همشهری آنلاین– حمیدرضا رسولی:منظریه که امروز یکی از محله‌های خوش آب و هوای تهران است در دوره قاجار یکی از ‌آبادی‌های شمیران و تفرجگاه اصلی پادشاهان قاجاری بود. ناصرالدین شاه که علاقه خاصی به گشت‌وگذار داشت در سال ۱۲۶۰ شمسی به سلطان مراد میرزا معروف به حسام‌السلطنه، پسر عباس میرزا ولیعهد و از امرای ارتش، دستور داد عمارت باشکوهی در اراضی منظریه ایجاد کند تا به تفرجگاه اصلی درباری‌ها تبدیل شود.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

حسام‌السلطنه بنای عظیمی در میان انبوه باغ‌های منظریه ساخت که بعدها به عمارت منظریه معروف شد. او این عمارت باشکوه را در یکی از باغ‌های منظریه ساخت و این مکان به تفرجگاه ناصرالدین شاه و همراهانش تبدیل شد.

تفرجگاه درباری، اردوگاه ورزشی-تفریحی شد

«علیرضا زمانی»، تهران‌پژوه، باغ منظریه را یکی از مهم‌ترین و باشکوه‌ترین باغ‌های شمیران می‌داند که از دوران ناصرالدین شاه به یادگار مانده است. او در این ‌باره می‌گوید: «آنطور که در منابع تاریخی معتبر آمده، باغ منظریه را حسام‌السلطنه در بهترین مکان شمیران ایجاد کرد و عمارت باشکوهی داخل باغ ساخت که بعد از مرگ او دخترش آن را به ارث برد. در کتاب معروف خاطرات اعتمادالسلطنه آمده که حسام‌السلطنه در همین باغ دختر بزرگ خودش را به عقد کامران میرزا نایب‌السلطنه، پسر سوم ناصرالدین شاه، درآورده است. در آن سال‌ها رشته قناتی در دره آنگلا باغ منظریه و باغ‌های پایین دست در حصار بوعلی، فرمانیه، کامرانیه و نیاوران را آبیاری می‌کرد و گفته می‌شود به و ازگیل از مهم‌ترین محصولات این باغ بوده است.»

بعد از انقراض حکومت قاجار، باغ منظریه به تملک دولت درآمد و کارکرد تازه‌ای پیدا کرد. زمانی برپایی اردوهای ورزشی در باغ منظریه و تغییر ماهیت این باغ به اردوگاه را مهم‌ترین اتفاقی می‌داند که در تاریخچه این باغ قدیمی به وقوع پیوسته است. او در ادامه می‌گوید: «در سال ۱۳۱۴ شمسی باغ منظریه که به اموال دولت ضمیمه شده بود از طرف وزارت فرهنگ پهلوی اول اجاره شد و در اختیار سازمان ملی پیشاهنگی قرار گرفت تا برای برپایی اردوگاه‌های جوانان مورد استفاده قرار بگیرد. مدتی بعد «انجمن ملی تربیت‌بدنی» در یکی از ساختمان‌های باغ منظریه مستقر شد و با موافقت وزارت فرهنگ، مدیریت استخر باغ و آموزش شنا به دانش‌آموزان را در دست گرفت. بعد از این ماجراها تیم‌های ورزشی مدارس در باغ منظریه اردوهای ورزشی برپا کردند و باغ منظریه به اردوگاه منظریه تغییر ماهیت پیدا کرد.»

باغ منظریه امروز تحت عنوان «مجتمع فرهنگی» فعالیت می‌کند و جایی برای برپایی اردوهای دانش‌آموزی و برگزاری جشنواره و نمایشگاه و همایش‌های فرهنگی و ورزشی به شمار می‌رود عمارت قدیمی هم حکم ساختمان مرکزی را دارد.

source

توسط spideh.ir