آرمان امروز_گروه اقتصادی: فشار سیاسی با اسم رمز نوسانات اقتصادی برنامه‌ای است که از سوی اعضای جبهه پایداری و طیف‌های همسو در مجلس دنبال می شود. این طیف تلاش کردند با فشار سیاسی، خودی نشان بدهند. تندروها، اما حساب ویژه‌ای روی نداشتن حافظه تاریخی ملت ایران باز کرده‌اند. مردمی که فراموش نکرده‌اند، نطفه مشکلات اقتصادی امروز را دولت‌های اصولگرایی کاشته‌اند که زمانی از بی‌اهمیت بودن تحریم‌ها و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، غزل غزل می‌سرودند.
در همین حال، احمد نادری، عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، از ثبت رسمی ۲ طرح استیضاح وزرای دولت در سامانه مجلس خبر داد و گفت: در روزهای اخیر، ۲ طرح استیضاح وزرای دولت چهاردهم به‌طور رسمی در سامانه مجلس به ثبت رسیده است. او افزود: برخی دیگر از طرح‌های استیضاح به‌صورت شفاهی از سوی نمایندگان مطرح شده‌اند؛ اما طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، تنها طرح‌هایی که علاوه بر داشتن حداقل ۱۰ امضا، به‌طور رسمی در سامانه مجلس ثبت شوند، مورد بررسی قرار می‌گیرند. همچنین استیضاح وزیر کار نیز به تازگی در سامانه مجلس ثبت شده است.
علت استیضاح وزیر اقتصاد و نفت
هفته گذشته بود که حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر با اشاره به نوسانات ارزی کشور گفت: امروزه تبعات رهاسازی قیمت را می‌بینیم؛ افزایش قیمت‌های افسارگسیخته، تبعات روانی افزایش قیمت ارز، گران شدن کالاهایی که با ارز تهیه می‎شود؛ از تبعات این وضعیت است.
حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، در ۹ دی ماه ۱۴۰۳، از کلید خوردن طرح سوال از عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی درباره علت افزایش بیش از ۳۹ درصدی نرخ ارز از شروع به کار دولت چهاردهم تاکنون در طول مدت حدود پنج ماه خبر داده بود.
این در حالی بود که هفته گذشته همتی برای پاسخگویی درمورد نرخ دلار به مجلس رفته بود و در آن جلسه گفته بود: خود نمایندگان مجلس در قانون جدید بانک مرکزی به درستی این را به تصویب رساندید که نرخ ارز باید شناور و مدیریت شده باشد و باید یک نرخ هم باشد.
همچنین در پی قطعی برق و کمبود گاز در کشور، وزیر نفت و نیرو به کمیسیون انرژی و کمیسیون اصل ۹۰ رفتند تا توضیحاتی درباره وضعیت تأمین سوخت، ذخایر سوخت نیروگاه‌ها و خاموشی‌های اخیر ارائه دهند. طرح استیضاح وزیر نفت که توسط بیش از ۲۰ نماینده در اعتراض به ناترازی انرژی در کشور و تامین نشدن گازوییل و سوخت نیروگاه امضا شده بود، از حد نصاب قانونی افتاد.
این درحالی است که روزنامه «صبح‌نو»، ارگان غیررسمی حامیان قالیباف، دیروز در گزارش تیتر اول خود نوشت: «اگر به بافت و چینش سیاسی مجلس نگاه کنیم می‌بینیم که تعداد نمایندگانی که سرسخت‌ترین مخالفان دولت هستند به ۷۰ نفر نمی‌رسد. در جریان عملکرد‌های سیاسی مخالف دولت هم نهایتاً بین ۳۰ تا ۵۰ نماینده با فضاسازی این نمایندگان همراه می‌شوند. در نتیجه عمده نمایندگان در صورتی که دولت کاری نکند که خلاف اعتبار مجلس باشد، با این گروه همراه نمی‌شوند و بر تعامل دولت و مجلس تأکید دارند. بر همین اساس می‌توان گفت اگر شرایط همین‌گونه باشد، استیضاح وزیر اقتصاد بعید است به نتیجه برسد.»

