به گزارش جام جم آنلاین مازندران ، مهدی یونسی رستمی روز شنبه در جلسه بررسی چگونگی وضعتی تالاب میانکاله و رفع چالش های آن در ساری افزود: تهدید ها و فرصت های این تالاب مشخص شده و دارای مصوبات استانی و ملی است.

وی با توضیح این نکته که تشکیل جلسات مشترک با استان گلستان برای تالاب میانکاله بسیار مهم و اساسی است، تصریح کرد :با توجه به خشکی ۱۵ هزار هکتاری میانکاله، احیای این تالاب بین المللی با قوت در دستور کار است.

استاندار مازندران با بیان این که، با استفاده از توان کارشناسان محیط زیست به دنبال احیای تالاب هستیم، گفت: امیدواریم کارهایی انجام دهیم تا از خشکی بیشتر تالاب جلوگیری کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز در این جلسه با بیان این که نزدیک به ۱۵ هزار هکتار از اراضی تالاب میانکاله از سمت خلیج گرگان و مازندران در حال خشک شدن است، گفت: در این تالاب بین المللی پنج هزار حلقه چاه وجود دارد که نیمی از چاه‌های استان غیرمجاز بوده و نظارت کافی بر چاه‌های مجاز هم انجام نمی‌شود.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی اظهار کرد: در این زمینه نیاز به اقدامات همه جانبه داریم، لایروبی تالاب چندان اثرگذار نبوده، نظر اداره کل حفاظت محیط زیست استان درباره احیا این تالاب با پمپاژ آب از سمت غربی موثر بوده است.

وی ادامه داد: متناسب با ظرفیت اکولوژیک استان باید حرکت کنیم و اقدامات متناسب با حفظ محیط زیست در استان پیگیری شود.

همچنین مدیرعامل آب منطقه ای مازندران از انتقال آب به سمت تالاب های شرق استان برای بهبود وضعیت آن خبر داد و گفت: امسال پنج میلیون مترمکعب آب به میانکاله رسید.

حیدر داوودیان اظهار کرد: انتقال آب به سمت تالاب‌های شرق مازندران به ویژه تالاب میانکاله با استفاده از زیرساخت‌های آبیاری در شبکه گلورد یکی از اقداماتی است که در سال‌های اخیر به عنوان یکی از برنامه‌های جاری و مستمر مورد توجه آب منطقه‌ای مازندران قرار دارد و امسال نیز این موضوع با رهاسازی نزدیک به ۱۲ میلیون متر مکعب آب در چند مرحله انجام شد.

وی افزود: در شبکه آبیاری و زهکشی گلورد آبراه‌ها و زهکش‌هایی ایجاد شد که علاوه بر نقش مهم‌شان در توزیع مناسب آب کشاورزی و رساندن آب به آب‌بندان‌ها، برای انتقال آب به تالاب‌های میانکاله، لپو، شیرخان و پلنگان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران نیز با اشاره به وجود تنش آبی در شرق مازندران خاطرنشان کرد: این حوضه آبریز آب زیادی ندارد که به میانکاله انتقال داده شود. طبق بررسی‌ها در حوضه نکارود حداکثر آبی که طی یک سال بر اثر سیلاب و همچنین تجمیع رودخانه‌های دیگر به سمت دریا می‌رود حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون است که می‌توان آن را به سمت تالاب‌های شرق استان هدایت کرد.

داوودیان وجود آب‌بندان‌ها و زمین‌های کشاورزی در مسیر رسیدن آب به تالاب میانکاله را یکی از دلایل کاهش سهم‌بری میانکاله از آب رها شده برشمرد و تصریح کرد: البته این که آب به تالاب می‌رسد یا نه موضوع دیگری است. زیرا در مسیر انتقال یک سری آب‌بندان‌هایی از گذشته وجود داشت که آب رها شده وارد این آب‌بندان‌ها می‌شود و برای کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با بیان این‌که سال ۱۴۰۲ حدود ۴.۵ میلیون متر مکعب آب نکارود از کانال‌های شبکه آبیاری و زهکشی گلورد به میانکاله انتقال یافت، گفت: امسال با برنامه‌ریزی‌های انجام شده حدود ۱۲ میلیون متر مکعب آب از نکارود به سمت کانال‌های آبرسان منتهی به میانکاله رهاسازی شد که بر اساس برآوردها حدود ۵ میلیون متر مکعب از این میزان آب به میانکاله رسیده و هفت میلیون متر مکعب دیگر نیز وارد سه تالاب لپو، شیرخان و پلنگان و آب‌بندان‌های مسیر شده است.

تالاب میانکاله را باید بهشت پرندگان و پرنده نگری نام نهاد؛ سی و ششمین تالاب ثبت شده دنیا و نخستین تالاب ثبت شده در کنوانسیون تالاب‌های بین المللی رامسر و یکی از ۶۵۰ ذخیره گاه زیست کره جهان با ۴۸ هزار هکتار وسعت در شرق استان مازندران و در همجواری با استان گلستان واقع شده است و سالانه ۱۳۰ گونه از پرندگان مهاجر را با جمعیت حدود ۱.۵ میلیون بال میزبانی می کند.

این پناهگاه حیات وحش علاوه بر کریدور مهاجرت فصلی برای پرندگان، همه ساله به تنهایی بیش از نیم میلیون پرنده از انواع مرغابی، فلامینگو، پلیکان، پاخاکستری، قوی، انواع اردک، لک لک، درنای خاکستری، عقاب دریایی را در آب‌های خود سکنی می دهد.

این تالاب که رویشگاه و زیستگاه تعداد بیشماری از گونه های در معرض خطر است، در سال ۱۳۵۵ به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست سپهر به کمیته برنامه «انسان و کره» یونسکو معرفی و انتخاب شد.

تالاب میانکاله به عنوان محل زاد و ولد و پرورش ماهیان گونه های مختلفی چون کپور، انواع کفال، کلمه، سفید، ماش و کاراس، مورد توجه است. پستانداران این منطقه نیز شامل مارال، یوزپلنگ، گربه جنگلی، شغال، گراز، روباه، خرگوش، جوجه تیغی، انواع خفاش و جوندگان کوچک است.

source

توسط spideh.ir