به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اهل مذاکرهایم؛ داوطلب تحریم نیستیم» نوشت: معاون اول رئیسجمهوری در جلسه ستاد روابط اقتصاد خارجی جزئیاتی از راهبرد سیاست خارجی دولت چهاردهم را تشریح کرد. سیاست خارجیای که بنیان آن همان قدر بر دعوت از همه کنشگران جهانی به گفتوگو قرار دارد که بر استفاده از همه فرصتهای عملی توسعه نقش بینالمللی جمهوری اسلامی ایران و تقویت مؤلفههای مقوم این نقش همچون عضویت در سازمانهای همکاری، توسعه همکاریهای اقتصادی، کریدورهای حملونقل و حتی دیپلماسی سلامت تأکید دارد. با این حال رفع موانع جدی اجرای این برنامهها ایجاب کرد که محمدرضا عارف نیز نقطه کانونی سخنانش پیرامون راهبرد کلان سیاست خارجی را بر برنامه دولت برای رفع تحریمهای ظالمانه بگذارد؛ تحریمهایی که معاون اول رئیسجمهوری در بیان اثرشان بر اقتصاد و مردم ایران، گفت: از ورود دارو و کالاهای اساسی توسط کشورهای تحریمکننده جلوگیری میشود اگرچه میگویند با این کار هدف دولت ایران است اما اینطور نیست، مردم اولین آسیبدیدگان از این موضوع هستند. وی بر همین اساس با تصریح بر اینکه جمهوری اسلامی ایران داوطلب ادامه تحریم نیست و برعکس اهل مذاکره و گفتوگوست، از جامعه بینالملل خواست رفع تحریمها را دنبال کنند.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر ««بستن دهان» مجلس و منتقدان با اسم رمز «وفاق»!» نوشت: مدعیان اصلاحات اخیراً با فضاسازی علیه اختیارات مجلس- ذیل اسم رمز «وفاق» – نهتنها حق قانونی این نهاد مردمی را پایمال میکنند؛ بلکه به جنگ شعار وفاق رفته و با معنازدایی از این واژه در مسیر استحاله آن گام برداشتند. بدین معنا که وفاق و همگرایی دستاویزی و ابزاری برای «بستن دهان» منتقدان شده و مکانیسمی برای سلب آزادیهای فردی و اختیارات قانونی دستگاههای نظارتی است.
بر اساس تئوری تاراج (Spoils system) یک طیف سیاسی پس از قدرتیابی و تسلط بر دستگاه اجرایی به رسم پاداش و تقدیر، مناصب سیاسی را میان همسنگران تقسیم میکند؛ چنین اندیشهای کرسی خدمتگزاری را به «غنیمت» تعبیر کرده و تقسیم «مشاغل» و «جایگاه» را به رسم قدردانی جایز میداند؛ لذا سهمخواهی بخشی از مدعیان اصلاحات- اعتدال در این کانال فکری قابل تفسیر و تحلیل است.
باتوجه به این تئوری ملاک و معیار تقسیم مناصب شایستگی، تخصص و علم نیست. دولت چهاردهم نیز آگاهانه یا بدونآگاهی از این تئوری تبعیت کرده و در این دستهبندی جای میگیرد. در همین ارتباط، دستگاه اجرایی ذیل پرچم «همگرایی» و با اسم رمز «وفاق» درحال پیادهسازی این تئوری است؛ با این تفاوت که به اسم وفاق- حوزه نفوذ و تسلط دولت- بر سایر نهادها و دستگاهها قائم شود. به بیانی دیگر چون امکان تغییر و تحول در تمامی مشاغل- بخصوص مناصب دستگاههای نظارتی- با توجه به اصل تفکیک قوا ممکن نیست؛ دستگاه اجرایی به کمک واژه برساخته (Construct ) وفاق در مسیر جبران این «قبض ید» برآمده و به اسم رمز وفاق، درصدد تحمیل مطالبات و سیاستهای خود به جامعه و سایر دستگاهها، بخصوص دستگاههای نظارتی هستند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آسمان صهیونیستها برای ما باز و بیدفاع است» نوشت: سردار علیمحمد نایینی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عصر دیروز در نشست خبری رزمایش اقتدار نیروهای مسلح (پیامبر اعظم ۱۹) با بیان اینکه برای نبردهای بزرگ و پیچیده در هر مقیاسی آماده هستیم، گفت: برای لحظه صدور فرمان عملیات علیه صهیونیستها آمادهایم. نایینی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی به قدرت مردم پایه خود ایمان دارد، اضافه کرد: مقابله با تهدیدات و فتنهانگیزیها، مقابله با جنگ اطلاعاتی سیاسی اقتصادی، مقابله با جنگ فرهنگی، امنیتی، جنگ تحمیلی هشت ساله انواع فتنههای خطرناک درسهایی است که تاکنون به دشمن داده شده است.
