به گزارش خبرگزاری ایمنا از سیستان و بلوچستان، شبهای سرد و آسمان پرستاره و روزهای گرم و سوزان، ویژگی شاخص مناطق کویری در کشور است، ویژگیهایی که بهترین نمود آن را در کویر لوت میتوان به نظاره نشست، سرزمین شگفتانگیزی که عجایب بسیار در خود جای داده است.
زمانی که پا به کویر لوت بگذاری، گویا به دنیای دیگری پا گذاشتهای، تا چشم کار میکند ریگزارها و ماسههای روان به چشم میخورد و گونههای مختلف زیستمحیطی در آن دیده میشود، وجود همین ویژگیهای مختلف و منحصربهفرد بود که موجب شد که کویر لوت به عنوان این اثر طبیعی ارزشمند در فهرست جهانی آثار طبیعی یونسکو در سال ۱۳۹۵ به ثبت برسد.
مسعود شیخ ویسی، عکاس و راهنمای کویر سیستانوبلوچستان که تجربه چندینباره سفر به کویر لوت را دارد با بیان اینکه این منطقه زیباترین جای جهان است و هرکسی که وارد کویر شود، شیفته آن میشود، به طوری که تا آخر عمر آن را رها نمیکند، به خبرنگار ایمنا میگوید: نخستینبار سال ۷۸ به کویر رفتم، آن زمان به جز شترداران و ساربانان کسی به کویر نمیرفت و آفرویدسواری در این منطقه ناشناخته بود، من برای عکاسی با پیکان به سمت لوت رفتم و آنجا بود که زیباییهای کویر را دیدم، دیدن ریگهای کویر لوت، مرا از خود بیخود میکند و یکی از بکرترین و زیباترین ریگزارهای دنیا در این کویر ایجاد شده است.
وی که خود را نخستین آفرویدسوار کویر لوت معرفی میکند، میافزاید: سالی چهار بار عرض و طول کویر را پیاده میروم و بیشتر عرض کویر را که حدود ۷۵ کیلومتر فقط ریگنوردی دارد، طی کردهام، کویر لوت از نظر بسیاری از افرادی که آن را دیدهاند، زیباترین جایی است که تاکنون به آن سفر کردهاند.
شیخ ویسی با بیان اینکه در نقشههای ارتش آمریکا، این کویر غیرقابل نفوذ نام برده شده بود، ادامه میدهد: غیرقابل نفوذ بودن کویر لوت و صعبالعبور بودن آن به این دلیل بوده است که جز با تلاش و کوشش راهنمایان محلی و حرفهای امکان تردد در آن وجود دارد.
کویر انرژیهای مختلفی را در خود جای داده است
به گفته این کویرنورد از حاشیه کویر لوت سیستان و بلوچستان تا نزدیک تهران، جنوب سمنان و شمال، دریای مرکزی ایران بوده که هفت هزار سال قبل خشک شده و این منطقه طوفانهای شمال و جنوب و نقاط مختلف را به خود دیده و شنهای آن را درون خود جای داده است و از آنجایی که این شنها و سنگریزهها از مناطق مختلف به اینجا آمده است، انرژیهای مختلفی دارد که روی روحیه افرادی که قدم به کویر لوت میگذارند تأثیر میگذارد و حال آنها را دگرگون میکند.
شیخ ویسی با بیان اینکه همه خانواده و دوستان من عاشق این هستند که آخر هفتهها به کویر لوت برویم و از انرژیهای نهفته آن بهره بگیریم، میگوید: از سال ۹۰ در این زمینه فعالیت دارم و گروههایی را برای بازدید و کویرنوردی و آفرویدسواری به این منطقه آوردهام و از آن زمان بسیاری از گردشگرها و آفرویدسوارهای ایران آرزو دارند که به این منطقه سفر کنند.
این کویرنورد که در راستای حفاظت از گونههای گیاهی و جانوری کویر لوت اقدام به تشکیل گروههایی کرده است، از جریمههایی میگوید که برای همتیمیهایش در نظر گرفته است تا یادشان بماند که حفظ این محیط و گونههایش چه اهمیتی دارد.
وی با بیان اینکه روباه شنی و انواع آگاماها، گونههای جانوری موجود در بیابان لوت است، میافزاید: در قسمت شمالغرب و شمال پرندهای بهنام گلو آبی وجود دارد و یک سری کلاغها هستند که زمانی که وارد کویر میشویم، انسانها را تا اواسط کویر همراهی میکنند.
