در روز دوشنبه به وقت محلی، پس از مراسم سوگند دونالد ترامپ به عنوان جانشین جو بایدن، اعلام شد که دولت جدید آمریکا قصد دارد از توافق آب و هوایی پاریس خارج شود. این خبر در ایمیلی که کاخ سفید برای خبرنگاران آمریکایی ارسال کرد، منتشر شد. در این ایمیل، اولویت‌های دولت جدید آمریکا بیان شده بود که یکی از آنها خروج از این توافق بین‌المللی است.

توافق پاریس که در سال ۲۰۱۵ توسط نزدیک به ۲۰۰ کشور امضا شد، هدف اصلی آن محدود کردن افزایش دمای کره زمین به زیر ۲ درجه سانتیگراد و ترجیحاً ۱.۵ درجه سانتیگراد بود. خروج آمریکا از این معاهده به معنای آن است که بزرگ‌ترین آلوده‌کننده تاریخی جهان، بار دیگر از تعهد خود برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای شانه خالی می‌کند.

ترامپ در مراسم تحلیف خود اعلام کرد که قصد دارد از ذخایر نفت و گاز آمریکا به حداکثر میزان ممکن استفاده کند. او پیش‌تر نیز تغییرات آب و هوایی را یک حقه و فریب خوانده بود. سال گذشته میلادی (۲۰۲۴) اولین سالی بود که میانگین دمای جهانی از هدف تعیین‌شده در توافق پاریس فراتر رفت. بر اساس گزارش سازمان ملل، جهان در مسیر افزایش دمای ۲.۹ درجه سانتیگراد قرار دارد.

ایالات متحده تنها کشوری است که در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۷ از توافق پاریس خارج شد، اما در فوریه ۲۰۲۱، در زمان ریاست‌جمهوری بایدن، دوباره به این توافق پیوست. ژایر بولسونارو، رئیس‌جمهور سابق برزیل نیز تهدید به خروج از این توافق کرد، اما در نهایت از این تصمیم منصرف شد.

سایمون استیل، رئیس بخش تغییرات آب و هوایی سازمان ملل که بر توافق پاریس نظارت می‌کند، در روز دوشنبه اعلام کرد که درها برای همکاری همه کشورها باز است و از تعامل سازنده استقبال می‌شود. لورنس توبیانا، یکی از معماران کلیدی توافق پاریس، نیز به روزنامه فایننشال تایمز گفت که خروج آمریکا از این توافق “مایه تاسف” است، اما این توافق “قوی‌تر از سیاست‌های هر کشور واحدی است.”

برخی از کارشناسان معتقدند که اقدام ترامپ برای معکوس کردن سیاست‌های زیست‌محیطی بایدن، به نفع چین خواهد بود. چین بزرگ‌ترین تولیدکننده وسایل نقلیه الکتریکی، پنل‌های خورشیدی و باتری‌ها در جهان است. دولت بایدن در آخرین ماه ریاست‌جمهوری خود، اهداف آب و هوایی آمریکا را تشدید کرد و هدفی برای کاهش ۶۱ تا ۶۶ درصدی گازهای گلخانه‌ای تا سال ۲۰۳۵ نسبت به سطح سال ۲۰۰۵ تعیین کرد.

در آخرین اجلاس آب و هوای سازمان ملل در باکو، جان پودستا، مشاور ارشد جو بایدن در زمینه تغییرات آب و هوایی، اذعان کرد که تلاش‌های آمریکا برای مقابله با گرمایش جهانی در دوره ترامپ ممکن است با عقب‌گرد مواجه شود. با این حال، او تلاش کرد تا به متحدان آمریکا اطمینان دهد که این مسئله مانع از حرکت به سوی انرژی و فناوری‌های سبز توسط کسب‌وکارها، ایالات و مقامات محلی نخواهد شد.

توسط spideh.ir