وی با بیان اینکه عملیاتهای «وعده صادق» بخش کوچکی از قدرت پایانناپذیر ما بود، گفت: دشمن میداند آسمان سرزمینهای اشغالی برای ما باز و بیدفاع است و ما میتوانیم با حجم چند برابر با دقت، سرعت و تخریب بیشتر اقدام کنیم. قدرت و تولید سلاحها و موشکها در کمیت و مهارت و طراحی روز به روز افزایش و قابلیتهای جدیدی یافته است. ملت ایران بداند دشمن در هیچ نبردی برتری بر ما نداشته است. هیچ گاه شکست اطلاعاتی از دشمن نخوردهایم. این دشمن است که دائم با جنگ ادراکی روایتسازی میکند و برای جبران شکستهای اطلاعاتی و نظامی از جمهوری اسلامی ایران روحیه ملی را تضعیف میکند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «جنگبان!» را برگزید و نوشت: روزهای آخر دولت بایدن، از روزهایی است که باید با دقت زیادی به مصوبات دولت او پرداخت؛ دولتی که از آن با عنوان یکی از ضعیفترین دولتهای تاریخ آمریکا بعد از دولت کارتر یاد میشود و دستاورد چندانی در عرصه اقتصادی برای مردم ایالات متحده نداشت اما در عرصه سیاست خارجی، کارنامهای سراسر خشونت، جنگطلبی و نسلکشی و جنایت را از خود به یادگار گذاشت. بایدن که در دوران ریاستجمهوریاش یکی از پایههای اصلی جنگافروزی در اروپا و غرب آسیا بود، نتوانست به دور دوم برسد اما در همین چند روز باقیمانده از دولتش نیز تلاش دارد سیاستهای جنگطلبانه خود را به نحوی ادامه دهد که حداقل تا چند ماه بعد از روی کار آمدن ترامپ، ارتش و شرکتهای تسلیحاتی آمریکا و متحدانش با بودجهای که در اختیارشان قرار گرفته بهآسانی بتوانند به کشتار و جنایات در سراسر دنیا بویژه در منطقه غرب آسیا ادامه دهند.
اوکراین جنگی حیثیتی برای بایدن و دموکراتهاست. ترامپ از همان ابتدای جنگ، آن را جنگ آمریکا نمیدانست و معتقد بود اگر دولت بایدن با روسیه و پوتین به مذاکره نشسته بود، این جنگ اصلاً شکل نمیگرفت. رئیسجمهور منتخب آمریکا در دوران انتخابات و بعد از آن نیز اعلام کرده است زمانی که سکان هدایت آمریکا را در دست بگیرد، در نخستین اقدام به این جنگ پایان میدهد. ترامپ که بارها طرح «زمین در برابر صلح» را برای پایان دادن به جنگ اوکراین پیشنهاد داده بود، هم اینک نیز عقیده دارد بهتر است اوکراین قید سرزمینهای ازدسترفتهاش را بزند و در ازای دادن زمین به روسیه، به سمت صلح و آتشبس برود. با این حال دولت جنگطلب بایدن، تا آخرین روزهای کاری همچنان بر طبل جنگ میکوبد و اعتقاد دارد کییف باید تا انتهای مسیر و تا آخرین تیری که در ترکش دارد، در مقابل روسیه ایستادگی کند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «اصلاح نافرجام قیمت خودرو» را برگزید و نوشت: چهارشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ دولت به بهانه کاهش فاصله قیمت بین خودروهای کارخانهای و بازار آزاد، دستور افزایش ۳۰ درصدی قیمت محصولات خودروی کارخانهای را داد. بلافاصله پس از این دستور قیمتها در بازار آزاد جهش کرد و حالا با گذشت حدود دو ماه از این مصوبه نهتنها فاصله قیمت خودروهای کارخانهای و بازار آزاد به قوت خود باقی مانده، بلکه بهای خودرو جهش داشته و از سبد خرید بسیاری از خانوار خارج شده است و از آن سو بازار خودرو را به رکود سنگین نشانده است.
