آرمان امروز- رها معیری: چند روز پیش نشست خبری «طرح ملی ارتقاء مهارت و هم افزایی ویژه مؤسسات خیریه و سمنها» با دکتر محسن ولیئی؛ معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور و مدیرعامل مجمع خیرین کشور، حجت الاسلاموالمسلمین علی دیانی؛ مدیرعامل بنیاد خیریۀ راهبری آلاء، حجتالاسلام والمسلمین علی ملانوری؛ دکتر رضا درمان و علیرضا آتشک؛ مدیر شبکه ملی نیکوکاری و مؤسسات خیریه و دکتر محمد طاهانژاد؛ مدیر آکادمی خیر ایران برگزار شد.
در این نشست خبری، محسن ولیئی، گفت: نقش مشارکتهای مردمی در حاکمیت مطلوب بسیار برجسته است و تشکلهای مردمنهاد تأثیر زیادی در جامعه داشته و در انجام امور مختلف به کمک دولت میآیند. امروز نهادهای مختلفی پروانه فعالیت برای مؤسسات مردمی صادر میکنند که این موضوع باعث افزایش مشارکت مردم در امر حاکمیت است. رویکرد دولت چهاردهم نیز تشکلمحور است و تعدادی از نمایندگان تشکلها در کارگروههای انتصابات دولت مشاهده میشوند. با تلاشهای انجام شده در سازمان امور اجتماعی کشور ۱۱ هزار مؤسسه مردمی در ۱۴ عنوان برنامه فعالیت میکنند که امور خیریه مهمترین این برنامههاست. همچنین حجتالاسلام علی دیانی، مدیرعامل بنیاد خیریه راهبری آلا طی سخنانی بیان کرد: ملت ایران همواره نشان دادهاند که میتوانند از جهت کارهای خیر سرآمد ملل جهان باشند. جای این موضوع در کشور خالی بود که بتوانیم به نقطهای برسیم که امور خیریه کشور را به صورت علمی مدیریت کنیم. مرکز خیر ماندگار امروز به صورت علمی و دقیق به این موضوع میپردازد و این فعالیتها در استانهای کشور نیز تداوم خواهد داشت. در طول یک سال یعنی از امروز تا ۳۰ مهرماه سال ۱۴۰۴ تمام استانهای کشور زیر بار آموزش قرار گرفته و کارگاههای مدنظر به صورت حضوری و مجازی در کشور برگزار میشود. شرکتکنندگان چنانچه در آزمون این کارگاهها موفق شوند، مدرک معتبر را از سوی بنیاد آلا دریافت خواهند کرد.
در ادامه، علیرضا آتشک، مدیرعامل شبکه ملی مؤسسات خیریه و مدیرعامل مؤسسه نیکوکاری رعد الغدیر نیز در سخنانی گفت: دغدغه کار خیر قرنها در ایران اسلامی وجود داشته است. حتماً آینده دنیا از سوی حلقههای میانی و مردم رقم خواهد خورد و توسعه سیاسی و اقتصادی در راستای توسعه اجتماعی ایجاد میشود. امروز در هندوستان حدود یک و نیم میلیون سازمان مردمنهاد فعالیت میکند. کار مشارکتی موجب توسعه فعالیت جمعی شده و این توسعه نیز موجب اعتماد مردم میشود.
تقویت سرمایه اجتماعی با توجه به سمنها
خبرنگار «آرمان امروز» در ادامه نشست خبری به طرح موضوع پرداخت: «در بحث سرمایه اجتماعی، در دولت قبل متأسفانه شاهد بودیم که چندین مجموعه بزرگ خیریه و حمایتی کشور، که افراد زیادی را تحت پوشش قرارداده بودند، به بهانه یا از سر موضوعات امنیتی تعطیل شدند و همین امر موجب ریزش سرمایه اجتماعی در موضوع سمنها و خیریهها شد، دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی، پا به عرصه اجرایی کشور گذاشت، وظایف شما با این نوع رویکرد با توجه به شعار وفاق ملی و بازیابی توان از دست رفته حوزه سرمایه اجتماعی چیست؟ » که علیرضا آتشک در این رابطه گفت: «نرخ توسعه اجتماعی با نرخ توسعه سیاسی همواره جابه جا میشود. وقتی که ما در انتخابات مجلس و در تهران کمتر از ۱۰ درصد مشارکت داشتیم، مشخص است که با ریزش سرمایه اجتماعی در دیگر سطوح مواجه میشویم. حرف شما درست است، اما نگاهی که در دولت جدید وجود دارد، این سرمایه اجتماعی قطعاً بازیابی و تقویت میشود. ما در کمیته تعیین وزیر رفاه، برای اولین بار شاهد بودیم که حدود شش نفر از سازمانهای مردم نهاد و سمنها حضور داشتند و این افراد در انتخاب وزیر اجتماعی تأثیرگذار بودند.» وی در ادامه صحبتهایش افزود: «خوشبختانه فضا باز شده، زمانی که رئیس جمهور کشورمان، دکتر ربیعی را به عنوان دستیار در حوزه اجتماعی منصوب میکند و شورای توسعه ملی با آقای دکتر ظریف جلسه میگذارد، سخنگوی دولت (خانم مهاجرانی) خودشان از اعضای هیأت امنای یکی از خیریههای بزرگ و عضو شبکه ملی هستند، این اتفاقات نشان میدهد که جمهوریت نظام، توجه ویژه به سازمانهای مردم نهاد با نگاهی از سر تقویت و «وفاق» به سرمایه اجتماعی دارد. من معتقدم که راهی که دولت در پیش گرفته به تقویت سمنها و نهادهای خیریه منجر میشود.»
اما چه باید کرد؟ دکتر آتشک در پاسخ به این سؤال خاطرنشان کرد: «باید فضای رسانهای باز شود و آنها مطالبهگر باشند. مثلاً صدا و سیمای ما بیشتر از دو خیریه را تحت پوشش و تبلیغ قرار نمیدهد و سازمانهای مردم نهاد خاص را پوشش میدهد. باید اعتماد به وجود بیاید و همان اتفاق مثبتی که در انتخابات ریاست جمهوری و حضور حداکثری مردم شاهد بودیم، همین اتفاق در دیگر بخشهای حاکمیتی و رسانهها رخ بدهد تا شاهد بازیابی سرمایه اجتماعی شویم. ما همکار مردم هستیم، ما همکار دستگاههای امنیتی هستیم، وقتی ما خوب کار کنیم کار دستگاه امنیتی کاهش پیدا میکند و اعتماد اینگونه شکل میگیرد که قطعاً نیاز به گذر زمان دارد و اینکه در واقع این تعامل بین حاکمیت و بخش سوم انجام شود.»
source