اولین جلسه هیئت ممیزه دانشگاه آزاد اسلامی در دور جدید با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، بیژن رنجبر، قائممقام رئیس دانشگاه در امور بینالملل و پیشرفت علمی، دکتر محمدصادق ضیائی، رئیس مرکز امور هیئتهای ممیزه دانشگاه آزاد اسلامی، نمایندگان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و سایر اعضای جلسه برگزار شد.
طهرانچی در این جلسه با اشاره به ترکیب اعضای هیئت ممیزه، بیان کرد که اعضای این جلسه یا از خانواده دانشگاه آزاد اسلامی هستند یا از خانواده آموزش عالی. وی تأکید کرد که همه اعضا برای ارتقای دانشگاه و نظام آموزش عالی تلاش خواهند کرد. وی همچنین افزود که دانشگاه آزاد اسلامی یک پدیده منحصربهفرد است که با نگاه بلند امام خمینی (ره) شکل گرفته و امروز به عنوان یک سرمایه عظیم در نظام آموزش عالی کشور عمل میکند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به هماهنگی این دانشگاه با مجموعههای بالادستی، اظهار داشت که دانشگاه آزاد اسلامی دارای یک هیئت ممیزه بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، یک هیئت ممیزه با هماهنگی وزارت بهداشت و چهار هیئت ممیزه با پیشنهاد رئیس دانشگاه و حکم وزیر علوم است. این ساختار نشاندهنده سطح بالای تنظیمگری علمی در این دانشگاه است.
وی با تأکید بر اهمیت ارتقای فرد و سازمان به صورت همزمان، گفت که اگر ارتقای فرد و سازمان را از هم جدا بدانیم و تنها به ارتقای فرد توجه کنیم، دچار خسران خواهیم شد. بنابراین، تنظیمگری باید به تغییر رفتار نظام آموزش عالی بیانجامد.
طهرانچی همچنین به تفاوتهای دانشگاه آزاد اسلامی با سایر دانشگاهها اشاره کرد و گفت که این تفاوتها باید درک شوند و متناسب با آن، اعضای هیئت علمی در جلسات هیئت ممیزه ارتقا یابند. وی افزود که مأموریت متفاوت دانشگاه آزاد اسلامی باعث شده که تقویت سازمان در این دانشگاه از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به افزایش تعداد هیئتهای ممیزه در طول سالهای اخیر، گفت که در گذشته تنها یک هیئت ممیزه برای ارتقای اعضای هیئت علمی وجود داشت، اما امروز این تعداد به چهار هیئت ممیزه رسیده است. وی تأکید کرد که این افزایش هنوز کافی نیست و نیاز به بهبود بیشتر دارد.
طهرانچی با بیان اینکه هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی هزینههای خود را از طریق تلاش خود تأمین میکند، گفت که برای رسیدن به درجه استاد تمامی، اعضای هیئت علمی باید سالها در صف انتظار بمانند، که این رویه نیاز به بازنگری دارد.
وی با اشاره به افتخار دانشگاه آزاد اسلامی به داشتن اعضای هیئت علمی با تعصب علمی، گفت که کمیتههای ملی پیشدفاع در این دانشگاه برگزار میشوند و این کمیتهها اجازه نمیدهند که کسی صرفاً با دو مقاله به ارتقا دست یابد.
طهرانچی همچنین به افزایش رغبت مردم به دانشگاه آزاد اسلامی در طول 6 سال گذشته اشاره کرد و گفت که این رغبت در مقاطع کاردانی و کارشناسی به خوبی خود را نشان داده است. وی تأکید کرد که دانشگاه آزاد اسلامی دانشجویان را دستمایه ارتقا قرار نداده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به سیاست علمی، گفت که سیاست علم باید از نیازهای شهروندان حمایت کند و در مسیر هدایت علم دخالت داشته باشد. وی افزود که در سیاست علم، سه موضوع سیاستگذار، دانشمند و مطالبه جامعه مطرح است که این سه با هم یکسان نیستند.