حدود دو ماه از مصوبه دولت برای افزایش ۳۰ درصدی قیمت خودروی کارخانهای و بازار آزاد میگذرد؛ مصوبهای که باعث شد نرخها در بازار آزاد جهش کند اما بسیاری این مسئله را هیجانی توصیف کرده و گفتند که با افت هیجان بازار خودرو، قیمتها به تعدیل میرسد. بااینحال، نگاهی به بازار خودرو نشان میدهد که نرخها به تعدیل نرسیده و بازار پس از آن ماجرا گاهی با روند صعودی قیمتها مواجه بوده است. قبل از افزایش ۳۰ درصدی، پژو ۲۰۷ دندهای هیدرولیک در بازار آزاد به قیمت ۷۵۰ میلیون تومان به فروش میرسید و با جهش قیمت به نرخ ۷۹۰ میلیون تومان رسید و حالا با گذشت حدود دو ماه قیمت این خودرو در بازار تهران بین ۸۰۰ تا ۸۰۵ میلیون تومان است.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «ماجراجویی در افغانستان» را برگزید و نوشت: «یی پین لین»، دانشیار دانشگاه تافتس، میگوید که در طول دهه گذشته تعطیلات خود را در ۱۲۰ کشور گذرانده است. اما یک کشور وجود داشت که او همیشه آرزو داشت از آن دیدن کند و تنها به خاطر چند دهه جنگ، آدمربایی و تروریسم ترسیده بود و دیدار از آن را به گذشت زمان سپرده بود: «افغانستان».
با پایان جنگ افغانستان در سال ۲۰۲۱، حاکمان جدید افغانستان یعنی «طالبان» شروع به تشویق گردشگران برای بازدید از این کشور جنگزده کردند. بر همین اساس، ماه گذشته، «لین» چمدانهای خود را بست، ۱۳۰ دلار برای ویزا پرداخت و سوار پروازی به کابل، پایتخت افغانستان شد. او گفت: «وقتی به دوستانم گفتم کجا میروم، همه فکر کردند من دیوانه هستم. آنها گفتند این کار خیلی خطرناک است.»
«دیوید زوچینو» در گزارش ۲۹ دسامبر در نیویورکتایمز نوشت، «لین»، ۴۳ ساله، بخشی از یک جریان پیشتاز کوچک اما رو به رشد از گردشگران جسور است که بدون توجه به هشدارهای صادرشده از سوی دولتهایشان، راهی افغانستان میشوند. به طور مثال، وزارت امور خارجه به آمریکاییها توصیه میکند «به دلیل تروریسم، خطر بازداشت غیرقانونی، ناآرامیهای مدنی، آدمربایی و جنایت» به افغانستان سفر نکنند. مقامات طالبان میگویند که در ۳ سال گذشته، ۱۴۵۰۰ گردشگر خارجی از این کشور منزوی و فقیر بازدید کردهاند. آنها با ارزی وارد افغانستان میشوند که این کشور به شدت به آن نیاز دارد. بسیاری از گردشگران هنگام بازدید از مساجد معروف، رشتهکوههای سربهفلککشیده، صحراهای مرتفع دیدنی و بقایای مجسمههای بودا در بامیان، مهماننوازی سنتی این کشور را تجربه کردهاند.