آرمان امروز- الهام فیروزی : ۲۲ مرداد، روز سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای اجتماعی است. مشارکتهای اجتماعی از جمله موضوعاتی است که بسیاری از علاقهمندان خدمت به کشور یا استان و شهر و محله زندگی و محل کارشان را بر آن داشته تا با انجام برخی امور دراندیشه نگاهداشت و پاسداشت ارزشهای انسانی برآیند. بنا بدرخواست سازمانهای مردم نهاد و با پیشنهاد وزارت کشور و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲۲ مردادماه با عنوان روز تشکلها و مشارکتهای اجتماعی نامگذاری شده است. به نظر میرسد هدف از این نامگذاری، نزدیک نمودن دولت به سازمانهای مردمنهاد و تأکید بر نقش تشکلها در پیشبرد امور و توسعه کشور باشد. روز تشکلها و مشارکت اجتماعی یادآور زحمات بیدریغ و تلاشهای خالصانه افرادی است که خدمترسانی به جامعه از طرق مختلف را هدف خود قرار داده و همسو با نهادهای دولتی در این مسیر گام برمیدارند. حضور و تأثیرگذاری مردم در کلیه حوزههای اجتماعی یکی از مهمترین شاخصهای توسعه پایدار کشورها محسوب میگردد.
استفاده از پتانسیل آحاد جامعه، دخالت دادن مردم در تصمیمگیریها و اقدامات اجرایی و همچنین تقویت انسجام و هم افزایی اجتماعی از ثمرات مطلوب نقش آفرینی تشکلهای مردمی و از جمله رسالتها و وظایف خطیر اینها است، بیشک تحقق پیشرفت وتوسعه همه جانبه کشور مستلزم بهرهگیری از استعداد، توان وحضور فعالانه مردم است. روز جهانی تشکلها و مشارکتهای اجتماعی، غنیمت شمردن فرصتی برای نظارت رکن اصلی توسعه نهادهای اجتماعی است و نباید حریم و ساحت مشارکت اجتماعی با ضعفهای نظارتی و فقدان قوانین، خدشه دار شود. پالایش فضای مشارکت اجتماعی با کمک و همراهی تشکلها امری است مهم که منجر به سالمسازی فضای فعالیت اجتماعی فعالین حقیقی این عرصه میگردد.
وظیفه شهروندی و مسئولیت اجتماعی
حل مشکلات جامعه و مقابله با آسیبهای اجتماعی به عنوان وظیفه شهروندی و در قالب مسئولیت اجتماعی ضرورتی است که مردم به آن پی بردهاند و این کار ممکن نمیشود مگر با مشارکت مردم و فعال شدن آنها در این سازمانها؛ نکته قابل ذکر اینکه مطابق انتظارات حفظ شئونات جامعه هدف و ارزشهای اجتماعیشان و احترام به فرهنگها و اقوام مختلف از اولین و مهمترین اهداف سازمانهای مردم نهاد است. سازمانهای مردم نهاد (NGO)، تشکلهای همسو با مردم هستند که همانند وجدان آگاه جامعه عمل میکنند. اگر چه خیریهها از سالیان پیش در ایران حضور پررنگی داشتند و در میان اقشار مرفه سنتی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص میدادند، ولی شکل جدید و متفاوت این سازمانها که در قالب «ان. جی. او» ها در جامعه شناخته شدهاند اکنون برای مردم نامی آشنا هستند و از ارکان توسعه پایدار محسوب میشوند. دولتها و مردم قبول کردهاند که مناسبترین راه برای حل مسائل و مشکلات و اداره کشور و نیز رسیدن به یک وضعیت مطلوب از پیشرفت فردی و اجتماعی، تنها همکاری و فعالیت دست جمعی در چارچوب ایجاد تشکلهای گوناگون است. مهمترین رسالت تشکلهای غیردولتی یا سازمانهای مردم نهاد این است که باری از دوش دولت و مردم بردارد و به توسعه فرهنگ و اجتماع کشور و کاهش مشکلات و آسیبهای جامعه بکاهند وگرنه بود و نبود آنها تفاوتی ندارد و چه بسا اگر از اهداف اصلی خود دور شوند فایدهای که برای کشور ندارند هیچ و ممکن است ضرر و زیان همراه با بروز مشکلات و پیامدهای منفی را هم به دنبال داشته باشند.
The post روز تشکلهای اجتماعی و دولت چهاردهم appeared first on روزنامه آرمان امروز.
source