رسانههای صهیونیستی اخیراً گمانهزنیهایی درباره احتمال تغییر رویکرد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نسبت به جمهوری اسلامی ایران و گرایش به سمت دیپلماسی مطرح کردهاند. بر اساس گزارشها، این رسانهها از روز گذشته (پنجشنبه) ابراز نگرانی کردهاند که ترامپ ممکن است قصد داشته باشد وارد مذاکرات دیپلماتیک با ایران شود.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص در تحلیلی که روز پنجشنبه منتشر شد، اشاره کرده است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ممکن است به اشتباه به سیاستهای ترامپ در قبال ایران امید بسته باشد. این تحلیل نشان میدهد که نتانیاهو احتمالاً در ارزیابی خود از رویکرد ترامپ دچار اشتباه شده است.
همچنین، کانال 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داده است که ترامپ در پیامی به تلآویو اعلام کرده که قصد ندارد دوره ریاستجمهوری خود را با جنگ علیه ایران آغاز کند. این مقام آمریکایی ادعا کرده است که ترامپ به دنبال دستیابی به یک توافق محدودکننده با ایران است که مانع از دستیابی این کشور به سلاح هستهای شود و معتقد است که میتواند با ایران به تفاهم برسد.
در همین حال، پایگاه خبری آکسیوس، که به منابع صهیونیستی و آمریکایی نزدیک است، ادعاهایی درباره مذاکرات دیپلماتهای ایران و اروپایی مطرح کرده است. این پایگاه خبری مدعی شده که در مذاکراتی که 10 روز پیش بین دیپلماتهای ارشد فرانسه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا با دیپلماتهای ایران برگزار شد، پیشنهادهای جدیدی مطرح شده است. بر اساس این گزارش، دیپلماتهای اروپایی ادعا کردهاند که ایران در این گفتوگوها اعلام کرده است که خواستار از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید و متفاوت با توافق سال 2015 است.
آکسیوس همچنین گزارش داده که ایران از طرفهای اروپایی خواسته است پیامی به واشنگتن منتقل کند مبنی بر این که منتظر برنامه یا طرح جدیدی از سوی آمریکا هستند. یک دیپلمات اروپایی نیز گفته است که پاسخ طرف اروپایی به ایران این بوده که ایران باید پیشنهاد جدیدی ارائه دهد که نشاندهنده تمایل به مصالحه بیشتر در موضوع هستهای باشد.
این ادعاها در حالی مطرح میشوند که تحلیلها نشان میدهند ترامپ در دور دوم ریاستجمهوری خود با موانع بیشتری برای اجرای سیاست فشار حداکثری علیه ایران روبرو است. از جمله وقایع مهمی که از زمان خروج ترامپ از قدرت رخ داده، جنگ اوکراین و تحریمهای غرب به رهبری آمریکا و حمایتهای نظامی گسترده این کشور از اوکراین است که تغییرات زیادی در جهان ایجاد کردهاند.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اجرای موفقیتآمیز تحریمها علیه ایران توسط ترامپ مستلزم ایجاد گسست در روابط ایران، روسیه و چین خواهد بود، روابطی که در چهار سال گذشته تقویت شدهاند. ایجاد چنین گسستی در وهله نخست نیازمند پایان دادن به جنگ اوکراین است. از سوی دیگر، توانایی ترامپ در حل این بحران پیچیده مستلزم آن است که بخش زیادی از تحریمهایی که واشنگتن علیه روسیه وضع کرده را اجرا نکند، امری که بسیار بعید به نظر میرسد.