آرمان امروز : گروهی از ناظران با اشاره به پروژه جاده توسعه عراق بر این باورند، این طرح ابتکاری میتواند رقیب سرسختی برای کریدور خاورمیانهای جو بایدن باشد، مشروط بر آنکه چالشهای پیشروی اجرای این طرح برطرف شود؛ چالشهایی، چون افزایش سطح تنشها در داخل و رقابت قدرتهای منطقهای در بغداد.
پروژه جاده توسعه عراق ابتکاری جسورانه و مورد نیاز برای کشوری است که دههها با جنگ داخلی، درگیریهای قومی و مذهبی و تنشهای ژئوپلیتیکی دست به گریبان بوده است. پروژه ۱۷ میلیارد دلاری «مسیر توسعه» (که از این پس بهعنوان جاده توسعه یا پروژه نامیده میشود) با هدف تبدیل عراق به مرکز حملونقل اجرایی شده است؛ مرکزی که با اتصال مناطق داخلی آن به مرز ترکیه در شمال، و مناطقی وسیعتر بهعنوان محرک اصلی شکوفایی اقتصادی در هر ۲ کشور عمل میکند. جاده توسعه بخشی از روند گستردهتری از ابتکارات مرتبط با یکپارچگی اقتصادی منطقهای است که نقش مهمی در کاهش تنشها دارد و عراق، ترکیه، قطر و اماراتمتحده عربی همه سهامداران و امضاکنندگان این پروژه هستند.
مشارکت دوحه و ابوظبی نیز قابل توجه است، چرا که گرم شدن روابط در شورای همکاری خلیجفارس (GCC) را از زمان پایان بحران ۲۰۱۷ بین قطر و همسایگانش در سال ۲۰۲۱ به رخ میکشد. شورای خاورمیانه در امور جهانی با انتشار یادداشتی در باب جاده توسعه عراق تلاش کرده، ضمن اشاره به چالشهایی که در مسیر این پروژه قرار دارد به مانور بازیگران منطقهای و فرامنطقهای در این طرح بپردازد و همزمان فرصتهایی که این کریدور برای بغداد بهوجود میآورد را تشریح کند. اقتصادنیوز این یادداشت را در ۲ بخش ترجمه کرده که بخش نخست در ادامه آمده است:
این موسسه مطالعاتی در ادامه این یادداشت آورده است، بسیاری از لایههای ژئوپلیتیکی در کنار محیط سیاسی ناآرام عراق و پتانسیل این کشور برای بازگشت به درگیریها، برای مدیریت این پروژه محوری خواهند بود. در حالیکه ترکیه دارای منافع اقتصادی و امنیتی گستردهای با عراق است و نقش پیشرو را در این پروژه ایفا میکند، اما ایفای این نقش برای آنکارا بدون چالش
نیست.
بهویژه آنکه ترکیه اکنون در حال اجرای عملیات نظامی علیه حزب کارگران کردستان (PKK) در شمال عراق است. این بازیگر نسبت به این پروژه نگرانیهایی را دارد و از همینرو ممکن است که مسیر توسعه را از طریق متحدانش در عراق تضعیف کند. اگرچه قطر و امارات بهعنوان شرکای ژئواستراتژیک و نیروگاههای اقتصادی و بهعنوان متغیرهایی برای توانمندسازهای پروژه قلمداد میشوند، اما مسیر موفقیت عمدتاً توسط ترکیه و عراق تعیین خواهد شد. مشارکت بلندمدت ترکیه برای تامین امنیت قطر و اماراتمتحده عربی بهعنوان شرکای اقتصادی بسیار مهمتر خواهد بود. ترکیه همچنین بازیگری قدرتمند در چشمانداز سیاسی و اقتصادی عراق است و ارتباط بین آسیا و اروپا را که جزو اساسی پروژه است، فراهم میکند.
source