روز گذشته همتی وزیر اقتصاد در سخنانی در مجلس، نرخ فعلی دلار را براساس شاخص برابری قدرت خرید ۷۳ هزار تومان اعلام کرد که این اعلام نرخ به عنوان کف قیمت، شوک بزرگی به بازار بود.
پیش از این نیز همتی، با اشتباه دانستن سیاست ارزی دولت سیزدهم، افزایش قیمت دلار را اشتباه میدانست، اما حالا به مدافع سیاستهای بانک مرکزی تبدیل شده است.
کارشناسان اقتصادی میگویند، اینکه وزارت اقتصاد خود را مسئول کنترل تورم نمیداند، چرا در موضوع تعیین نرخ ارز که تاثیر مستقیم بر تورم دارد، این گونه بی محابا اظهار نظر می کند.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم، سیاست کنترل نرخ ارز جای خود را به سیاست ارز تک نرخی داد و در ۴ ماه گذشته قیمت دلار در مرکز مبادله بیش از ۲۱ هزار تومان رشد داشته است.
طی روزهای گذشته بازار ارز روند نزولی به خود گرفته بود تا بخشی از افزایش قیمت ها در هفته گذشته را بی اثر کند.
کارشناس اقتصاد ایران، محمد بیات در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در این زمینه گفت: هر زمان فاصله قیمت دلار در بازار آزاد با نرخ دولتی زیاد میشود، سفتهبازی نیز زیاد میشود و بانک مرکزی نمیتواند بازار را کنترل کند.
از دیگر سو، یک استاد دانشگاه کامران رحیمی معتقد است، سهم قابل توجهی از جهش نرخ ارز در ایران، به سیاستهای پولی و مالی بانک مرکزی برمیگردد. حجم عظیم نقدینگی عامل اصلی رشد نرخ دلار و تورم لجامگسیخته است.
وزیر اقتصاد عملاً با اعلام کف مشخص برای نرخ دلار، به سفتهبازان و دلالان این پیام را داد که نرخ دلار از ۷۳ هزار تومان پایینتر نمیآید.
کارشناسان اقتصادی میگویند که پاس گل همتی به دلالان و سفتهبازان، آن هم در شرایطی که مردم زیر بار گرانی با مشکل روبرو شده، تنها عمق بیاعتمادی به سیاستهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی را بیشتر میکند.
source