به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای استان یزد، جواد محجوبی اظهار کرد: بیشترین میزان فرونشست‌ها به دلیل برداشت بی‌رویه از آبخوان در دشت یزد – اردکان و در حدفاصل شهرهای اشکذر تا اردکان و به خصوص در منطقه رستاق پدیدار شده است.

وی افزود: بیشینه نرخ فرونشست سالانه زمین در استان یزد در منطقه رستاق به میزان ۱۴ سانتی متر در سال اندازه‌گیری شده که زنگ خطر از بین رفتن سفره‌های آب زیرزمینی را به صدا درآورده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد تصریح کرد: در دشت ابرکوه به علت ساختار خاص زمین شناسی منطقه و وجود سنگ کف آهکی در آبخوان این دشت، فرونشست زمین عمدتاً به صورت فروچاله‌ها نمایان شده به طوری که تاکنون حدود ۳۳ مورد فروچاله در منطقه ایجاد شده است که قطر برخی از آن‌ها تا ۸۰ متر و عمق برخی تا ۴۰ متر اندازه‌گیری شده است.

محجوبی ادامه داد: با توجه به اینکه این فروچاله‌ها به صورت ناگهانی ایجاد می‌شوند و در حال نزدیک شدن به مناطق مسکونی هستند، علاوه بر اینکه باعث نابودی سفره‌های آب زیرزمینی می‌شوند، توسعه آن‌ها به مناطق مسکونی خطرناک است.

وی گفت: تداوم برداشت آب بیش از توان سفره‌ها و ادامه روند افت سطح آب زیرزمینی در آن‌ها منجر به توسعه فرونشست‌ها می‌شود که با وقوع این پدیده، نفوذپذیری طبیعی زمین از بین رفته و در صورت وقوع بارندگی، روان آب حاصل از بارش‌ها به سفره نفوذ نمی‌کند و در سطح زمین جاری شده و تبدیل به سیل‌های خسارت بار می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد گفت: در نتیجه علاوه بر ایجاد خسارت توسط سیل، آب‌هایی که می‌توانستند در سفره‌ها ذخیره شده و در سال‌های آتی مصرف شوند، از طریق همین سیلاب‌ها وارد مناطق کویری پایین دست شده و پس از تبدیل شدن به شورابه، از طریق تبخیر از دسترس خارج می‌شوند.

source

توسط spideh.ir