آرمان امروز- الهام فیروزی : ۲۲ مرداد، روز سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های اجتماعی است. مشارکت‌های اجتماعی از جمله موضوعاتی است که بسیاری از علاقه‌مندان خدمت به کشور یا استان و شهر و محله زندگی و محل کارشان را بر آن داشته تا با انجام برخی امور در‌اندیشه نگاهداشت و پاسداشت ارزش‌های انسانی برآیند. بنا بدرخواست سازمان‌های مردم نهاد و با پیشنهاد وزارت کشور و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲۲ مردادماه با عنوان روز تشکل‌ها و مشارکت‌های اجتماعی نامگذاری شده است. به نظر می‌رسد هدف از این نام‌گذاری، نزدیک نمودن دولت به سازمان‌های مردم‌نهاد و تأکید بر نقش تشکل‌ها در پیشبرد امور و توسعه کشور باشد. روز تشکل‌ها و مشارکت اجتماعی یادآور زحمات بی‌دریغ و تلاش‌های خالصانه افرادی است که خدمت‌رسانی به جامعه از طرق مختلف را هدف خود قرار داده و همسو با نهاد‌های دولتی در این مسیر گام برمی‌دارند. حضور و تأثیرگذاری مردم در کلیه حوزه‌های اجتماعی یکی از مهمترین شاخص‌های توسعه پایدار کشور‌ها محسوب می‌گردد.

استفاده از پتانسیل آحاد جامعه، دخالت دادن مردم در تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات اجرایی و همچنین تقویت انسجام و هم افزایی اجتماعی از ثمرات مطلوب نقش آفرینی تشکل‌های مردمی و از جمله رسالت‌ها و وظایف خطیر این‌ها است، بی‌شک تحقق پیشرفت وتوسعه همه جانبه کشور مستلزم بهره‌گیری از استعداد، توان وحضور فعالانه مردم است. روز جهانی تشکل‌ها و مشارکت‌های اجتماعی، غنیمت شمردن فرصتی برای نظارت رکن اصلی توسعه نهاد‌های اجتماعی است و نباید حریم و ساحت مشارکت اجتماعی با ضعف‌های نظارتی و فقدان قوانین، خدشه دار شود. پالایش فضای مشارکت اجتماعی با کمک و همراهی تشکل‌ها امری است مهم که منجر به سالم‌سازی فضای فعالیت اجتماعی فعالین حقیقی این عرصه می‌گردد.

وظیفه شهروندی و مسئولیت اجتماعی
حل مشکلات جامعه و مقابله با آسیب‌های اجتماعی به عنوان وظیفه شهروندی و در قالب مسئولیت ‏اجتماعی ضرورتی است که مردم به آن پی برده‌اند و این کار ممکن نمی‌شود مگر با مشارکت مردم و ‏فعال شدن آن‌ها در این سازمانها؛ نکته قابل ذکر اینکه مطابق انتظارات حفظ شئونات جامعه هدف و ارزش‌های اجتماعی‌شان و احترام به فرهنگ‌ها و اقوام مختلف از اولین و مهمترین اهداف سازمان‌های مردم ‏نهاد است. سازمان‌های مردم نهاد (‏NGO‏)، تشکل‌های همسو با مردم هستند که همانند وجدان آگاه جامعه ‏عمل می‌کنند. اگر چه خیریه‌ها از سالیان پیش در ایران حضور پررنگی داشتند و در میان اقشار مرفه ‏سنتی جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص می‌دادند، ولی شکل جدید و متفاوت این سازمان‌ها که در ‏قالب «ان. جی. او» ها‎ ‎در جامعه شناخته شده‌اند اکنون برای مردم نامی آشنا هستند‎ ‎و از ارکان ‏توسعه پایدار محسوب می‌شوند. ‏دولت‌ها و مردم قبول کرده‌اند که مناسبترین راه برای حل مسائل و مشکلات و اداره کشور و نیز رسیدن به یک وضعیت مطلوب از پیشرفت فردی و اجتماعی، تنها همکاری و فعالیت دست جمعی در چارچوب ایجاد تشکل‌های گوناگون است. مهمترین رسالت تشکل‌های غیردولتی یا سازمان‌های مردم نهاد این است که باری از دوش دولت و مردم بردارد و به توسعه فرهنگ و اجتماع کشور و کاهش مشکلات و آسیب‌های جامعه بکاهند وگرنه بود و نبود آن‌ها تفاوتی ندارد و چه بسا اگر از اهداف اصلی خود دور شوند فایده‌ای که برای کشور ندارند هیچ و ممکن است ضرر و زیان همراه با بروز مشکلات و پیامد‌های منفی را هم به دنبال داشته باشند.

The post روز تشکل‌های اجتماعی و دولت چهاردهم appeared first on روزنامه آرمان امروز.

source

توسط spideh.ir