به گزارش صدای بورس، بازار سهام به لحاظ تکنیکالی به سقف اردیبهشت ۱۴۰۲ رسیده و میتوان انتظار اصلاح حداقل به صورت زمانی در این محدوده داشت، البته با توجه به قدرت و سرانه خریدار در این روزها و تغییر فاکتورهای اساسی نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۲ به نظر میرسد اصلاح عمیقی نداشته باشیم و دوباره به روند صعودی برگردیم. اتفاقات سیاسی که بازار به اصلاح پرایس نکرده هم در ادامه اهمیت زیادی دارد و میتواند بر روی سرعت روند صعودی و یا میزان اصلاح مؤثر باشد.
نرخ بهره، فاکتور مهمی است که باید رصد شود، چرا که حساسیت قیمتها در بازار سرمایه نسبت به نرخ بهره (نرخ بازده تا سررسید اوراق اخزا) بالاست. نرخ ارز بازار آزاد و نرخ دلار نیما هم بااهمیت است، چون نرخ ارز هدایتگر کلیت بازارهای مالی است.
بازار مشتقه تنها جاییست که دو ویژگی بهخصوص دارد که برای فعالان بازارهای مالی بسیار جذاب است: اهرم معاملاتی و دوطرفه بودن بازار
این دو خصوصیت در بازار آپشن هم بتبع وجود دارد، به گونهای که هم میتوان چندین برابر پولمان را معامله کنیم هم پتانسیل کسب بازدهی در روند نزولی وجود دارد (البته این دو ویژگی برای آماتورها میتواند پرریسک و برای حرفهایها جذاب باشد).
در روند نزولی با خرید اختیار فروشها (پوت آپشن) میتوان از کاهش قیمتها سود برد. نکته مهمی که وجود دارد اینکه حتماً نقدشوندگی را باید در انتخاب نماد لحاظ کرد، چرا که ریسک نقدشوندگی در اختیار فروشها معمولاً بالاست. زیان خریداران اختیار فروش محدود به پرمیوم پرداختی و سودشان میتواند تقریباً نامحدود باشد.
اختیار فروش اهرم و ایران خودرو بالاترین ارزش معاملات و نقدشوندگی را دارند.
نمودار بازدهی خریدار اختیار فروش به شکل زیر است:
طلا همیشه سپر تورمی و گزینه ای جذاب برای حفظ قدرت خرید پول بوده و در ایران به شکل سنتی مردم بیشتر طلا رو خریداری کردهاند. ولی امروزه در بازار سرمایه ابزارهایی آورده شده که بازار نقد و ابزارهای مشتقه طلا را میتوانیم معامله کنیم.
ابزارهای مشتقهای که بر روی طلا وجود دارد شامل قراردادهای آتی یا فیوچرز و آپشن یا ااختیارمعامله طلاست. قراردادآتی طلا شامل فیوچرز صندوق طلا و شمش است.
آپشن فعال طلا بر روی داراییهای سکه طلا، شمش طلا و صندوقهای طلاست.
نکتهای که وجود دارد قراردادهای آتی طلا حجم و ارزش معاملات بالاتری نسبت به قراردادهای اختیار معامله آن دارد. اهرم معاملاتی قراردادهای آتی طلا تقریباً ۷ است.
-
نیما کرامت – کارشناس بازار سرمایه