چالشهای تغذیهای در تعطیلات نوروز و رمضان
افزایش کالری دریافتی: مصرف مکرر شیرینیها، شکلات، آجیلهای شور و پرچرب و نوشیدنیهای شیرین در دید و بازدیدهای نوروزی، باعث افزایش بار کالری دریافتی میشود.
تغییر الگوی وعدههای غذایی: انتقال دریافت کالری به بازه غروب تا سحر در ماه رمضان، بهویژه در صورت مصرف غذاهای پرچرب و حجیم، احتمال بروز اضافهوزن را افزایش میدهد.
کاهش فعالیت بدنی: در تعطیلات، معمولا ورزش تعطیل میشود. بنابراین حتی اگر میزان خوراک شما تغییر نکند، به دلیل کمتحرکی اضافهوزن پیدا خواهید کرد.
راهکارهایی برای پیشگیری از اضافهوزن
مطالعات نشان دادهاند که آغاز وعده افطار با مایعات گرم، خرما و غذاهای سبک و زودهضم مانند سوپهای کمچرب، موجب کاهش پرخوری میشود. بنابراین وعده سحر باید از غلات و منابع پروتئینی باشد که موجب پایداری قند خون و ایجاد سیری طولانیمدت شود و البته در این بین هرگز نباید از تأمین مایعات بدن غافل ماند.مصرف حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب در فاصله افطار تا سحر بهشدت توصیه میشود.
همچنین مصرف متعادل آجیل خام و بدون نمک، محدود کردن شیرینیهای پرشکر و جایگزینی آنها با میوههای تازه یا خشک از اصول تغذیه سالم در ایام نوروز است. از این جهت تعیین سهم مشخص از این تنقلات براساس نیاز انرژی روزانه، از پرخوری پیشگیری میکند.
از دیگر مواردی که در این ایام اهمیت زیادی دارد، انجام فعالیت بدنی، هرچند با شدت متوسط است. انجام ۳۰ دقیقه پیادهروی سبک بعد از افطار و تمرینهای مقاومتی ملایم میتواند موجب افزایش مصرف انرژی و جلوگیری از انباشت کالری مازاد شود. استفاده از فرصتهایی برای تحرک حتی در بازههای کوتاه (مثل دویدن، پیادهروی در فضای باز یا استفاده از پله) در تعطیلات توصیه میشود. برخی باشگاهها در ایام تعطیلات همچنان باز هستند و احتمالا خلوتتر خواهند بود؛ شما میتوانید از امکانات این باشگاهها بهرهمند شوید.
درمجموع توزیع مناسب وعدههای غذایی در بازه افطار تا سحر و پرهیز از صرف یک وعده حجیم، کاهش مصرف نوشیدنیهای قندی و جایگزینی با دمنوشهای بدون قند، تنظیم خواب منظم برای جلوگیری از افزایش هورمونهای گرسنگی و محدودکردن مصرف نمک و ادویههای تند در وعده سحر جهت پیشگیری از تشنگی شدید در طول روز توصیه میشود. اصلا نیازی نیست که غذا خوردن را در تعطیلات حذف کنید یا مدام به فکر اضافهوزن، چاقی و لاغری باشید؛ چون حساسیت زیاد معمولا اثر معکوس بر اشتها میگذارد و مهمتر اینکه تعطیلات را برایتان تلخ میکند. پس در حد معمول و بدون وسواس مراقب تغذیهتان باشید.
نهایتا تعطیلات نوروز و ماه رمضان فرصتی برای ارتقای سبک زندگی سالم و اصلاح عادات تغذیهای هستند. پیروی از اصول تغذیه علمی، تعدیل دریافت انرژی، انتخابهای هوشمندانه در مصرف مواد غذایی و حفظ تحرک بدنی میتواند از اضافهوزن پیشگیری کند و موجب بهبود سلامت عمومی شود.
در این روزها حسابی خوش بگذرانید اما حواستان به مواردی که گفتیم، باشد.
source