اسلام ، بر منطق صلح تاکید دارد. امام جهاد و اجتهاد، حضرت علی علیه السلام، که ضربتِ ذوالفقارش، در جنگ معجزه می کرد، صلح را و اصلاح را ولو از سوی دشمن پیشنهاد شود را امر به پذیرش می فرماید. این امر در نامه حضرت به مالکِ اشتر چنین تصریح شده است:” هرگز صلحی را که از جانب دشمن پیشنهاد میشود و رضای خدا در آن است رد مکن، چرا که در صلح برای سپاهت آرامش (و سبب تجدید قوا) و برای خودت مایه راحتی از همّ و غمها و برای کشورت موجب امنیت است.” اما این فرمان یک پیوستِ مهم دارد؛ هوشیاری و دوراندیشی تمام ساحتی!
” اما سخت از دشمنت پس از صلح با او برحذر باش، زیرا دشمن گاه نزدیک میشود که غافلگیر سازد، بنابراین دوراندیشی را به کار گیر و در این مورد خوش بینی را کنار بگذار.”
این مهم نکته ای است که هم ما باید بدان توجه داشته باشیم در روزهای پیش رو و هم فلسطینی ها بعد از پیمان آتش بس. هوشیار باشیم. مبادا باری را که در تحریم و جنگ نتوانستند بر شانه ما بگذارند، در جامه صلح بر تن ما بپوشانند. آنچه ترامپ در باره کوچ دادن اهالی غزه به اردن و مصر و…. مطرح می کند هرچند موقت و تا زمان بازسازی غزه، حد گذاری می شود می تواند از جمله مسائلی باشد که هوشیاری صد در صدی را طلب می کند. الحمدلله حماس و جهاد اسلامی این پیشنهاد را خطرناک یافته و رد کرده اند؛” مردم غزه تحت هیچ شرایطی سرزمین خود را ترک نخواهند کرد.” این کلام روشن آنان است. دیگر تشکل های فلسطینی و حقوق بشری هم دست ترامپ را خوانده و مشق نوشته هایش را خط زده اند. این همان هوشیاری است که در کلام امام بر آن تاکید می شود.
آنچه می شود ناظر به آتش بس در فلسطین و فرداهای پیش رو برای خودمان از این نامه خواند این است که؛” اگر پیمانی میان خود و دشمنت بستی یا لباس امان بر او پوشاندی (و او را پناه دادی) به عهدت وفا کن و قرارداد خود را محترم بشمار و جان خویش را در برابر تعهداتت سپر قرار ده، زیرا هیچ یک از فرایض الهی همچون بزرگداشت «وفای به عهد و پیمان» نیست.” وفای به عهد از فرامین قرآن و آموزه اسلام و پذیرفته در همه فرهنگ های جهانی است. امیر مومنان(ع) به ظرافت مالک را و همه ما را بدان چنین توجه می دهند:” مردم جهان با تمام اختلافات و تشتت آرایی که دارند نسبت به آن اتفاق نظر دارند. حتی مشرکان زمان جاهلیت علاوه بر مسلمین آن را مراعات میکردند، چرا که عواقب دردناک پیمان شکنی را آزموده بودند.” اما بر وفا به عهد بسته تاکید دارند و نقض عهد را خیانت می شمارند:” بنابراین هرگز پیمان شکنی نکن و در عهد و پیمان خود خیانت روا مدار و دشمنت را فریب نده.”
باری، نه باید فریب بخوریم و نه فریب بدهیم. وفای به عهد و حفظ هوشیاری، درس امام علی(ع) است برای همه مومنان و همیشه زمان. امروز اما برای ما و فلسطینی ها به عنوان یک ضرورت به روز شده و حیاتی مطرح می شود. هم آنان در امروز باید بدان توجه و اهتمام داشته باشند و هم ما در فردای احتمالی باید با این راهبرد امامت مسیر مان را هوشیارانه طی کنیم.
source