به گزارش همشهری آنلاین، ارومیه‌ای ها آش کلم یا «یرتخلی» را در روزهای سرد سال می‌پزند؛ معنای «یرتخلی» در زبان آذری یعنی پاره پاره و آن را با کلم پیچ سفید می‌پزند. البته این آش، نام دیگری هم دارد و آن تورشولی (آش ترش) است.

مواد لازم

کلم‌برگ سفید، برنج، بلغور گندم، لوبیاچیتی پخته شده، نخود پخته شده، نعنا خشک، سماق یا آبغوره، رب گوجه‌فرنگی، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه مواد لازم برای تهیه این آش ارومیه‌ای است.

طرز تهیه

برای تهیه آش کلم خوشمزه نیاز است که نیم ساعت قبل از پخت، بلغور را خیس و همچنین برنج را حدود یک تا دو ساعت قبل از آغاز طبخ با آب و مقداری نمک خیس کنید. پیاز خرد شده را بانمک، فلفل و زردچوبه تفت دهید. کمی بعد بلغورهای خیس شده را همراه با یک لیوان آب به آنها اضافه کنید. پس از آنکه بلغورها کاملاً پخت، برنج خیس‌خورده را همراه با کلم‌برگ‌های خرد شده به مواد اضافه و هنگامی که مواد کاملاً پختند رب گوجه‌فرنگی را همراه با نخود و لوبیاچیتی پخته و نعنای خشک به آش اضافه کنید. برخی به‌دلخواه آش را با شیره سماق و یا آبغوره مزه‌دار می‌کنند. آش تورشولی، باتوجه‌به مواد اولیه‌ای که در آن استفاده می‌شود، یک گزینه مناسب برای افراد گیاه‌خوار است.

خواص

حتما با خواص کلم آشنا هستید. سبزی سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن و آهن که باعث تولید گلبول‌های قرمز بیشتری می‌شود. برای همین هم می‌تواند با کم خونی مقابله کند. همچنین گفته می‌شود که کلم برای پیشگیری از آرتروز موثر است، زیرا آنتی‌اکسیدانی به نام گلوکوزینولات دارد که غضروف استخوان‌ها را تقویت و از سایش آن‌ها پیشگیری می‌کند. همه‌ کلم‌ها از جمله کلم سفید برای مقابله با سرطان هم مفید هستند، ‌ زیرا بیوفلاونوئید، ایندول‌ و مونوترپن‌ دارند؛ عناصر شیمیایی که می‌توانند با تومورها مقابله کنند.

source

توسط spideh.ir