آرمان امروز : بررسیها نشان میدهد سهم خالص صادرات از کیک اقتصاد در نیمه اول سال جاری نسبت به سال ۹۰ افزایش یافته است. به گزارش اکوایران، آمارها حاکی از آن است که خالص صادرات در سال ۹۰ سهمی برابر با ۳ درصد از کل اقتصاد را به خود اختصاص داده است. این سهم در سال ۱۴۰۳ به بیش از ۵ درصد افزایش یافته است.
با این وجود همچنان مصرف خصوصی(مردم) ، تغییرات موجودی انبار و اشتباهات انباری، انباشت سرمایه، مخارج دولت و خالص صادرات به ترتیب از بالاترین تا پایینترین سهم را از کیک اقتصاد به خود اختصاص دادهاند.
اعداد و ارقام حکایت از آن دارد که سهم مصرف مردم، مخارج دولت و تغییرات موجودی انبار در سال جاری نسبت به سال ۹۰ کاهش و سهم خالص صادرات افزایش یافته است. در این مدت سهم انباشت سرمایه ثابت مانده است. اینها درحالی است که لازمه رشد پایدار و بلندمدت یک اقتصاد، افزایش سهم سرمایهگذاری از اقتصاد است.
تولید ناخالص داخلی به دو روش ارزش افزوده و هزینه نهایی محاسبه میشود. در روش ارزش افزوده اقتصاد به سه بخش کشاورزی، خدمات و صنعت تقسیم شده و ارزش افزوده کل اقتصاد برآورد میشود.
در روش هزینه نهایی نیز مخارج مصرفی مردم، مخارج دولت، سرمایهگذاری، خالص صادرات کالا و خدمات به اضافه تغییرات موجودی انبار و اشتباهات آماری مورد محاسبه قرار میگیرند. لازم به ذکر است که خالص صادرات از تفاوت صادرات از واردات برآورد میشود.
آمارها حاکی از آن است که در سال ۹۰ سهم مصرف خصوصی (مردم) از کیک اقتصاد برابر با ۴۲ درصد گزارش شده که در نیمه اول سال جاری این سهم به ۴۱ درصد رسیده است. مخارج دولت در سال ۹۰ ، ۱۲ درصد از حجم کل اقتصاد را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در نیمه اول سال جاری سهم مخارج دولت به ۱۱ درصد کاهش یافته است.
با اینحال سهم سرمایهگذاری که از آن به موتور رشد اقتصادی یاد میشود در سال ۹۰ برابر با ۱۶ درصد بوده که در سال جاری نیز به همین میزان باقی مانده است.
سهم تغییرات موجودی انبار و اشتباهات آماری در سال ۹۰ برابر با ۲۷ درصد بوده که به ۲۳ درصد در نیمه اول امسال کاهش یافته است. در نهایت نیز در مدت مشابه تنها سهم خالص صادرات کالا و خدمات از کیک اقتصاد افزایش داشته و از ۳ درصد به ۸ درصد رسیده است.
صادرات نقش حیاتی در اقتصاد ایران ایفا میکند و به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی شناخته میشود. این فرآیند به افزایش درآمد ملی، ایجاد اشتغال و جذب سرمایهگذاریهای خارجی کمک میکند. با تنوع بخشی به محصولات صادراتی، ایران میتواند وابستگی به نفت را کاهش دهد و به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کند. همچنین، صادرات موجب انتقال فناوری و بهبود کیفیت محصولات داخلی میشود. در شرایط تحریم و نوسانات ارزی، تقویت صادرات میتواند به پایداری اقتصادی و افزایش قدرت چانهزنی ایران در عرصه بینالمللی کمک کند.
source