«آرمان امروز» گزارش می دهد؛
آرمان امروز-رضا پورحسین: نشریه نیویورک تایمز به نقل از مقامات ایرانی گزارش داد که روسیه تحویل تجهیزات پدافند هوایی و راداری پیشرفته خود را به ایران آغاز کرده است. برخی از این تجهیزات به دنبال درخواست ایران از کرملین و در شرایط میزبانی رئیس جمهوری ایران از سرگئی شویگو، رئیس شورای امنیت روسیه صورت گرفته است.
در این دیدار که در پنجم ماه اوت صورت گرفت، شویگو به رسانه دولتی ایران گفت که مسکو «آماده همکاری کامل با ایران در مورد مسائل منطقهای» است. سرلشگر محمد باقری نیز متقابلا به روابط «عمیق، بلندمدت و استراتژیک» بین ایران و روسیه اشاره کرد. مقامات به نیویورک تایمز گفتهاند در حالی که رسانههای محلی ایران تنها از درخواست تجهیزات نام بردهاند، یکی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یک مقام دیگر به تایمز تأیید کردند که نه تنها این درخواست انجام شده، بلکه تحویلها نیز آغاز شده است.
این تحویل در شرایط پرتنش خاورمیانه و در حالی که اسرائیل در انتظار حمله مستقیم ایران برای انتقام از ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در تهران است، صورت میپذیرد.
در گزارش تایمز اشاره نشده که ایران چه تجهیزاتی از روسیه درخواست کرده یا چه تجهیزاتی تحویل داده شده است، اما ایران از گذشته برخی از سامانههای پدافند هوایی اس-۳۰۰ ساخت روسیه را در اختیار دارد، اگرچه مسکو اکنون سامانههای پیشرفتهتر اس-۴۰۰ را در اختیار گرفته است.
در همین گزارش به گفتگوی مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری جدید ایران اشاره شده است. در این دیدار پزشکیان اعلام کرد که تهران مصمم است روابط خود را با «روسیه به عنوان شریک استراتژیک خود» گسترش دهد. پزشکیان همچنین در این دیدار روسیه را از جمله کشورهایی خواند که «در شرایط سخت در کنار ملت ایران ایستاده است.»
رسانههای اسرائیلی از گزارش نیویورک تایمز به این نتیجه رسیدهاند که سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ به ایران تحویل داده شده است.
در این میان، بایدن با رهبران قطر، مصر و اردن با محوریت رایزنی برای رسیدن به توافق آتش بس در غزه و اقناع و فشار بر ایران برای خودداری از حمله به اسرائیل و دستکم حملهای محدود چون قبل گفتگو کرده است.
در کنار آن هم رایزنی فشردهای میان دولت بایدن و تلآویو برقرار است.
در همین حال نیز دبیر شورای امنیت ملی روسیه به ایران آمد و مذاکراتی داشت. بر خلاف برخی تحلیلها، هر چند روسیه تمایل دارد که کلا غرب و آمریکا به پرونده چالشی دیگری مشغول و تمرکز آنها بر پرونده اوکراین برداشته شود، اما این قاعده شامل اسرائیل و جنگی منطقهای با طرفیت آن نمیشود. به هر حال، وقتی یک طرف مسالهای در منطقه اسرائیل است، روسها بسیار محتاطانه عمل میکنند و بر خلاف امنیت آن گامی جدی بر نمیدارند و گواهی دیگر بر این مدعا نیز همین پیام احتمالی پوتین به ایران (به گفته برخی منابع رسانهای) برای خودداری از حمله شدید به اسرائیل است.
همچنین گفته میشود که دولت آمریکا به ایران و حزب الله پیام داده و خواستار آن شده است که فعلا حملهای صورت نگیرد تا زمان بیشتری برای توقف جنگ داشته باشد.
از این رو، دور از انتظار نیست که طبق تفاهماتی پشت پرده و بده بستانی توافق آتش بس در غزه حاصل شود؛ توافقی که بعید است که کلا حمله احتمالی ایران را منتفی کند، بلکه ممکن است به عنوان بخشی از تفاهمات با محدود کردن این حمله به نحوی که موجب تشدید تنش و پاسخ متقابل اسرائیل نشود، موافقت شود. سوغاتی برای ایران که احتمالا با دریافت اس ۴۰۰ شیرین تر شود. باید توجه داشت که دبیر امنیت ملی فدراسیون روسیه در اولین دیدار خود با پزشکیان، جمهوری اسلامی ایران را از همپیمانان کلیدی و راهبردی روسیه در منطقه دانست و ضمن ابراز خرسندی از تلاشهای مشترک ۲ کشور برای ایجاد جهان چند قطبی و همچنین تأمین امنیت منطقه تصریح کرد: روابط ۲ کشور در همه بخشها در حال رشد بوده و چشماندازهای بسیار خوبی برای توسعه تعاملات موجود است.
همچنین بر علاقمندی کشورش برای تسریع در تکمیل طرحهای مشترک میان ۲ کشور از جمله کریدور شمال جنوب تأکید و گفت: روسیه برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان ملل، بریکس و شانگهای اهمیت زیادی قائل است و ما برای گسترش این همکاریها تلاش خواهیم کرد.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه روز دوشنبه با همتای ایرانی خود نیز دیدار و گفت وگو کرد.
او در دیدار با «علی اکبر احمدیان»، دبیر شورای عالی امنیت ملی ضمن تاکید بر ارتقا سطح همکاریهای راهبردی و روابط مستحکم و دوستانه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزههای مختلف سیاسی، امنیتی، نظامی و اقتصادی، اقدام اسرائیل علیه هنیه در خاک ایران و یکی از فرماندهان حزب الله در لبنان را به شدت محکوم کرد و اقدام اسرائیل را خلاف موازین و قوانین بینالمللی دانست.
source