مهدی پیرصالحی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه در وزارت بهداشت اظهار کرد: در حوزه غذا و دارو چندین حوزه را تحت نظارت خود داریم از جمله اینکه تمامی غذاهایی که در کشور فراوری و بسته‌بندی می‌شود. نطارت و تنظیم گری و تامین و نظارت بر تامین فراورده‌های سلامت محور برعهده سازمان غذا و دارو قرار دارد و به همین علت باید پاسخگوی کمبودها و نیازهای بازار نیز باشیم.

وی افزود: وقتی کار را در سازمان غذا و دارو شروع کردیم کمبودهای دارویی بسیار جدی و شدید بود و اقلام بسیاری دچار کمبود یا در استانه کمبود شدن قرار داشت و موجودی بسیاری از داروها زیر سه ماه بود، ما ذخایر سه ماه را حداقل مجاز برای دپوی دارو می‌دانیم.

وی ادامه داد: تمام تلاش را بر این گذاشتیم تا در ابتدای مسیر مشکل کمبود دارو را حل کنیم تا در حوزه دارو و سایر حوزه‌ها معضلات خاصی نداشته باشیم.

پیرصالحی گفت: در حوزه کمبودهای دارویی سه علت عمده را شناسایی کردیم و اصلی‌ترین دلیل کمبود دارو بحث کمبود نقدینگی بود که شرکت‌های تولیدکننده ما با کمبود نقدینگی مواجه بودند و بسیاری شرکت‌ها امکان خریداری ارز از بانک مرکزی نداشتند و این باعث شد از ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار تخصیص ارز، شرکت‌ها ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار را خریداری کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: اکنون بدهی بخش دولتی ما در حوزه دارو ۳۶ همت است و در حوزه تجهیزات نیز تقریبا ۲۰ همت بدهی به صنعت وجود دارد که باعث شده نقدینگی شرکت‌ها دچار مشکل شود. دومین عامل کمبودها بحث قیمت‌گذاری سرکوب‌گرانه در حوزه دارو بود. در سالهای اخیر علیرغم افزایش قیمت ارز مبادله‌ای و تورم سالانه بالا، قیمت گذاری در حوزه دارو و تجهیزات متناسب با این افزایش قیمت ها نبود و قیمت داروها از صرفه اقتصادی خارج شده بود و با کمبود شدید داروهای بیمارستانی به دلیل سودده نبودن تولید، مواجه بودیم.

وی علت سوم کمبودهای دارویی را مشکلات ارزی عنوان و تصریح کرد: علیرغم اینکه بانک مرکزی بیش از توانایی شرکت‌ها ارز تخصیص داده بود اما بسیاری از ارزها از منابعی بود که برای شرکتها قابل استفاده نبود و یا به موقع تخصیص داده نشده بود با این حال بانک مرکزی همکاری خوبی در زمینه تخصیص ارز دارد اما خواسته‌هایی برای تامین نیاز شرکت ها جهت تامین نقدینگی وجود دارد.

وی ابراز امیدواری کرد که با اتفاقات رخ داده و اقدامات انجام شده بتوان بحث کمبودهای دارویی را کاهش داد.

پیرصالحی تصریح کرد: خبر خوبی که در حوزه دارویی داریم، این است که در ابتدای ورود بنده به سازمان ۵۷ قلم از داروهای بیمارستانی دچار کمبود بود این کمبودها اکنون به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است و این داروها بسیار حیاتی هستند زیرا برای انجام عمل‌های جراحی و اقدامات بیمارستانی، ضروری هستند‌. همچنین باید داروهای عمومی در نزدیکترین داروخانه ها در دسترس قرار بگیرند زیرا برخی از این داروها نیز در همه داروخانه‌ها در دسترس نیست‌.

رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه وقتی دارویی کمبود می‌شود برای ثبات بازار باید خیلی تلاش کنیم، خاطرنشان کرد: سال گذشته وارفارین کمبود شد اما تاکنون ۶ برابر نیاز به وارفارین تامین شده اما نیاز بازار هنوز تامین نشده زیرا توزیع سهمیه‌ای به داروخانه ها انجام می‌شود و برخی بیماران نگرانی از کمبود دارو دارند و این دارو به راحتی در اختیار آنها قرار نمی‌گیرد. تلاش می‌کنیم با کمبود دارو مواجه نشویم زیرا به ثبات رساندن بازار بسیار سخت است و دغدغه و نگرانی مردم نیز برای ما اهمیت دارد. در کل هدفمان این است که کمبودهای فعلی را مدیریت و از کمبودهای آتی جلوگیری کنیم.

وی درباره حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی گفت: با طرح دارویار که از سال ۱۴۰۱ اجرا شد ارز دارویی به ۲۸۵۰۰ تومان تغییر کرد اما ارز تجهیزات هنوز با ۴۲۰۰ تومان ثابت مانده است. به علت ثابت ماندن نرخ ارز تخصیص یافته به تجهیزات پزشکی، در تامین این محصولات مشکلات خاصی ایجاد نشد و شرکت‌ها توانستند تجهیزات موردنیاز را تامین کنند. اکنون درخصوص حدف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی نگرانیم و با کلیت کار موافقیم اما نگرانی ما این است که در صورت تغییر نرخ ارز، چگونه باید افزایش هزینه‌های بیماران جبران شود.

وی ادامه داد: اگر ارز تجهیزات پزشکی ۴۲۰۰ تومان بماند اقتصاد شرکت ها کوچک می‌ماند و توسعه آن‌ها کاهش می‌یابد اما در صورت افزایش نرخ ارز نیز نیاز به ارائه تشهیلات برای افزایش نقدینگی شرکت‌های تجهیزات پزشکی و افزایش پرداخت از جیب بیماران وجود دارد.

وی با بیان این‌که اولویت دیگری که امسال روی آن هدفگذاری کرده‌ایم ارتقای کیفیت داروهاست‌، خاطرنشان کرد: دارو و تجهیزات پزشکی مستقیما با سلامت مردم ارتباط دارد. ما در حوزه تحت نطارت خود در فراورده‌های غذایی نیز ضوابط فنی خود را اعمال می کنیم تا استانداردها رعایت شود و در حوزه کالاهای ورودی به کشور نیز نظارت سازمان غذا و دارو وجود دارد و تمام وظایف خود را ایفا می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این کالاها، استاندارد لازم را از جهت سلامتی دارند.

پیرصالحی یادآور شد: در حوزه آرایشی و بهداشتی نیز روی کیفیت و ضوابط فنی نظارت داریم اما جلوگیری از واردات کالاهای آرایشی و بهداشتی را وزارت صمت اعمال کرده که باعث رشد قاچاق در حوزه آرایشی و بهداشتی شده است.

وی درباره وضعیت تامین شیرخشک بیان کرد: ۵ کارخانه تولیدکننده شیرخشک با طرفیت تولید ۱۲۰ میلیون قوطی داریم و میزان مصرف ۷۵ میلیون قوطی شیرخشک است و بنابراین بیش از نیاز کشور تولید داریم اما عمده کمبود شیرخشک در کشور در حوزه یک برند است که ظرفیت تولید آن محدود است. شیرخشک‌های یک شکل با نامهای تجاری مختلف از لحاظ فرمولاسیون تفاوتی ندارند و بنابراین مشکل کمبود فقط به دلیل یک برند خاص است که مشکل محدودیت ظرفیت تولید خود شرکت‌ سازنده است که از این شرکت درخواست کرده‌ایم از ظرفیت خالی سایر شرکت‌ها برای تولید استفاده کند.

source

توسط spideh.ir