در غزه توافق کنند.
آقای بلینکن اعلام کرد: «مهم این است که همه طرفها راههایی برای رسیدن به توافق پیدا کنند؛ نه اینکه به دنبال دلایلی برای به تأخیر انداختن آن یا نه گفتن باشند. ضروری است که همه طرفها در ساعات و روزهای آینده انتخابهای درستی داشته باشند.»
العوادی در خصوص درخواست وزیر بلینکن از نخست وزیر برای ایفای نقش در کنترل اوضاع منطقه، گفت: «این تاکید بر اهمیت و نقش محوری عراق و احترام به سخنان نخستوزیرش در پایتختهای مختلف است. عراق با حرکت به سمت شورای امنیت و اتحادیه عرب، آنچه را وظیفه ملی و عربی ایجاب میکند، انجام داده است تا تدابیر مناسب در خور میزان بحران کنونی اتخاذ شوند.»
وی تصریح کرد: میانجیگریها با توجه به تشدید تنشهای خطرناک اسرائیل، گشودن جبهههای متعدد، نقض حاکمیت کشورها، اجرای ترورها و تهدید به گشودن جبههای جدید در لبنان تا زمانی که نتانیاهو ابتدا مهار نشود، جنگ در غزه متوقف نشود یا قواعد درگیری در عرصههای مختلف رعایت نشوند، نمیتوانند تأثیر خود را داشته باشند.
العوادی تاکید کرد: «عراق نقش خود به عنوان کشور محوری در منطقه در تلاش برای جلوگیری از تشدید تنش را کنار نخواهد گذاشت. در طول یک سال و نیم گذشته، نقشهایی را ایفا کرده است و هنوز هم در تلاش است تا شکاف بین طرفهای مختلف منطقهای را کاهش دهد، اما این بستگی به میزان تعهد جامعه بینالمللی به کنترل طرف متجاوز و وادار کردن آن طرف به توقف جنگ ویرانگر غزه و منع گسترش آن دارد.»
العوادی توضیح داد: «وزیر بلینکن با نخست وزیر درباره آخرین تحولات در روند پایان دادن به مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق و نتایج سفر اخیر هیئت نظامی عراق به واشنگتن برای توافق بر سر نقشه راه توافق شده که به زودی روابط دوجانبه بین ۲ کشور را به چشم انداز جدیدی منتقل میکند، رایزنی کرد.»
source