در حالی که گزارشهای متعددی از مذاکرات بین ایران و غرب و تبادل پیامهایی میان طرفین حکایت دارد، به نظر میرسد که روز گذشته در مجلس شورای اسلامی صحبتهای دیگری مطرح شده که هدف از بیان آنها چندان مشخص نیست.
ابراهیم رضایی، در تشریح جلسه عصر دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اعلام کرد که این جلسه با حضور معاونان سیاسی، حقوقی و امور بینالملل وزیر امور خارجه برگزار شد تا گفتوگوهای اخیر با تروئیکای اروپایی در ژنو مورد بررسی قرار گیرد. وی افزود که در ابتدای جلسه، معاونان وزارت خارجه گزارشی از محتوای مذاکرات اخیر با سه کشور اروپایی و مواضع مطرح شده در این گفتوگوها ارائه کردند. بر اساس این گزارش، ایران در برابر هرگونه اهرمسازی یا حمله به تاسیسات خود، اقدام متقابل انجام خواهد داد.
رضایی همچنین اشاره کرد که در این جلسه بر لزوم بهروزرسانی رفع تحریمها تاکید شد و ادعای یک رسانه آمریکایی مبنی بر درخواست دیپلماتهای ایرانی از اروپا برای انتقال پیام مذاکره به آمریکا به شدت تکذیب شد. وی تاکید کرد که هیچ مذاکره دوجانبهای با آمریکا وجود ندارد و تمامی گفتوگوها در چارچوب ۱+۵ انجام خواهد شد.
در ادامه، رضایی به موضوع فعالسازی اسنپبک اشاره کرد و گفت که در صورت ارسال چنین درخواستی، ایران نیز درخواست ماده ۱۰ انپیتی را مطرح خواهد کرد. وی تاکید کرد که هیچ پیششرطی در مذاکرات پذیرفته نخواهد شد و هدف اصلی از این گفتوگوها رفع تحریمها و خنثیسازی آنها است.
وی افزود که در جلسه بر این موضوع تاکید شد که آمریکا و اروپا به تعهدات خود در قبال برجام عمل نکردهاند و یکی از مطالبات ایران، راستیآزمایی این تعهدات است. تمامی گفتوگوها و تصمیمات در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها خواهد بود و ایران باید تضمینهای لازم را دریافت کند.
رضایی همچنین به لزوم روشنگری در افکار عمومی، عدم ترس از حضور ترامپ در کاخ سفید، مطالبه غنیسازی ۹۰ درصدی، اجتناب از موضع انفعال در مذاکرات، مراقبت از دور زدن توسط اروپاییها و ایستادگی عزتمندانه اشاره کرد.
وی در پایان گفت که رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون تاکید کرد که گفتوگوها با طرفهای اروپایی باید با هدف مدیریت پیشبرد موضوع هستهای انجام شود و این موضوع باید در چارچوب منافع ملی و استراتژیهای کلان کشور، دور از رقابتهای سیاسی، مدیریت شود. همچنین رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بر افزایش قدرت دیپلماسی و بازدارندگی ایران تاکید کرد و گفت که در مذاکرات نباید از موضع انفعال وارد شد و محدودیتی برای صنعت هستهای به عنوان یک صنعت پیشران قائل نشد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رؤسای جمهور ایران و آمریکا به طور علنی برای مذاکره مستقیم اعلام آمادگی کردهاند و به نظر میرسد که ملاقاتهایی نیز در پشت پرده انجام شده است.