آرمان امروز : بررسی اعتبارات اختصاص یافته از بودجه عمومی به صندوقهای بازنشستگی نشان میدهد که این اعتبارات در فاصله سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، بیش از ۵۰۸ درصد افزایش یافته و همچنین مقایسه میزان اعتبارات صندوقهای بازنشستگی و کسری بودجه بیانگر آن است که ناترازی صندوقهای بازنشستگی یکی از اصلیترین دلایل کسری بودجه دولت در سالهای اخیر بوده و روند تشدید ناترازی صندوقهای بازنشستگی به مراحل هشدار رسیده است.
ناترازی کلیدواژه ترسناکی است که این روزها در ابعاد مختلف در حوزه بانکی و پولی و انرژی کشور تکرار میشود حالا نیز نوبت به صندوق بازنشستگی رسیده، به خصوص که در هفتههای گذشته، در صحن علنی مجلس طرحی تصویب و به دولت ابلاغ شد که براساس آن بسیاری از گمانهزنیها درباره موضوع ادغام صندوقهای بازنشستگی کشور از صندوق کشوری تا تامین اجتماعی و سایر صندوقها تشدید کرد.
نمایندگان در نشست علنی نوبت اول روز یکشنبه، ۱۸ آذرماه مجلس در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با بخش هزینهای بندهای (ت) و (ث) تبصره (پنج) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
در بخش هزینهای بند (ت) تبصره (پنج) ماده واحده این لایحه آمده «تمامی صندوقهای بازنشستگی از جمله صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و سایر صندوقهای وابسته به دستگاههای اجرائی مکلفند اطلاعات صندوق و شرکتهای تابعه و وابسته کنترلی خود را بهصورت سه ماه یکبار در سامانه جامع بودجه مستقر در سازمان برنامه و بودجه کشور ثبت نمایند. سازمان مکلف است شیوهنامه اجرائی نحوه ثبت اطلاعات را حداکثر تا پایان خردادماه سال ۱۴۰۴ ابلاغ نماید.»
این لایحه، اما درحالی تصویب شد که در برنامه هفتم توسعه قبل از تصویب کلیات آن بحث ادغام صندوقهای بازنشستگی کشور برای کاهش هزینههای مدیریتی این صندوقها و همچنین تجمیع تعهدات دولت به آنها مطرح شده بود که با فشار تشکلهای کارگری و مخالفت نمایندگان موقتاً از دستور کار برنامه خارج شد. با این وجود هر دو دولت سیزدهم و چهاردهم علیرغم تفاوتهای تکنیکی در اجرا، روی موضوع ادغام صندوقهای بازنشستگی توافق داشتند. از سوی دیگر به گزارش اقتصاد ۲۴، بررسی اعتبارات اختصاص یافته از بودجه عمومی به صندوقهای بازنشستگی نشان میدهد که این اعتبارات در فاصله سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، بیش از ۵۰۸ درصد افزایش یافته و همچنین مقایسه میزان اعتبارات صندوقهای بازنشستگی و کسری بودجه بیانگر آن است که ناترازی صندوقهای بازنشستگی یکی از اصلیترین دلایل کسری بودجه دولت در سالهای اخیر بوده و روند تشدید ناترازی صندوقهای بازنشستگی به مراحل هشدار رسیده است.
اعداد و ارقام، اما حتی نگران کنندهتر است، چرا که سهم کمکهای دولت به صندوقهای بازنشستگی از کسری بودجه در سال ۱۳۹۸، در حدود ۴۲ درصد بوده که این سهم با افزایش نزدیک به ۲ برابری در سال ۱۴۰۳ به ۸۱ درصد رسیده است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، این یعنی در فاصله ۴ سال رقمی که ناترازی صندوقهای بازنشستگی به بودجه تحمیل کرده تا دو برابر افزایش یافته است و همین ارقام نیز اساسا بخش اصلی کسری بودجه دولت و تورم موجود در کشور، را تشکیل داده عملا دولت برای جلوگیری از ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی به این صندوقها پرداخت کرده است. سهم کسری در قانون بودجه ۱۴۰۳ حدود ۴۵۰ همت و در لایحه بودجه ۱۴۰۴ حدود ۴۸۰ همت برآورد شده و مشخص نیست تا کجا این ارقام بزرگ خواهد شد!
source