وزیر تعاون،‌ کار و رفاه اجتماعی از تصویب آیین‌نامه‌ای در دولت در خصوص حذف افراد پردرآمد از فهرست مشمولین دریافت یارانه نقدی خبر داده و اعلام کرده که این آیین‌نامه هفته آینده ابلاغ خواهد شد.

یارانه نقدی که نخستین مرحله واریز آن در آذر ۱۳۸۹ اجرا شد و پرداخت آن طی ۱۴ سال اخیر تداوم پیدا کرده، به یک دغدغه برای دولت‌ها تبدیل شده و تاکنون دولت‌های مختلف با طرح و ایده‌های گوناگون سعی کرده‌اند آن را اجرا کنند. دولت‌ها گاه با هدف ایجاد عدالت در واریز یارانه‌ها و از بین بردن ناترازی‌ بودجه هدفمندی، تغییراتی در مبلغ یارانه و فهرست افراد مشمول دریافت آن ایجاد کرده‌اند اما همچنان نه مشکل ناترازی رفع شده و نه می‌توان مطمئن بود که عدالت در خصوص واریز یارانه‌ها به طور کامل در حال پیاده شدن است.

۲۴ شهریور ۱۴۰۳ دیوان محاسبات اعلام کرد که یافته‌های این نهاد نظارتی نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲، حدود ۸۱ میلیون ایرانی یارانه دریافت کرده‌اند؛ همچنین ۱۶۰ هزار و ۲۰ نفر از فهرست یارانه‌ بگیران حذف شدند و تعداد ۲۲۲۸۵۲۷ نفر توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان متقاضیان جدید، مشمول دریافت یارانه شده‌اند.

بر اساس آخرین محاسبات مرکز آمار ایران، جمعیت کشور در اول آبان‌ماه سال ۱۴۰۳ حدود ۸۵ میلیون و ۹۶۱ هزار نفر برآورد می‌شود و مقایسه آمار جمعیت ایران و آمار مشمولان دریافت یارانه نقدی نشان می‌دهد که تنها حدود ۵ تا ۶ میلیون ایرانی یارانه نمی‌گیرند. از این تعداد ممکن است برخی از سوی دولت به‌عنوان افراد پردرآمد که نیازی به دریافت یارانه ندارند شناخته شده باشند و سایر افراد در فهرست کسانی قرار بگیرند که پرونده یارانه‌ آنها به هر دلیلی تکمیل نباشد و یا مشکلات شناسنامه‌ای و هویتی داشته باشند. 

حذف یارانه افراد پردرآمد کی انجام می‌شود؟

طبق طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف شده است با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به حذف یارانه‌ خانوارهای غیر مشمول حمایت دولت اقدام کند. منظور از خانوارهای غیر مشمول حمایت دولت در واقع همان خانوارهای پردرآمد است. 

در همین راستا به تازگی وزیر تعاون،‌کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس خبر داده که برای حذف افراد پردرآمد از یارانه‌های نقدی یک آئین‌نامه در هفته قبل در دولت مطرح و بررسی شد و به تصویب رسید که هفته آینده ابلاغ می‌شود.

با توجه به سخنان احمد میدری احتمالاً فهرست افراد مشمول دریافت یارانه در ماه آبان دچار تغییر می‌شود و برخی افراد که تاکنون به طور متناوب یارانه نقدی دریافت کرده‌اند از فهرست مشمولان دریافت یارانه خارج خواهند شد.

با توجه به اینکه دولت فرمول و معیار مشخصی را برای شناسایی و تفکیک افراد پردرآمد از افراد با درآمد متوسط و افراد کم درآمد معین نکرده، به طور دقیق یا حتی تقریبی نمی‌توان پیش‌بینی کرد که یارانه چند هزار یا چند میلیون ایرانی در خطر حذف قرار گرفته و برای مشخص شدن این موضوع احتمالاً باید تا زمان واریز یارانه‌ها صبر کرد تا یارانه بگیران نتیجه تغییرات جدید را با دریافت یا عدم دریافت یارانه نقدی مشاهده کنند.

