راههای تشخیص چرم اصل کدامند؟ بازار چرم پر از محصولاتی است که از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با چرم اصل ندارند. این محصولات تقلبی گاهی آنقدر با ظرافت تولید میشوند که افراد عادی با لمس کردن، بوییدن یا بررسیهای اولیه به هیچ عنوان قادر به تشخیص اصل و تقلبی بودن آن نیستند.
چرم، بهعنوان یک ماده طبیعی، بادوام و زیبا، از دیرباز در ساخت کیف و کفشهای زنانه و مردانه باکیفیت مورد استفاده قرار میگرفته است. اگر میخواهید محصولی را برای سالها با همان زیبایی و کیفیت اولیه در اختیار داشته باشید، انتخاب محصولات چرم بهترین گزینه برای شماست. با این حال، باتوجهبه افزایش تقاضا برای محصولات چرمی و وجود جایگزینهای مصنوعی، تشخیص کفش چرم اصل و مرغوب از محصولات تقلبی به یک چالش تبدیل شده است.
چرم طبیعی چیست؟
چرم طبیعی یا اصلی معمولاً به صورت مستقیم با روش دباغی پوست خام حیواناتی مثل گاو، گوسفند، بز، مار و … به دست میآید. در روش دباغی یا همان چرم سازی در ابتدا پوست حیوانات را آماده سازی و پرداخت میکنند؛ چراکه ممکن است دچار فساد شده و از بین برود. سپس این پوست را برای ساخت چرمی پایدار، منعطف و قوی به دباغ خانه منتقل میکنند تا عملیات دباغی روی آن انجام شود. در این عملیات که توسط مواد گیاهی و به صورت فیزیکی و شیمیایی صورت میگیرد، نه تنها خصوصیات و ویژگیهای اصلی چرم تغییر نمیکند، بلکه از لحاظ سطح رویی جهت مقاومت در برابر نفوذ میکرو ارگانیسمها نیز عملیات مقاوم سازی روی چرم صورت میگیرد.
چرم مصنوعی چیست؟
چرم مصنوعی از مواد پلیمری یا پلاستیکی به نام پلی اورتان یا همان PU و PVC تولید و ساخته میشود. برای تولید چرم مصنوعی از دو روش تَر و خشک استفاده میشود که هر کدام از این روشها شرایط مربوط به خود را دارند. میتوان گفت علت اصلی تولید و استفاده از چرم مصنوعی که به آن چرم صنعتی یا غیرطبیعی هم میگویند، گران قیمت بودن چرم طبیعی است.
چرا تشخیص چرم اصل و طبیعی اهمیت دارد؟
چرم طبیعی و چرم مصنوعی هر کدام ویژگیها و خصوصیات مخصوص به خود را دارند. ماندگاری و دوام چرم طبیعی به مراتب بیشتر از چرم مصنوعی است. این نوع چرم کیفیت بالایی دارد؛ از همین رو تقاضای آن نیز بسیار بیشتر است و اکثر مردم تمایل بیشتری به خرید آن دارند. کیفیت بالای چرم طبیعی باعث شده تا سودجویان زیادی، چرم مصنوعی را به جای چرم طبیعی به مشتریان خود بفروشند. پس شما باید روشهای تشخیص این دو نوع چرم را بشناسید تا بتوانید به سادگی آنها را از یکدیگر تشخیص دهید.
مزایای چرم طبیعی چیست؟
چرم یک ماده طبیعی است. چرم مادهای جاذب، تعریق ناپذیر و منعطف است، به همین دلیل در تابستان و زمستان قابل استفاده است. چرم تحریکات و تکثیر قارچها و باکتریها را کاهش میدهد، اگر کفشهای چرمی بپوشید، پاهایتان بوی کمتری خواهند گرفت. کفشهای چرمی با اشکال مختلف پا سازگاری و قالبگیری بهتری پیدا میکنند و این به این دلیل است که چرم انعطافپذیرتر و کشسانتر از مواد مصنوعی است.
در زمستان، کفشهای چرمی دمای پاهای شما را حفظ میکنند و اجازه نمیدهند سرمای زیادی به داخل کفش شما نفوذ کند. کفش چرمی در صورت تمایل قابل تعمیر است. کفش های چرمی دوام بیشتری دارند و کمتر از مواد مصنوعی فاسد میشوند، تخمین زده می شود که حداقل ۴ سال طول عمر مفید دارند.
برای تشخیص چرم اصل از تقلبی روشهای زیادی وجود دارد که باتکیه بر آنها میتوان بهراحتی در زمان خرید یک محصول چرمی از اصل بودن آن اطمینان حاصل کرد.
در این مطلب از الف به بررسی راههای تشخیص چرم اصل و طبیعی از چرم مصنوعی میپردازیم.
۱. دقت به سطح چرم
به دلیل اینکه سطح بدن حیوان غالبا دارای رگ و خطوط طبیعی میباشد، چرم طبیعی نیز معمولا دارای خطوط غیریکنواخت است و گاهی چین و چروک نیز به همراه دارد.
