در قوانین سابق طلاق توافقی بدون نیاز به اخذ حکم دادگاه صرفاً با حضور زوجین در دفاتر اسناد رسمی طلاق صورت میپذیرفت لیکن با اصلاح قوانین طلاق توافقی نیز مانند دعاوی خانوادگی دیگر نیازمند طرح در محاکم خانواده می باشد .
در این مقاله، به بررسی ۱۲ نکته حقوقی مهم در طلاق توافقی می پردازیم که می تواند به زوجین کمک کند تا این فرآیند را به بهترین شکل ممکن انجام دهند هرچند طلاق از اساس مورد پسند و مقبول نباشد لیکن با سرپوش قراردادن بر این معضل نمیتوان ابهامات و مشکلات حقوقی ناشی از آن را نادیده انگاشت .
نکات حقوقی اساسی در رابطه با طلاق توافقی
1. دریافت مشاوره حقوقی
قبل از اقدام قضایی یکی از اولین و مهم ترین نکات در طلاق توافقی، مشاوره حقوقی با یک وکیل متخصص می تواند راهنمایی های لازم را به شما را ارائه داده و حقوق طرفین را معین و روشن نماید .
باید توجه داشت در دعاوی طلاق توافقی فرض بر این شده است که زوجین قبل از مراجعه به وکیل دادگستری اقدام به مراجعه به مشاورین خانواده نموده اند چرا که بسیاری از اختلافات در همان ابتدای امر با مراجعه به مشاور خانواده مرتفع می گردد .
۲. مکتوب کردن توافقات
زوجین باید تمامی موارد توافقی را به صورت کتبی ثبت کنند این توافق نامه باید شامل مواردی چون حضانت فرزندان، مهریه، نفقه ، اجرت المثل ، جهیزیه و اختلافات مالی احتمالی فی مابین باشد.
در ضمن رسیدگی به طلاق نیز محاکم نسبت به تمامی موارد مرتبط با ازدواج تعیین تکلیف مینمایند فلذا بهتر است قبل از اقدام این موارد روشن و معین بصوت مکتوب تنظیم گردد .
۳. تعیین حضانت فرزندان
یکی از مهم ترین موضوعات در طلاق توافقی است ، زوجین باید به توافق در مورد حضانت و نحوه ملاقات فرزندان برسند با ذکر این امر که مطابق قانون حضانت فرزندان تا 7 سالگی با مادر بوده و پس از آن تا سن بلوغ با پدر خواهد بود .
۴. اموال و دارایی ها
باید به صورت عادلانه و با توافق زوجین انجام شود. در صورت بروز اختلاف، وکیل می تواند به شما کمک کند تا به یک توافق منطقی برسید آنچه مسلم است جهیزیه متعلق به زوجه بوده و قابل مطالبه است و در خصوص اموال دیگر اگر در مالکیت اختلاف حاصل شود میتوان بر اساس نوع استفاده آنرا میان زوجین تقسیم نمود .
۵. تعیین مهریه و نفقه
یکی از مسائل مهم در طلاق توافقی است، زوجین باید در مورد نحوه پرداخت مهریه و نفقه به توافق برسند بدیهیست در طلاق توافقی همه موضوعات قابل مذاکره و توافق می باشد و الزامی در قبول و رد وجود ندارد .
۶. مدارک لازم
برای ثبت طلاق توافقی زوجین شامل سند ازدواج شناسنامه و کارت ملی به همراه شناسنامه های فرزندان می باشد بدیهیست در صورت مفقود شدن سند ازدواج امکان اخذ رونوشت آن که در حکم سند اصلی می باشد از دفتر خانه ازدواج میسر می باشد .
۷. حضور زوجین و یا وکلای آن ها در دادگاه
زوجین باید در جلسه دادگاه حضور یابند و در صورت عدم امکان حضور زوجین وکلای ایشان می بایست در جلسه رسیدگی حاضر شوند با ذکر این امر که طبق قواعد جدید رسیدگی به دعاوی مربوط به طلاق توافقی نیازمند طی کردن مراحل مشاوره قبل از طلاق در مراکز مشاوره ای مورد تایید بهزیستی می باشد .
۸. مراجعه به دفتر اسناد رسمی
پس از دریافت حکم طلاق توافقی از دادگاه، زوجین باید آن را به دفتر ثبت رسمی طلاق ارائه دهند تا طلاق به صورت رسمی ثبت شود باید توجه داشت مهلت قانونی جهت ثبت این گواهی 3 ماه می باشد بدیهیست پس از گذشت مدت مذکور دادنامه صادره فاقد ارزش و اعتبار قانونی می باشد و در صورت تمایل زوجین می بایست کل مراحل را از ابتدا طی نمایند .
۹. تعیین وکیل دادگستری
در صورت نیاز یکی از نکات مهم و اساسی می باشد باید توجه داشت با توجه به این امر که در صدور رای طلاق نکات مهم بسیاری می بایست مورد توجه قرار گیرد انتخاب وکیل طلاق توافقی متخصص و خبره از اهمیت بسیاری بر خوردار است البته باید توجه داشت طبق آخرین بخشنامه های مقرر اجرای صیغه طلاق در دفاتر رسمی طلاق با وکالت وکیل دادگستری امکان پذیر نبوده و صرفاً خود زوج و یا وکیل رسمی ایشان با وکالت دفترخانه اسناد رسمی مورد پذیرش است .
۱۰. پرداخت هزینه های مربوطه
زوجین باید هزینه های مربوط به طلاق توافقی را پرداخت کنند که این هزینه ها شامل هزینه های مشاوره ، دادگاه و وکالت و هزینه های مربوط به اجرای صیغه طلاق می باشد و همانطور که بیان گردید پرداخت این هزینه ها با توافق طرفین قابل تقسیم می باشد .
۱۱. حفظ اعتدال و احترام برای طرفین
توافقات باید مورد احترام طرفین قرارداشته و البته باید توجه شود در توافقنامه تنظیمی در قبل از اقدام به طلاق باید تمامی حقوق و موارد اختلافی تعیین تکلیف گردد و اصولا درج این عبارت که “زوجین هیچ ادعای مالی و غیر آن نسبت به یکدیگر و خانواده طرف دیگر نداشته و در صورت طرح دعاوی و یا وجود حق طرح دعوی بدین وسیله مختومه و حقوق متصوره اسقاط می گردد و بدیهیست از این تاریخ هیچ ادعایی از طرفین مسموع نخواهد بود ” در جهت فصل خصومت مفید خواهد بود .
۱۲. انتخاب مشاور خانواده مسلط و متخصص
قبل از هر اقدام ضروری است چرا که همانطور که بیان گردید بسیاری از اختلاف با مراجعه به مشاور متخصص در همان ابتدای امر قابل حل و فصل خواهد بود و اختلاف کوچک هرگز به مشکلی بزرگ تبدیل نمی گردد .
source