یارانه نقدی پردرآمدها به سایر مشمولان اختصاص داده می‌شود؟

از سال‌ها قبل بسیاری از مشمولان دریافت یارانه و کارشناسان این پیشنهاد را مطرح کرده‌اند که یارانه افراد پردرآمد حذف و اعتبار آن به دهک‌های پایین جامعه اختصاص داده شود، اما آیا چنین کاری امکان‌پذیر است؟

در حال حاضر از میان ۸۱ ایرانی یارانه بگیر هر نفر ماهانه به صورت متوسط ۳۲۴ هزار تومان یارانه دریافت می‌کند و این مبلغ در طول یک سال ۳ میلیون و ۸۸۸ هزار تومان برای هر نفر است. مجموع کل یارانه نقدی پرداختی به دهک‌های مختلف یارانه بگیر، ۳۱۵ هزار میلیارد تومان است.

اگر دولت بخواهد یارانه ۱۰ میلیون از کل جمعیت یارانه بگیران را قطع کند و مبلغ آن را بین سایر دهک‌ها تقسیم نماید، یارانه افراد مشمول دریافت یارانه به صورت ماهانه ۵۰ هزار تومان افزایش می‌یابد و اگر یارانه ۲۰ میلیون نفر قطع شود، متوسط افزایش یارانه نقدی افراد مشمول حدود ۱۰۰ هزار تومان خواهد بود.

با این وجود انجام چنین کاری در شرایط حاضر چندان امکان‌پذیر نیست زیرا بحث ناترازی سنگین بودجه هدفمندی یارانه‌ها مطرح است. نتایج بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که بودجه هدفمندی یارانه‌ها در سال گذشته با ناترازی سنگین ۱۲۳ هزار میلیارد تومانی روبه‌رو بوده و این موضوع هم بر بودجه دولت و هم بر بودجه شرکت‌های دولتی اثر منفی گذاشته است. بنابراین در چنین شرایطی پیش‌بینی می‌شود که دولت با حذف یارانه افراد پردرآمد بخواهد مقداری از ناترازی بودجه هدفمندی یارانه‌ها را جبران کند و در حال حاضر تصمیمی برای اختصاص یارانه افراد پردرآمد به افراد کم درآمد نداشته باشد؛ همچنان که در روزهای اخیر اعلام شده مبلغ یارانه نقدی در بودجه سال ۱۴۰۴ تغییر نمی‌کند و مبلغ یارانه در سال آینده برای سه دهک اول ۴۰۰ هزار تومان و برای دهک‌های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود./اقتصادآنلاین

روند مناسبی در راستای تحقق منابع و مصارف هدفمندی یارانه‌ها در 7 ماه گذشته طی شده است

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی جزئیات جلسه عصر امروز این کمیسیون را تشریح کرد.

مهرداد گودرزوندچگینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت،در تشریح جزئیات جلسه عصر امروز این کمیسیون با رئیس کل دیوان محاسبات، گفت: مسئولین دیوان محاسبات در جلسه عصر امروز این کمیسیون، گزارشی درباره مبحث هدفمندی یارانه‌ها ارائه کردند.

نماینده مردم «رودبار» در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه موعد زمانی این گزارش مربوط به ۷ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ بود، بیان کرد: مسئولین دیوان در این گزارش به میزان تحقق منابع و مصارف هدفمندی یارانه‌ها در موعد زمانی مذکور اشاره داشتند بر مبنای گزارش ارائه شده به نظر می‌رسد روند مناسبی در راستای تحقق منابع و مصارف هدفمندی یارانه‌ها در هفت ماه گذشته طی شده است. بنابراین ما امیدواریم این روند مناسب تا پایان سال منجر به تحقق کامل منابع و مصارف هدفمندی یارانه‌ها شود.

وی تاکید کرد: از این رو به نظر نمی‌رسد هدفمندی یارانه‌ها کسری‌های خیلی زیادی داشته باشد. البته در بخش‌هایی بیش برآوردها منجر به مشکلاتی شده که نیاز به اصلاح دارد. با این حال پیش بینی ها در این بخش در حال تحقق است./

source

توسط spideh.ir