دفاع پزشکیان از وزیر اقتصاد
در روزهایی که حملات مخالفان سیاست ارزی دولت هم از سوی طیفی از چپگرایان و نهادگرایان و هم از سوی جریان‌های رادیکال راست و دلارزدایان شدت گرفته است و ۷۰ نماینده نیز طرح استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد را درمجلس ثبت کرده‌اند؛ دیروز رئیس‌جمهور به میدان آمد و در جلسه شورای رقابت به دفاع از سیاست ارزی دولت در جهت حذف رانت پرداخت.
پزشکیان درحالی در جلسه شورای رقابت سخن می‌گفت که همتی در کنار او قرار داشت تا نشانه‌ای از حمایت رئیس‌جمهور از وزیر اقتصاد تلقی شود اما فراتر از این حمایت نمادین، پزشکیان در سخنان خود هم به‌صراحت از سیاست ارزی دولت دفاع کرد. پزشکیان با بیان اینکه «امروز فضای رانتی به یکی از معضلات اقتصاد کشور تبدیل شده است»، تصریح کرد: «در شرایطی که پرداخت ارز ترجیحی به عده‌ای مشخص چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی، تبدیل به سهمیه و رانت شده و کسانی که از دریافت آن محرومند خود به خود بازنده هستند، تا چه میزان می‌توان چنین بازاری را رقابتی دانست و قطعاً چنین روندی نیازمند اصلاح است.»
اعلام حمایت رئیس‌جمهور از سیاست ارزی دولت پس از آن صورت می‌گیرد که هفته گذشته محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور نیز بر حرکت جدی دولت برای تک‌نرخی کردن ارز تاکید کرد. عارف که در دولت خاتمی نیز معاونت اول رئیس‌جمهور را برعهده داشت، در سخنان خود یادآور شد که دولت اصلاحات ارز را تک‌نرخی کرده بود، اما با روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد ارز چندنرخی شد و این مسیر در دولت‌های بعد نیز ادامه یافت.
حمله به دولت به بهانه اقتصاد
حمله به بهانه اقتصاد ادعاهای پوپولیستی گذشته را زنده کرده است. در این روزها که انتقاد از افزایش نرخ ارز فرصتی برای حمله به دولت و به‌ویژه وزیر اقتصاد را فراهم کرده، چهره‌هایی چون جبرائیلی و صمصامی هم در بیان ادعاهای خود بی‌تاب‌وقرارترند.
چنان‌که در فیلمی که از سخنان این دو در همایش موسوم به «سفره ملت» منتشر شده، جبرائیلی در بخشی از صحبت‌های خود به تغییر سیاست ارزی دولت هاشمی و عقب‌نشینی آن از تعدیل اشاره می‌کند و می‌گوید: «آقای دکتر صمصامی! آیا همین امروز مثل سال۱۳۷۴ شما که در آن تیم بودید، می‌توانیم نرخ دلار را به ۲۰هزار تومان برسانیم یا نمی‌توانیم؟»؛ صمصامی در پاسخ به او می‌گوید: «اگر بخواهیم می‌شود!» و جبرائیلی ادامه می‌دهد: «اگر یک اراده سیاسی باشد نرخ دلار ۲۰هزار تومان! ولی وقتی می‌گویی شروع می‌کنند به فحاشی کردن! ما حق این ملت را از حلقوم کثیف شما بیرون خواهیم کشید.»
این درحالی است که منبع آگاه می‌گوید صمصامی در دولت هاشمی و تیم اقتصادی آن هیچ سمت و مسئولیتی نداشته است. اظهارات و ادعاهای جبرائیلی و صمصامی البته واکنش‌های زیادی در فضای مجازی به همراه داشت. علی مروی، اقتصاددان، دراین‌باره در توئیتی نوشت: «نوابغ به اصطلاح دلارزدا اونقدر حرف می‌زنند که نهایتاً تراوشات ذهنی‌شون اینجوری میزنه بیرون و خوشبختانه دستشون برای افکار عمومی رو میشه. دیگه سوتی دلار ۲۰هزارتومانی رو هر آدم عاقلی متوجه میشه. فقط وای بر ما که ۱۲۱نماینده دیگه داریم که متن صمصامی را امضا کرده‌اند.»

source

توسط spideh.ir