آرمان امروز- گروه جامعه: شکلگیری مافیا در بخشهای مختلف کشور بهدلیل حفرههایی که در قانون اساسی وجود دارد و فضاسازیهایی که خلأ یا سوءاستفاده از همین خلأها ایجاد شده اتفاقی است که سالها در این کشور رخ داده و حتی بیان وجود مافیا در حوزه آبی بدون سند و مدرک چیزی دوراز انتظار نیست. اما چند سوال اساسی مورد مافیای آب مطرح است؛ چرا کماکان پروژههای عرضه آب با هزینههای بیشتر و بیشتر در حال اجرا هستند؟ چرا با عدم افزایش قیمت آب متناسب با افزایش هزینه نهایی تولید آب، عرضه آب در حال افزایش است؟ حکمرانی آب و تخصیص بهینه آب در ایران اصولا مانند اکثر بخشهای اقتصاد ایران، نه مبتنی بر تئوریهای اقتصادی که مبتنی بر تئوریهای رفاقت، رابطه، رانت، لابیگری، نقض قانون، آزمونوخطا، تقلیدی و مافیا انجام میشود.
بیشتر پروژههایی که از آب بهعنوان یک نهاده استفاده میکنند یا پروژههای سدسازی و انتقال آب که محصول نهایی آنها آب است، مبتنی بر تئوریهای ذکرشده و بهصورت ناسازگاری با زیستبوم، توسعه پایدار و متوازن و متناقض با توان اکولوژیکی حوضه آبریز، احداث شدهاند و امروز هیچ نهادی مسئولیت فاجعه بحران آب در کشور را برعهده نمیگیرد. در صورتیکه وزارت نیرو، شرکتهای آب منطقهای و شرکتهای مشاور آنها باید در قبال فاجعه آب در کشور مورد بازخواست و پیگرد قانونی قرار گیرند و ارتباط خود با مافیای تخصیص آب در ایران را شفاف سازند. برخی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس بدون آگاهی یا مغرضانه به حمایت از طرحهای سدسازی و انتقال آب بین حوضهای و حتی واردات آب از خارج پرداختهاند که در اکثر موارد در راستای اهداف مافیای آب است. همچنین متاسفانه قوهقضائیه نیز بهدلیل مشغله زیاد در فسادهای بانکی- مالی، زمینخواری و رانتهای استخدامی، هنوز از فساد و رانت آب غافل مانده و همین امر منجر به تقویت مافیای آب شده است تا حدی که شاید مافیای آب تبدیل به قدرتمندترین و ثروتمندترین مافیا در ایران شده است.
مافیا یا گروههای پشتپرده؟
دکتر محمد حسن پاپلی زاده، استاد دانشگاه در این رابطه به «آرمان امروز» می گوید: امروزه ۱۲ درصد از اقتصاد دنیا برروی جرم و جنایت است، افراد نمی خواهند جرم و جنایت تمام شود؟ ۹ تا ۱۳ درصد اقتصاد روی ترور می چرخد، میلیاردرهایی که در آن بالا نشسته اند، ساده ترین کالا دوربین مدار بسته است که می سازند و میلیاردها دلار هزینه اسلحه و ضد اسلحه و… ساخته می شود. آب یک کالا مهم و استراتژیک است. در ۶۰ سال اخیر، یک مافیا پشت این کالاست. مافیای پیچیده حول محور اقتصاد آب در ایران تشکیل شده و هیچ کسی نمی تواند کاری بکند. پول مافیای آب از مصرف تامین می شود نه کاهش مصرف. ۹۷ درصد درآمد ها در آبهای سطحی است و فقط ۳ درصد بودجه وزارت نیرو به آب های زیر زمینی اختصاص دارد. حالا که ساخت سد تمام شده، به دنبال انتقال آب و آب شیرین کن
هستند.»
وی در ادامه می افزاید: شما الان بخواهید پس از ۵۰ سال مشکل آب خوزستان را برطرف کنید که سراغ شرکت ها و ان جی اُ مردم نهاد نمی روید، بلکه یکسری شرکت های گردن کلفت هستند که آنها بازهم پای کار می آیند که قبلا مشکل آب برای خوزستان، سیستان و بلوچستان و… ایجاد کردند. گروههای علوم اجتماعی، جامعه شناسی، فرهنگ سازی فقط یک بازی است، چون اصلا به اینگونه شرکت ها راه داده نمیشوند. در بیشتر مواقع مردم را مقصر می دانند و می گویند که صرفه جویی کنید، آب زیاد مصرف می کنید و… آب های سطحی متعلق به دولت است، اما آب زیر زمینی متعلق مردم است، دستکاری می شود. مبارزه این کارشناس حوزه آب و اقلیم با اشاره به اینکه مافیای آب در ایران جمع شدنی نیست، مگر اینکه مافیای آب و افشای درآمد از طریق آب است. آب به یک موضوع سیاسی تبدیل شده، شما برید ببینید چه کسانی می خواهند آب را منتقل کنند؟ کارشناسان مگر هشدار نمی دهند؟ شما ببینید چه افرادی مدیر شرکت های آب شیرین کن هستند که برای هر لیتر آب، پول عجیبی از مردم و دولت می گیرند؟.
source