آرمان امروز : چند سالی است که خشکسالی چتر خود را بر سر سرزمین آفتاب گسترانده و ناقوس کم آبی را در نقاط مختلف این استان به ویژه اراک و ساوه به صدا درآورده است.
بی برنامگی مسئولان در استفاده از منابع آبی و برداشت بیش از حد از دشت‌های این استان و مصرف بی رویه آب از سوی مردم بی آبی را دو چندان و ذخایر زیرزمینی را نابود کرده و وضعیت دشت‌های مرکزی را به مرحله بحران رسانده و در حسرت آب نفس می کشند.
استان مرکزی واقع در قلب ایران با اقلیمی نیمه خشک امسال یکی از دشوارترین شرایط کم‌آبی را تجربه می‌کند و وجود بیش از ۲۸۰۰ واحد تولیدی کوچک، متوسط و بزرگ و بخش مهمی از کشاورزی در این دیار با تنش آبی مواجه هستند.
کاهش بارندگی‌ها در سال زراعی جاری نه تنها در کوتاه‌مدت بلکه در بازه زمانی بلندتر نیز چالش‌های مهمی را با خود دارد و نیاز است که با تعامل و هم افزایی مردم و مسئولان‌نقشه راه هوشمندانه منطبق با اقلیم خشک برای پیشگیری و مهار تنش آبی استان مرکزی در دستور کار قرار گیرد چرا که به گفته کارشناسان وضعیت تنش آبی و کمبود آب و برق به واسطه مصرف فزاینده شهروندان و کاهش بارندگی‌ها تداوم داشته و باید با اقدامات کارگشا در سال‌های بعدی از معضلات عمیق جلوگیری کرد.
رفع بحران کم آبی نیازمند تعامل وهم‌افزایی مردم و مسئولان
استاندار مرکزی اظهار کرد: شبکه آب شرب مردم نباید تحت تأثیر مصرف فضای سبز قرار گیرد و شهرداری موظف است مطابق قانون این جداسازی را انجام دهد تا به بحران‌های احتمالی آینده دامن زده نشود.
مهدی زندیه وکیلی افزود: میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی ۹۴ درصد است و انتظار می‌رود در فصول غیر کشاورزی از ذخایر چاه‌های کشاورزی برای تأمین نیازهای صنعتی و شهری استفاده شود زیرا این اقدام می‌تواند به کاهش فشار بر منابع آبی کمک کرده و صنایع را در مسیر پایداری قرار دهد.
استاندار مرکزی با اشاره به طرح انتقال آب خلیج فارس به استان تأکید کرد: این پروژه نمی‌تواند در کوتاه‌مدت به‌عنوان راه‌حل بحران آب در نظر گرفته شود و صنایع استان باید فرصت کافی برای برنامه‌ریزی جهت استفاده از منابع موجود، از جمله پساب و آب‌های زیرزمینی را داشته باشند.
وی تاکید کرد: مدیریت پایدار منابع آبی و راهکار رفع این بحران نیازمند ارائه یک برنامه مدون و تعامل وهم‌افزایی مردم و مسئولان است.
تنش و بحران جدی آب در ۲ سد استان مرکزی
مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ۲ سد الغدیر و کمال صالح در استان مرکزی در حالت تنش و بحران جدی آب قرار دارند، افزود: با وجود بارش‌های سال گذشته، حجم ذخایر آب‌های سطحی و زیرزمینی استان مرکزی مناسب نیست.
حسین اسدی افزود: سد کمال صالح اکنون حدود ۲۹ درصد معادل ۲۷ میلیون متر مکعب آب ذخیره دارد و همچنین حجم آب سد الغدیر ساوه حدود ۱۰ درصد است.
وی با اشاره به مصوبات شورای حفاظت منابع آب استان مرکزی گفت: بر اساس دستورالعمل ارسالی چنانچه میزان مصرف برق کشاورزان از ضریب اعلامی بیشتر شود، به طور خودکار شرکت توزیع برق اقدام به قطع برق می‌کند.
مدیرعامل عامل آب منطقه‌ای استان مرکزی گفت: همچنین مقرر است برداشت از رودخانه‌ها ممانعت شود و باید اذعان کرد که مشکل اساسی در ساوه و اراک است و در سایر شهرستان‌ها مشکل خاصی وجود ندارد.
اسدی افزود: باتوجه به شرایط موجود در حوزه وضعیت منابع آب سطحی و زیرزمینی در استان، برنامه ریزی لازم برای حفظ و صیانت از منابع آبی به منظور امکان بهره برداری برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در دستور کار شرکت آب منطقه‌ای استان قرار گرفته است.

تصویب اعتبار ۱,۸۰۰ میلیارد ریالی برای تأمین منابع آبی ساوه
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تصویب ۱,۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تأمین منابع آبی ساوه گفت: مکاتباتی با وزیر نیرو برای اختصاص ۳,۲۰۰ میلیارد ریال به شهر اراک نیز صورت گرفته است.
علی اکبر اسدی گفت: امید است در ماه‌های آینده بارش مناسب داشته باشیم و در صورت میزان کاهش بارش‌ها حداکثر تا ۳ ماه آینده سطح قابل برداشت از سدها وجود ندارد و باید از ظرفیت آب مرده بهره گیری کنیم.
وی ادامه داد: برای رفع این بحران تمهیداتی به منظور برداشت آب مرده در شرایط اضطراری برای ساوه و اراک اندیشیده شده، همچنین پیگیری‌های زیادی با سازمان مدیریت بحران و برنامه و بودجه کشور داشتیم که در این راستا منابعی اختصاص دهند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی تصریح کرد: تأمین پمپ، احداث چاه و تکمیل چاه از طریق آبفا و آب منطقه‌ای برای رفع این بحران انجام شده است.
اسدی ادامه داد: برای تأمین آب شهرستان ساوه ۴ هزار میلیارد ریال درخواست کردیم که تا کنون ۱,۸۰۰ میلیارد تومان آن مصوب دولت بوده و سازمان برنامه بودجه نیز قول مساعدت و پرداخت این ۱,۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار را داده است./ مهر

source

توسط spideh.ir