دولت سوئد در شامگاه دوشنبه ادعا کرد که ایران از طریق یک مسجد شیعیان در استکهلم برای انجام فعالیتهای جاسوسی علیه سوئد و مهاجران ایرانی در این کشور استفاده میکند. این ادعا توسط «یاکوب فورسمد»، وزیر امور اجتماعی سوئد، در شبکه اجتماعی «ایکس» مطرح شد. او اعلام کرد که بر اساس ارزیابیهای سرویس امنیت سوئد، مرکز اسلامی امام علی (ع) در استکهلم به عنوان پایگاهی برای جاسوسی و انجام اقدامات تهدیدآمیز مورد استفاده قرار گرفته است.
فورسمد بدون ارائه مدارک مستند، این ادعاها را ادامه داد و گفت: «این موضوع بسیار جدی است. سوئد تمام کمکهای مالی دولتی به این مرکز را متوقف کرده است.» او همچنین اشاره کرد که فرآیندهای اضافی در این زمینه در حال انجام است و تاکید کرد که وجوه دولتی نباید برای فعالیتهایی که با ارزشهای دموکراتیک در تضاد هستند، هزینه شود.
در مقابل، مرکز اسلامی امام علی (ع) در بیانیهای رسمی این اتهامات را رد کرد و تاکید نمود که این مرکز یک سازمان مستقل است و هیچ ارتباطی با احزاب یا دولتهای سیاسی ندارد. این مرکز همچنین اعلام کرد که هیچ گونه کمک مالی از کشورهای خارجی دریافت نکرده و نظارت دقیقی برای جلوگیری از هرگونه فعالیت مجرمانه در محل خود اعمال میکند.
این در حالی است که وزارت امور خارجه ایران روز یکشنبه با سفیر سوئد در تهران تماس گرفت و نسبت به بازداشت «محسن حکیم الهی»، رئیس مرکز اسلامی استکهلم، اعتراض کرد. «اسماعیل بقایی»، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در این باره گفت: «ادعاهای مطرح شده بیاساس است و اقدامات اخیر سوئد سازنده نیست. به نظر میرسد برخی تصمیمگیریها تحت تأثیر نفوذ طرفهای ثالثی است که منافع ایران و سوئد را در نظر ندارند.»
بقایی همچنین تاکید کرد که هیچ اتهام یا جرمی متوجه مدیر مرکز اسلامی استکهلم نیست و بازداشت او خودسرانه و مغایر با موازین حقوق بینالملل و حقوق بشر است. او افزود: «ما اعتراضات خود را به مقامات سوئد اعلام کردهایم و سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد تا نگرانیهای ما را بشنود.»
وی همچنین اشاره کرد که مقررات کنسولی در مورد بازداشت حکیم الهی رعایت نشده و خانواده او و دیپلماتهای ایرانی اجازه ملاقات با وی را نداشتهاند، موضوعی که مورد اعتراض ایران قرار گرفته است.