آرمان امروز- گروه اجتماعی: در روزهایی که موضوع ناترازیهای انرژی، دولت را با چالش کمبود برق، انرژی و مشکلاتی نظیر آلودگی هوا و مطالبات مردمی مواجه کرده است، در کشور آلمان اتفاق جالبی رخ داد. چند روز پیش و با شروع سال نو میلادی قیمت برق در آلمان، در نخستین روز معاملات سال ۲۰۲۵، تحت تاثیر افزایش تولید نیروی تجدیدپذیر، به زیر صفر (منفی) رسید. پس از اینکه تولید نیروی بادی به ۴۰ گیگاوات رسید و از تقاضا فراتر رفت، قیمت اواسط روز در آلمان، به مدت چهار ساعت منفی شد. در زبان ساده یعنی اینکه مدیریت شبکه برق کشور آلمان به مردم اعلام کرد که در این ۴ ساعت در روز، هرچه قدر بیشتر برق مصرف کنند (درجهت حفظ پایداری شبکه) دولت به مردم پول پرداخت خواهد کرد. این در حالی است که کشوری نظیر آلمان، قدرتهای انرژی های تجدید پذیر برای تولید برق از جمله باد و میزان تابش نور خورشید به مانند ایران را ندارد، اما این کشور در کنار بهره گیری از تکنولوژی و فرهنگسازی در میزان مصرف، به میزان قابل قبولی از انرژی های تجدیدپذیر و پاک بهره میگیرد. اما اولین گام در ایران برای بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر و تولید برق به واسطه تابش نور خورشید در حاشیه چهاردهمین نمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی که از ۱۳ تا ۱۶ دی ماه در تهران برگزار گردید، برداشته شد. شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در روزهایی که میزان برق به واسطه کمبود گاز برای دولت چالش ایجاد کرده، با بهره گیری از نور خورشید و نصب پنل های خورشیدی در اطراف سدها (که میزان تابش نور خورشید در این مناطق مرتفع بیشتر است) به تولید برق در کشور کمک کند. یکی از مهندسین این شرکت در حاشیه برگزاری این نمایشگاه به خبرنگار «آرمان امروز» گفت: «با توجه به اینکه شرکت آب و نیروی ایران از سالیان گذشته وارد حوزه تولید برق آبی (نوعی انرژی پاک و تجدیدپذیر) شده است، این شرکت به واسطه ساخت سدها و تولید برق آبی، فضاهای مناسبی از جمله کابل های برق، خطوط انتقال نیرو، پست های برق و… فراهم دارد. طی تفاهنامه ای که طی چند روز پیش با ساتبا (سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق) در چهاردهمین نمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر توسط مهندس شیبانی، مدیرعامل شرکت آب و نیروی ایران و مهندس طرز طلب، رئیس سازمان ساتبا، به امضا رسید، تا ۶۰۰ مگاوات برق به واسطه انرژی های تجدید پذیر تولید خواهد شد.»
وی در ادامه افزود: «این انرژی های تجدید پذیر شامل انرژی خورشید، برق آبی و بادی خواهد بود. در اطراف سدهای کشور یکسری مکانها شناسایی شدند که در اختیار سرمایه گذارها برای ساخت نیروگاه خورشیدی قرار خواهد گرفت. در این فضاها، امکانات پست های برق، خطوط انتقال نیرو و برق مهیاست. برای همین شرایط برای سرمایه گذارها آماده خواهد بود که آنها با اندک سرمایه ای و نصب پنل های خورشیدی، برق را تولید و به شبکه بفروشند و سودآوری داشته باشند.»
این گفته ها در شرایطی مطرح می شود که در حال حاضر که بحث ناترازیهای انرژی مطرح است و کشور احساس نیاز می کند، و با توجه به میزان تابش نور خورشید در ایران این بهترین راه برای تولید انرژی های سبز و پاک مانند تولید برق است، آنهم در روزهایی که نیروگاه های برق به واسطه کمبود گاز، چاره ای جز سوزاندن مازوت ندارند و این مازوت سوزی، باعث افزایش سطح آلودگی هوا در کلانشهرها و افزایش آلایندهای مخرب محیط زیستی شده است. منابع خورشیدی در ایران به واسطه شناسایی مناطقی که میزان تابش بالا و دمای هوا پایین است، بزرگترین ظرفیت برای تولید انرژی پاک برق به حساب می آید. هر چه دما پایین تر و تابش بیشتر باشد، حداکثر راندمان برای تولید برق در پنل های خورشیدی محقق خواهد شد و این ظرفیت در کنار برخی از سدهای کشور وجود دارد. از این لحاظ ایران یکی از کشورهای مستعد برای تولید برق و انرژی پاک است، اما به واسطه سال های بیتوجهی در این حوزه یا احساس عدم نیاز، این موهبت اللهی نادیده گرفته شده است. این مهندس شرکت آب و نیروی ایران با تایید این موضوع، در ادامه گفته هایش خاطرنشان کرد: « معمولا سدها در ارتفاع ساخته می شود و آلودگی هوا در این مناطق کمتر وجود دارد، شدت تابش بالا و بهواسطه میزان آب و در ارتفاع بودن، دمای مناسبی حتی در تابستان وجود دارد، برای همین ظرفیت بالایی برای راندمان مساعد در تولید برق در نیروگاه های خورشیدی وجود خواهد داشت. این اولین گام برای تولید انرژی های تجدیدپذیر با جذب سرمایه گذار بخش خصوصی خواهد بود و در آینده بیشتر شاهد افزایش میزان تولید برق از طریق سرمایه گذاران و تولید انرژی پاک کمک خواهیم بود.»
source