آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: مجمع عمومی سازمان ملل متحد که نشست سالانه خود را برگزار کرده چارچوب کلی یک توافق موسوم به «پیمانی برای آینده» را به منظور مقابله با چالشهای قرن بیست و یکم تصویب کرد.
اکنون قسمت سخت کار آغاز شده است زیرا کشورهای عضو با دیدگاهها و نقطهنظرات متفاوت بایست برای تحقق و اجرای ۵۶ اقدام توصیه شده در این پیمان در اسرع وقت همسو و متحد شوند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از ۱۹۳ عضو این سازمان جهانی به دلیل تصویب پیمان آینده تشکر کرد و این اقدام را گامی در جهت گشایش همکاری بینالمللی برای مقابله با چالشهایی مانند تغییرات آب و هوا، هوش مصنوعی، تشدید درگیریها، افزایش نابرابری و فقر، و بهبود زندگی بیش از ۸ میلیارد نفر در جهان دانست.
دبیر کل سازمان ملل متحد در نطق خود تصریح کرد: «ما اینجا هستیم تا چندجانبهگرایی را از لبه پرتگاه بازگردانیم. اکنون سرنوشت مشترک ما را بر آن داشته که از این مسیر عبور کنیم. این نه تنها نیازمند توافق، بلکه نیازمند اقدام است.»
پیمان ۴۲ صفحهای یاد شده روز یکشنبه در افتتاحیه نشستی دو روزه به دعوت دبیر کل سازمان ملل متحد موسوم به «اجلاس سران آینده» به تصویب رسید.
از جمله رهبرانی که قرار است در این اجلاس سخنرانی کنند، میتوان به مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه روسیه اشاره کرد.
روسیه تلاش داشت تا تغییراتی در میثاق آینده ایجاد کند و به همین دلیل تصویب این پیمان تا روز افتتاحیه همچنان در هالهای از ابهام قرار داشت.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل میگوید که به دلیل همین تعلیق گفت، آنتونیو گوترش سه سخنرانی یکی برای تایید، یکی برای رد، و دیگری اگر همه چیز هنوز روشن نبود، آماده کرده بود.
سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه روسیه پیشنهادی اصلاحیهای را ارائه داده بود که میتوانست به طور قابل توجهی بازدهی و قابلیتهای پیمان را کاهش دهد؛ او گفته بود: «هیچ کس از این پیمان راضی نیست.»
با شروع اجلاس اما مشخص شد که نماینده روسیه دچار اشتباه شده است؛ ۵۴ کشور آفریقایی با اصلاحیههای روسیه مخالفت کردند و جمهوری کنگو به نمایندگی از آنها، پیشنهاد کرد که به اصلاحیهها رأی داده نشود.
مکزیک نیز از آفریقاییها حمایت کرد؛ در رأیگیری در باره پیشنهاد جمهوری کنگو، آفریقاییها از حمایت ۱۴۳ کشور برخوردار شدند.
تنها ۶ کشور ایران، بلاروس، کره شمالی، نیکاراگوئه، سودان و سوریه از اصلاحیههای پیشنهادی روسیه حمایت کردند و ۱۵ کشور نیز به آن رأی ممتنع دادند.
بر اساس آنچه در پیمان آینده بر آن تاکید شده، رهبران جهان در «دوران تحول عمیق جهانی» گرد هم آمدهاند.
این پیمان نسبت به «خطرات فاجعهبار و فزایندهای» هشدار میدهد که میتواند انسانها را در سراسر جهان به سوی «آیندهای هولناک متاثر از بحرانهای مداوم و فروپاشی» سوق دهد. آنتونیو گوترش چندین بند کلیدی در پیمان آینده و دو ضمیمه همراه آن، یعنی «پیمان جهانی دیجیتال» و «اعلامیه نسلهای آینده» را طی نطق خود در افتتاحیه اجلاس برجسته کرد.
این پیمان رهبران جهان را متعهد میکند که در جهت اصلاح ساختار شورای امنیت ۱۵ عضوی تلاش کنند تا بیشتر منعکسکننده جهان امروز باشد.
بر اساس این پیمان، «بیعدالتی تاریخی علیه آفریقا» که هیچ کرسی دائمی در شورای امنیت ندارد باید اصلاح شود و همچنین حضور کمرنگ منطقه آسیا-اقیانوسیه و آمریکای لاتین بایست مورد بازنگری قرار گیرد.
آنتونیو گوترش میثاق آینده را «نخستین حمایت چندجانبه توافقشده برای خلع سلاح هستهای در بیش از یک دهه گذشته» خواند و تاکید کرد که این پیمان متعهد به « انجام گامهایی برای جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضا و قانونمند کردن استفاده از سلاحهای خودمختار یا رباتهای کشنده است.»
به گفته دبیر کل سازمان ملل متحد، میثاق آینده همچنین شامل پیمان جهانی دیجیتال است که نخستین توافق جهانی در نوع خود در خصوص حکمرانی بینالمللی هوش مصنوعی به شمار میرود.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد از صلح و امنیت به عنوان پیام کشورش برای جهان یاد کرد.
آقای پزشکیان سپس ضمن اشاره به این پیام بر لزوم تحقق شعار امسال مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر «صلح و آینده توأم با توسعه برای همه مردم جهان» تاکید کرد.
source