مصیب نعیمی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با «صبح نو» در خصوص تلاش‌های آمریکا و اسرائیل برای خلع سلاح الحشدالشعبی گفت: «اکنون الحشدالشعبی یک ارتش رسمی است؛ مانند سایر ارتش‌های دنیا، نه شبه‌نظامی. این نیرو بودجه دارد، مانند ارتش و بخشی از ساختار رسمی کشور عراق است. بنابراین اینکه دفاع از این نیرو مطرح شود، کاملا طبیعی است. اصلا وظیفه نخست‌وزیر است که از این نیرو دفاع کند. اینکه آمریکایی‌ها این موضوع را سوژه کرده‌اند، به ‌وضوح برای ایجاد تنش داخلی بیشتر است.»

  الحشدالشعبی؛ بخشی از ساختار رسمی عراق

وی افزود: «در غیر این صورت، از نظر قانونی هیچ راهکاری برای غیرقانونی دانستن الحشدالشعبی وجود ندارد. الحشدالشعبی یک مجموعه نظامی رسمی دولت عراق است که با مصوبه پارلمان کشور تأسیس شده و جایگاهی رسمی و کاملا آشکار دارد. تمام امکانات، تجهیزات، حقوق، هزینه‌ها و بودجه آن به‌طور رسمی توسط دولت عراق پرداخت می‌شود. بنابراین، این مجموعه یک نیروی نظامی غیررسمی نیست که بتوان درباره آن تصمیم دیگری گرفت.»

کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: «ترویج چنین مسائلی بیشتر برای ایجاد تنش و روبه‌رو کردن گروه‌های سیاسی عراق با یکدیگر صورت می‌گیرد. درحالی‌که تمامی عراقی‌ها اذعان دارند که الحشدالشعبی یک مجموعه مسلح غیرنظامی نیست، طرح این موضوع در شرایط کنونی بسیار نامناسب است.»

اهداف پشت پرده آمریکا و اسرائیل در منطقه

نعیمی افزود: «حتی اگر آقای سودانی هم این مسأله را مطرح کرده باشد، این موضوع را در چارچوب رسمی بودن الحشدالشعبی مطرح کرده است. همان‌طور که نیروهای پلیس و انتظامی و نیروهای امنیت داخلی عراق رسمی هستند، الحشدالشعبی نیز یک نیروی کاملا ملی و رسمی است.»

وی با بیان اینکه این مسأله را می‌توان این‌گونه تعبیر کرد که آمریکا و اسرائیل نقاط قوت کشورهای منطقه را هدف قرار می‌دهند، ادامه داد: «آن‌ها حتی اذعان می‌کنند که از گروه‌هایی که علیه کردها فعالیت می‌کنند، حمایت دارند. این اقدامات در راستای ایجاد تنش است؛ زیرا استراتژی آمریکا بر پایه ایجاد اختلاف میان جناح‌ها و گروه‌ها استوار است. همان‌طور که در فلسطین، عده‌ای را به رسمیت می‌شناسند تا علیه سایر گروه‌ها فعالیت کنند یا در لبنان بخشی از مردم را تحریک می‌کنند تا علیه گروه‌های مخالف رژیم صهیونیستی باشند.»

کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: «در سوریه هم وضعیت به همین شکل است. سیاست کلی آمریکا در همه این کشورها ایجاد تفرقه و تنش است. این سیاست با هدف تجزیه کشورهای منطقه انجام می‌شود تا از این طریق کشورهای کوچک‌تر و ضعیف‌تری ایجاد کنند که به خودشان مشغول باشند و امنیت رژیم صهیونیستی تأمین شود.»

 چرا فروپاشی عراق غیرممکن است؟

نعیمی یادآور شد: «باید توجه داشت که ساختار سیاسی و اجتماعی عراق با سوریه کاملا متفاوت است. شاکله عراق تقریبا حالت دموکراتیک و مردمی دارد. اگرچه تنش و اختلاف میان طوایف مختلف بالاست؛ اما این اختلافات در چارچوب یک ساختار واحد صورت می‌گیرد.»

وی اضافه کرد: «در عراق قواعدی وجود دارد که همه گروه‌ها زیر چتر آن فعالیت می‌کنند. اگرچه اختلافات و درگیری‌ها پیش می‌آید؛ اما این مسائل همچنان در چارچوب ساختار کلی عراق باقی می‌مانند. به همین دلیل، در عراق ساختار نظامی و سیاسی با سوریه متفاوت است.»

کارشناس مسائل خاورمیانه اظهارکرد: «عراق شرایطی دارد که در آن نیروهای مختلف با یکدیگر در تعامل هستند. در سوریه، جوامعی با گرایش‌های متفاوت ۱۱ سال از اطراف به این کشور آورده شدند.»

نعیمی ادامه داد: «برخی از این گروه‌ها تکفیری بودند، برخی گرایش‌های سنتی داشتند و هر یک در یک منطقه خاص متمرکز شدند؛ اما در عراق، این وضعیت کاملا متفاوت است. اکثریت مردم عراق اعم از سنی، شیعه و کرد، یک قالب اصلی را پذیرفته‌اند. اگرچه هر گروهی تلاش می‌کند سهم بیشتری از قدرت به دست آورد؛ اما قالب کلی همچنان برقرار است و همه اذعان دارند که مسائل باید در چارچوب عراق حل‌وفصل شود و منجر به دوگانگی یا چندگانگی نشود.»

وی یادآور شد: «به همین دلیل، زمینه‌ای برای فروپاشی عراق وجود ندارد، زیرا جایگزینی برای ساختار کنونی این کشور متصور نیست. برخلاف سوریه که بسیاری از نیروها و گروه‌های آن وارداتی بودند و از دیدگاه‌های خارجی متأثر شده‌اند، عراق بیشتر بر پایه ساختارهای داخلی خود عمل می‌کند. بنابراین تحلیل‌هایی که درباره وضعیت الحشدالشعبی و احتمال سرنوشت مشابه سوریه مطرح می‌شوند، در شرایط کنونی عراق چندان منطقی و عملی به نظر نمی‌رسند.»

صبح نو

source

توسط spideh.ir