به گزارش همشهری آنلاین، خاندان پهلوی به ویژه شخص محمدرضا پهلوی، همانند پدرش رضا، کارنامه سیاهی از مفاسد مالی از خود ثبت کردند به نحوی که فریدون هویدا برادر عباس هویدا، در کتابش به نقل از یک خبرنگار خارجی مینویسد که داعیه مبارزه با مفاسد اقتصادی امکان ندارد چرا که پای همه در آن گیر است.
آنچه در برخی پژوهشها به آن پرداخته شده، مفاسد مالی شخص شاه است. عموماً هنگام اشاره به فساد مالی خاندان پهلوی، ذهنها به سمت اشرف پهلوی و برادران شاه معطوف میشود چرا که فساد اقتصادی به قاچاق موادمخدر و چند مصداق دیگر منحصر شده است در حالی که همانطور که در مقدمه اشاره شد، مفاسد اقتصادی ابعاد گستردهای دارد. یکی از این هزینههای عجیب مخارجی بود که او به معشوقههای خود برای مسکوت ماندن قضیه روابط نامشروع خود میپرداخت. بیشتر این رشوهها شامل جواهرات قیمتی بودند که تنها با دستور شاه از خزانه پرداخته میشدند. همچنین هزینه خرید کاخها، ملک، زمین و اتومبیل، سرمایهگذاری در خارج از کشور، سفرهای خارجی و… همه از ثروت عمومی و خزانه مملکتی بود
محمدرضا پهلوی، افزون بر رشوه خواری، در جلسات قمار شرکت فعّال داشت. در گزارشهای اسناد ، بارها به جلسات قمار در دربار شاهنشاهی اشاره شده است. همچنین برخی از اسناد پرداختهای حق السکوت از طرف محمدرضا پهلوی به افشاکنندههای باخت متعلقان و وابستگان به دربار در قمارخانههای خارجی همچون اشرف پهلوی را نشان میدهد. برای نمونه در یکی از اسناد، شاه حق السکوتی را برای جلوگیری از پخش اخباری مبنی بر باخت اشرف پهلوی در قمارخانه مونت کارلو پرداخت کرد.
مهمتر از همه اینها، اختلاس و بالا کشیدن درآمدهایی بود که تحت نام سازمان به اصطلاح «خیریه بنیاد پهلوی» انجام میگرفت و شاه درآمد خالص 2 /5 درصدی از آن داشت. همزمان با افزایش درآمدهای نفتی و فعالیتهای تجاری و کشاورزی، شاه برای تمرکز سرمایه و قانونیکردن ثروت بیحساب خود و کاستن از فشار غصبی بودن داراییهایش، دست به تأسیس سازمانی خیریه و پوششی زد و بدین منظور در سال ۱۳۳۷ به جای دفتر املاک اختصاصی، بنیاد پهلوی را ایجاد نمود و بنیاد از سازمانهایی بود که به طور رسمی با نام خاندان پهلوی فعالیت میکرد.
این بنیاد در ظاهر سازمان خیریهای بود که از ثروت شخصی شاه تأمین میشد. در سال ۱۳۴۰ با توجه به حساسیت در مورد ثروت شخصی شاه، او داراییهای عمده خود را به بنیاد منتقل کرد که ارزش آن بالغ بر ۱۳۵ میلیون دلار بود. این بنیاد در حقیقت در تیول شاه قرار گرفت و او به همراه خانوادهاش جزو سهامداران عمده اکثر مؤسسات و شرکتهای موجود در ایران درآمدند. مقدار پولهایی که از محل درآمد بنیاد به امور خیریه اختصاص داده میشد، در طول سالها نه تنها افزایش نیافت، بلکه رو به کاهش گذاشت.
source