وی خطاب به اعضای هیئت ممیزه گفت که آنها در مقام تنظیمگری هستند و نقش مهمی در هویت بخشیدن به نقشه راه دانشگاه دارند. وی تأکید کرد که هیئت ممیزه نه تنها به ارتقای اعضای هیئت علمی میپردازد، بلکه اعمال سیاست علم و تنظیمگری برای آن را نیز انجام میدهد.
طهرانچی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در مورد علم، گفت که اسلام الگوی مستقل خود را دارد و الگوی اسلامی برای نظامسازی و جامعهسازی مرکب از ایمان، علم و عدل است. وی تأکید کرد که این سه عنصر اصلی در شکلگیری شخصیت انسانها و جامعه نقش اساسی دارند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به آیات قرآن کریم، گفت که تمسک به قرآن برای تمام مسائل راهگشاست و مثالهای قرآن از پدیدههای طبیعی به پدیدههای انسانی وصل میشود. وی با اشاره به آیات 41 و 43 سوره عنکبوت، گفت که خانه عنکبوت نمادی از ساختاری است که اجزای آن محکم اما کلیت آن سست است.
وی همچنین به آیات 19 تا 25 سوره الرحمن اشاره کرد و گفت که فرد و سازمان مانند دو دریایی هستند که با برزخ از هم جدا شدهاند و باید حقوق یکدیگر را رعایت کنند تا رشد اتفاق بیفتد.
طهرانچی با تأکید بر اینکه چیزی که نفع مردم در آن است، پایدار میماند، گفت که نظام ارتقا باید منافع عمومی را در بر داشته باشد تا پایدار بماند. وی با اشاره به آیه 17 سوره الرعد، گفت که اگر نفع عمومی در ارتقا نباشد، این ارتقا به درد نمیخورد.
وی همچنین به آیه 11 سوره فصلت اشاره کرد و گفت که شکلگیری نظام خلقت از مسیر واداشته نیست و باید طی مسیر طبیعی اتفاق بیفتد. وی تأکید کرد که نظام ارتقا باید از درون جوشش کند و طبیعی باشد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه مودت و عدالت شرط شکلگیری و بقای اجتماع است، گفت که توجه به این دو موضوع بسیار مهم است. وی با اشاره به آیه قرآن در مورد ساختار نهاد علم، گفت که ساختار و سازمان باید «بَأْسٌ شَدِيدٌ» داشته باشد تا منافع مردم از آن حاصل شود.
وی با تأکید بر اهمیت رفتار نهادی به جای رفتار سازمانی، گفت که دانشگاه باید رفتار نهادی داشته باشد و نه فقط سازمانی. وی افزود که نظام ارتقا از جمله حکمرانیهای تنظیمگر است که آیندهنگاری، سیاستگذاری و برنامهریزی در آن وجود دارد.
طهرانچی با اشاره به نظام حکمرانی جهانی، گفت که نظام علم و فناوری جهانی جریان جهانی دانش را ایجاد کرده که نظام ارتقا را به ما تحمیل میکند. وی تأکید کرد که اگر در نظام ارتقا به موضوعات برنامهریزی دانشگاه و سیاست علمی کشور توجه نشود، به یک کنشگر در نظام سلطه تبدیل میشویم.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی 40 درصد بار آموزش عالی کشور را برعهده دارد، گفت که این دانشگاه کاملاً به ارتقای آموزش عالی مقید است و کارآمدی برای آن بسیار حائز اهمیت است. وی افزود که دانشگاه آزاد اسلامی نمره خود را از مردم میگیرد و این بسیار ارزشمند است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پایان گفت که تلاش این دانشگاه این است که نهاد پیشرفت اجتماعی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باشد و توانایی، دانایی، رفاه و حیات طیبه فردی، سازمانی و اجتماعی را داشته باشد. وی تأکید کرد که تمام فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی در یک محیط قانونی و نظارتی انجام میشود و هیچ امر خلاف قانونی در این دانشگاه پذیرفته نیست.