۲. بوی چرم
چرم را بو کنید. بوی چرم طبیعی همان بوی بدن حیوان است؛ در صورتی که چرم مصنوعی، بوی پلاستیک میدهد. همچنین اگر چرم، بد ساخته شده باشد بوی بدی به همراه دارد. البته ممکن است با استفاده از خوشبو کنندههای مخصوص، بوی پلاستیک را از چرم مصنوعی رفع کنند.
البته این روش را نمیتوان یکی از راههای تشخیص چرمی که طبیعی است دانست. چون در حال حاضر تولیدکنندگان چرمهای مصنوعی یا نامرغوب به محصولات خود کمی اسانس یا عطر چرم طبیعی میزنند تا توسط بوی خاص چرم مشتری را فریب دهند.
اما واقعیت آن است که عطر چرم طبیعی آنقدر خاص و طبیعی است که اگر جزو علاقهمندان واقعی چرم باشید بهراحتی میتوانید بوی آن را از عطرهای مصنوعی اضافه شده به چرمهای مصنوعی که اغلب بویی شبیه به ترکیب پلاستیک و چسب است را تشخیص دهید.
۳. بررسی جنس چرم
برای تشخیص چرم طبیعی از پلاستیک باید بدانید که چرم اصل دارای سطحی نرم و لطیف است اما برخی از انواع چرم مصنوعی که از جنس پلاستیک هستند، هنگام لمس، سفت و خشن هستند.
۴. بررسی آستر چرم
برای تشخیص چرم اصل به پشت چرم دقت کنید. پشت چرم طبیعی معمولاً پرزدار است؛ درحالیکه آستر چرم مصنوعی با نخ دوخته شده است. این روش یکی از مهمترین روشهای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی است. اما مشکل اینجاست که هنگام خرید کت و کفش، نمیتوانیم چرم را بشکافیم تا پشت آستر محصول را ببینیم. پس چاره چیست؟ فقط کافیاست به لبههای چرم طبیعی دقت کنید تا بافت پرز مانند را ببینید.
۵. واکنش به حرارت
چرم مصنوعی خیلی سریع در مقابل حرارت جمع میشود و در حال سوختن بوی خاصی متصاعد شده و دود سیاه رنگی ایجاد میكند و خاكستر باقیمانده از آن سفت و خشك است. در حالی كه یک چرم خوب در مقابل حرارت دیرتر جمع میشود و دیرتر آتش می گیرد و در حال سوختن بویی مشابه سوختن موی بدن متصاعد شده و دود سفید رنگی ایجاد میكند و خاكستر باقیمانده نیز نرم و پودری است.
این شیوه تشخیص چرم اصل و طبیعی از مصنوعی بیشتر مناسب کسانی است که در حوزه تولید محصولات چرمی فعالیت میکنند. این افراد برای شناخت انواع چرم روشهای مختلفی دارند که یکی از آنها آتش زدن یک تکه چرم است.
۶. روش یک قطره آب
تماس زیاد و مداوم با آب، باعث آسیب رسیدن به چرم طبیعی میشود و حتی ممکن است باعث ایجاد لکه بر روی آن شود. اما استفاده از یک قطره آب روش خوبی برای تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی است. چرم به طور طبیعی قابلیت جذب آب را دارد. بنابراین میتوانید یک قطره آب را روی چرم بریزید و چند دقیقه منتظر بمانید. درصورتی که آب روی چرم باقی ماند، کالای شما از چرم مصنوعی ساخته شده است.
به یاد داشته باشید که اگر میخواهید برای تشخیص چرم مرغوب از روش تست قطره آب استفاده کنید، فقط یک قطره آب روی چرم بریزید. چرا که اغلب انواع چرم بعد از تماس با آب لک میشوند و پاک کردن این لک کار دشوار یا غیر ممکنی خواهد بود.
۷. سوراخ نشدن چرم
اگر از یک فرد متخصص به عنوان تولید کننده محصولات چرمی سؤال کنید که چرم خوب چه ویژگیهای دارد؟ قطعاً به این مورد اشاره خواهد کرد که چرم خوب بهراحتی سوراخ نمیشود. یعنی نمیتوان چرم را با هر نوع سوزن یا وسیله نوک تیزی سوراخ کرد. برای سوراخ کردن چرم به سمبه مخصوص نیاز است. حتی همان سنبه مخصوص در موارد خاصی باید با یک وسیله محکم مانند چکش به کار گرفته شود تا قادر باشد چرم را سوراخ کند.
روش نگهداری از چرم طبیعی
-
هرگز آن را با شویندهای که حلال دارد تمیز نکنید.
-
حتماً از براقکننده و واکس مخصوص چرم طبیعی استفاده کنید.
-
در فواصل زمانی کم محصول چرمی خود را با دستمال نخی و یا میکروفایبر خشک، گردگیری کنید.
-
اگر لکی روی آن ایجاد شد، با شامپو بچه کف درست کنید و یک دستمال خشک را فقط به کف آغشته کنید و لکه را پاک کنید و سپس با یک دستمال خشک، آن را خشک کنید.
-
مراقب باشید که محصول چرمی شما خیس نشود و اگر خیس شد، خیس نماند زیرا کپک میزند.
-
هیچگاه محصول چرمی خود را با سشوار، بخاری و نور آفتاب خشک نکنید. اجازه دهید در دمای محیط خشک شود.
source