آرمان امروز: تعداد سرقت ها و و قتل با اسلحه، نگران کننده است. در همین تعطیلات گذشته، دو قتل با اسلحه به وقوع پیوست. قتل سرپرست تیم امید بوکس ایران با اسلحه و در باغ شخصی خود، باعث بروز حواشی شد. فرمانده انتظامی رباط کریم در این رابطه گفته است: «دو زن به همراه مقتول که از ورزشکاران و مربیان اسبق تیم ملی بوده به باغ شخصی آمدند. نگهبان در بازجویی به شنیده شدن صدای شلیک گلوله اشاره کرده و با حضور در باغ مشاهده کرده دو زن به مقتول با سلاح گرم شلیک کرده و گوشی مقتول را با خود بردهاند.» در فاصله یک روز بعد و بامداد ۱۴ شهریور، زن و مرد جوانی در منطقه پیربازار رشت به ضرب گلوله به قتل رسیدند. زمانی که هویت زن مقتول شناسایی شد، مشخص گردید که این زن (یاسمین رحمتی) یک استاد سنتور در دانشگاه تهران بوده و اهل شهر تفرش است. وی برای ادامه تحصیل در خانهای در منطقه پیربازار رشت زندگی میکرده و از چند ماه پیش با مرد مقتول آشنا شده است. بر اساس شنیده ها مشخص شد مرد مقتول نیز اهل شهر قم است. در این شرایط فیلم هایی در فضای مجازی منتشر می شود و نشان می دهد که سارقان با اسلحه گرم وارد منازل می شوند و اقدام به سرقت می کنند.
پشت این جرائم علل فراوان اما مرموزی همچون مشکلات روحی و روانی، بیکاری، عدم تامین نیاز های معیشتی و اساسی و.. پنهان شده اند.
درباره علل وقوع این جرائم یک جرم شناس به رکنا گفته است: «از دیدگاه آسیب شناسی اجتماعی، عواملی متعددی در هر جرم و جنایت وحود دارد که مسبب وقوع آن هستند. این عوامل به طور کلی به دو بخش دورنی و بیرونی تقسیم می شوند. از عوامل درونی مشوق افراد به انجام جرائم شامل مواردی مانند مشکلات روحی و روانی و عدم رفع نیاز های فردی و اجتماعی شخص است. عوامل بیرونی مسبب این امر می توان به عدم تفریح، بیکاری، عدم تامین مسکن و معاش و مشکلاتی که به علت تحریم های سنگین اقتصادی و سوء مدیریت مسئولان برای افراد جامعه پیش می آید اشاره کرد.»
پیمان حاج محمود عطار، درباره افزایش اسلحه در میان جوانان و آسانی تهیه آن با وجود غیرمجاز بودن استفاده از سلاح گرم اظهار کرد: «در این خصوص مهمترین نهاد مسئول، گمرک ها و نهادهای نظارتی در مرزهای کشور هستند. سلاحهای گرم در داخل کشور تولید نمیشوند، چرا که تولیدات جنگ افزار های نظامی با کنترل و نظارت شدید نهادهای دولتی انجام میگیرد. اغلب این سلاحها از مرزهای شرقی و غربی وارد کشور میشوند. بنابراین مرزداران و نهاد هایی که مسئولیت نظارت بر واردات کالاها را بر عهده دارند، باید آنها را تحت کنترل قرار دهند و نظارت خود را بیشتر کنند. متاسفانه در این مورد ایران فاقد نظارت دقیق در واردات کالا از مرز های بین المللی است و به همین خاطر، قاچاق یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که مدت طولانی گریبان گیر کشور شده است.»
یکی از راههای دیگری که قاچاقچیان از طریق آن سلاح به درون مرزها وارد میکنند، کاربرد «ماشین های شوتی» است. این جرم شناس توضیح داد: «این ماشینها برای حمل کالاهای غیرمجاز تغییر کاربری داده شدند و از مناطق جنوبی کشور نظیر خوزستان، هرمزگان، بندر گناوه و چابهار و… وارد کشور میشوند. درون ماشینهای شوتی کالاهای وارداتی و لوازم خانگی قرار داده شده که در بین آنها اسلحه جاساز میشود و سپس با حرکت به سمت استانهای مرکزی و شمالی کشور در تمام شهرها و استانها توزیع میشوند.»
حاج محمود عطار همچنین به بحث اعمال مجازات مناسب و بازدارنده برای مجرمان و قاچاقچیان اشاره کرد و گفت: «اگر ما بخواهیم شدیدترین مجازات که سلب زندگی و اعدام افراد مجرم است را برای قاچاقچیان اعمال کنیم، چنانچه علل و عوامل ارتکاب جرم در میان بزهکاران و مردم جامعه از بین نرود، این مجازات هم نمیتواند بازدارنده باشد. نمونه عملی آن در رابطه با قاچاقچیان مواد مخدر است. قوانین بسیاری وجود دارد که در آنها مجازات اعدام برای تولید، توزیع و حمل مقادیر خاصی از مواد مخدر در نظر گرفته شده است. اما اعمال مجازات اعدام برای این افراد، سبب اعتراض نهاد های حقوق بشری داخلی و خارجی شده که در نتیجه آن، این قانون اصلاح شد و میزان مواد مخدری که اعدام شخص را در پی داشت، افزایش یافت. دلیل این امر این بود که سیاستگذاران متوجه شدند که اعدام قاچاقچیان مواد مخدر قادر به ممانعت از ارتکاب این جرم در بین مردم نیست.»
source