شیخ ویسی معتقد است که نباید در حاشیه کویر لوت بنایی احداث شود چرا که احداث امکانات رفاهی مساوی با تردد بیشتر و در نتیجه آلودگی محیط زیستی بیشتر منطقه، شکستن درختها و از بین بردن گونههای مختلف است و ارزشمندی لوت به بکر بودن آن است و دست کم چادر زدن برای کویرنوردان میتواند مناسبتر باشد تا اینکه بنایی ایجاد شود.
بیابان لوت، نخستین اثر طبیعی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو است
حسین اسلامی، مدیر پایگاه جهانی لوت در استان سیستان و بلوچستان نیز با بیان اینکه بیابان لوت نخستین اثر طبیعی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو است، به خبرنگار ایمنا میگوید: کویر لوت منطقهای بکر و سرشار از جاذبههای فراوان است که استان سیستان و بلوچستان در حوزه گردشگری به نسبت استانهای دیگری که این اثر جهانی در آنها واقع شده، بهره کمتری برده است.
وی میافزاید: در حال حاضر به منظور توسعه اقتصادی جوامع محلی و بهرهگیری از ظرفیتهای متعدد این اثر طبیعی ارزشمند اقداماتی در حال انجام است که با در نظر گرفتن همه ملاحظات زیستمحیطی و حفظ عنوان جهانی آن انجام خواهد شد.
اسلامی ادامه میدهد: در بازدیدها و بررسیهایی که از نواحی سهگانه ورود به ریگ یلان بیابان جهانی لوت انجام شد، ظرفیتهایهای ارزشمند گردشگری و زیرساختهای موجود منطقه با حضور جمعی از اساتید گردشگری، جغرافیایی و زمینشناسی مورد ارزیابی قرار گرفت و پیشنهاد شد مطالعات پژوهشی مردمشناسی، جغرافیایی، گردشگری، زمینشناسی و مستندنگاری جاذبهها در اولویت برنامهها قرار گیرد.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت استان سیستان و بلوچستان در رابطه با حفاظت از این اثر ارزشمند نیز میگوید: در این زمینه سه پایگاه پیشبینی شده است که یک پایگاه طی ماههای آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و هدایت گردشگران و طرحهای توسعهای این محدوده را مورد پایش و ارزیابی قرار خواهد داد.
وی با بیان اینکه برای تسریع در توسعه هدفمند و راهبردی و زیرساختهای این محدوده باید بین دستگاههای اجرایی همافزایی وجود داشته باشد، چراکه با همگرایی و ارتباطات بینبخشی میتوانیم در توسعه گردشگری و حفاظت از این میراث جهانی در منطقه مؤثرتر باشیم، میافزاید: محدوده بیابان لوت در استان سیستان و بلوچستان بهدلیل کمبود منابع مالی و نبود زیرساختها، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
اسلامی با بیان اینکه شهرستان زاهدان و بهویژه شهر نصرتآباد بهدلیل وجود جاذبههای تاریخی، طبیعی و انسانساخت، میتواند بهعنوان یک درگاه مهم ورود گردشگران به لوت مطرح شود، ادامه میدهد: ورود گردشگران به بیابان جهانی لوت که مورد توجه گردشگران و تورگردانان است، با برنامهریزیهای صورت گرفته با توجه به مباحث حفاظتی و ضوابط معین شده جهانی به صورت کامل هدفمند انجام خواهد شد و در آینده نه چندان دور شاهد رشد درآمدهای جوامع محلی در این ناحیه خواهیم بود.
به گزارش ایمنا، کویر لوت یکی از بزرگترین و زیباترین کویرهای ایران و جهان است که به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد جغرافیایی، آب و هوای خاص و زیباییهای طبیعیاش مقصدی جذاب برای کویرنوردان و طبیعتگردان محسوب میشود، این بیابان با مساحتی حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع یکی از خشکترین نقاط زمین به شمار میآید، دماهای بسیار بالا در تابستان و کمبود بارش باران، شرایط خاصی را برای این منطقه ایجاد کرده است.
کویر لوت نه تنها یک مقصد گردشگری بینظیر برای علاقهمندان به طبیعت است که فرصت مناسبی برای تجربه آرامش روحی و نزدیکی به طبیعت را فراهم میآورد.