به گزارش جهان نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، در صورتی که زن بتواند در دادگاه ثابت کند که در شرایط سختی قرار دارد، دادگاه میتواند مرد را مجبور به طلاق کند. اگر اجبار ممکن نباشد، زن با اجازه حاکم شرع میتواند طلاق بگیرد. عسر و حرج به معنای شرایطی است که ادامه زندگی را برای زن بسیار سخت و غیرقابل تحمل میکند.
**شرایط اثبات عسر و حرج در طلاق چیست؟**
اولین شرط این است که عسر و حرج باید در زمان درخواست طلاق و صدور حکم وجود داشته باشد. یعنی مشکلاتی که زندگی زناشویی را دشوار کردهاند، باید در همان زمان حاضر باشند.
دومین شرط این است که عسر و حرج باید از نظر عرفی قابل تایید باشد. یعنی جامعه و عرف باید بپذیرند که زن در شرایط سختی قرار دارد.
سومین شرط این است که زن باید بتواند عسر و حرج را در دادگاه اثبات کند. به عبارت دیگر، زن باید تمام دلایل و شواهد لازم را ارائه دهد تا دادگاه بتواند به نفع او حکم صادر کند. برای مثال، اگر زن ادعا کند که شوهرش از انجام وظایف زناشویی یا مدیریت خانواده خودداری میکند، باید این ادعا را با شواهد کافی ثابت کند.
در مواردی که عسر و حرج زن برای دادگاه ثابت شود، دادگاه میتواند حکم طلاق صادر کند و مرد را مجبور به طلاق نماید. البته در این موارد، معمولاً زن باید بخشی از مهریه خود را بذل کند. هرچه میزان بذل مهریه بیشتر باشد، نشانهای از شدت عسر و حرج زن تلقی میشود.
عسر و حرج میتواند شامل مواردی مانند ترک زندگی توسط شوهر به مدت حداقل ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب بدون دلیل موجه، محکومیت قطعی شوهر به حبس پنج سال یا بیشتر، ضرب و جرح، فحاشی یا هرگونه سوءرفتار مستمر شوهر باشد که از نظر عرفی برای زن غیرقابل تحمل است. همچنین اعتیاد شوهر به مواد مخدر یا الکل و امتناع او از ترک این مواد نیز میتواند به عنوان عسر و حرج محسوب شود.
در هر موردی که دادگاه تشخیص دهد زن در شرایط عسر و حرج قرار دارد، با درخواست زن حکم طلاق صادر میشود. این نوع طلاق، طلاق رجعی محسوب نمیشود، زیرا اگر مرد بتواند به زندگی بازگردد، مشکل زن حل نخواهد شد و درخواست طلاق او بیفایده خواهد بود.