قیمت طلا در معاملات روز پنجشنبه هفته گذشته نیز افزایش ۱۰۹ دلاری را ثبت کرده بود. در همین حال، شاخص ارزش دلار به پایینترین سطح خود طی یک دهه گذشته رسیده است. این درحالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، ضمن اعلام توقف ۹۰ روزه تعرفهها روی دهها کشور، نرخ تعرفه کالاهای وارداتی از چین را افزایش داد و آن را به ۱۴۵ درصد رساند. چین هریک از افزایش تعرفههای ترامپ را با افزایش خود تطبیق داده و ممکن است نرخ تعرفههای واردات از آمریکا را فراتر از آستانه ۸۴ درصدی فعلی برساند. با این حال رشد قیمت طلا در سال جاری بهدلیل تقاضای قوی بانکهای مرکزی، انتظارات برای کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو، تنشهای ژئوپلتیکی در خاورمیانه و اروپا و افزایش جریانهای ورود سرمایه به صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا تقویت شده بهطوریکه قیمت طلا در بازارهای جهانی در سالجاری میلادی تاکنون بیش از ۲۲ درصد افزایش یافته است.
حباب سکه به ۱۵.۵میلیون تومان رسید
قیمت طلا درحالی در بازارهای جهانی سقفشکنی کرد که روز گذشته بازارهای داخلی تعطیل بود و درهفته گذشته روند نزولی داشت. نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در مورد بازار سکه و طلا در هفته اخیر، اظهار کرد: هفته گذشته نوسانات در بازار جهانی بسیار بود و از بعدازظهر روز پنجشنبه گذشته افزایش قابلتوجهی را در بازار شاهد بودیم. از ابتدای هفته گذشته بهای اونس جهانی طلا ۳۰۳۸ دلار بود. وی ادامه داد: بهرغم افزایش اونس جهانی، بازارهای داخلی روند کاهشی قیمت را داشتند و هر گرم طلای ۱۸ عیار با ۸۸ هزار تومان کاهش در هفته گذشته هفت میلیون و ۷۴۰ هزار تومان معامله شد.
بذرافشان گفت: سکه تمام طرح جدید با دو میلیون و ۸۰۰هزارتومان کاهش در هفته گذشته ۹۱ میلیون و ۲۰۰هزار تومان و سکه طرح قدیم با شش میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کاهش، ۸۲ میلیون و ۲۰۰هزار تومان فروخته شد. نیمسکه با دو میلیون تومان کاهش در آخرین قیمت ۵۹ میلیون و ۳۰۰هزار تومان معامله شد و ربع سکه هم با ۳۰۰ هزار تومان افت به ۳۱ میلیون تومان رسید. سکه یک گرمی بانک مرکزی نیز با ۵۰۰ هزار تومان کاهش، ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ثبت شد. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران اعلام کرد: حباب سکه در هفته گذشته حدود دو میلیون و ۶۰۰هزارتومان کاهش داشت اما هنوز هر قطعه سکه ۱۵میلیون و ۵۰۰هزار تومان حباب دارد.
سایه بازار جهانی بر افزایش قیمت طلا و ارز
سعید اشتیاقی، کارشناس اقتصادی گفت: افزایش قیمت اونس جهانی طلا، اقدامات ترامپ و تنشهای سیاسی خاورمیانه باعث ایجاد نوسان در بازارهای مالی مانند ارز، طلا و سکه شده؛ البته اعمال تعرفههای ترامپ به برخی کشورها مانند چین باعث بهبود روابط تجاری ایران با این کشور نیز میشود. به همین دلیل اعمال تعرفههای ترامپ علیه سایر کشورها یک فرصت برای ایران هم به حساب میآید و نباید از آن غافل شد.وی افزود: در شرایط فعلی که شاهد نوسانات شدید در بازار ارز و طلا هستیم، نباید از نقش قیمت جهانی طلا و اثرات آن بر بازار داخلی بهسادگی گذشت. در این میان اما دولت باید با اجرای درست قانون مالیات بر عایدی سرمایه، نقش مؤثری در کاهش سفتهبازی و سوداگری ایفا کند؛ بهطور مثال اعمال مالیات بر خودروهای لوکس یا معاملات مکرر و مبلغ بالا در حوزه طلا و ارز اگر بهدرستی و شفاف اجرا شود، میتواند مسیر بازار را به سمت فعالیتهای مولد هدایت کند.این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به این موضوع که بانک مرکزی باید بهطور فعال و جدی مدیریت بازار را در دست گیرد و نرخ ارز را تثبیت کند، تاکید کرد: دولت باید صندوق پروژههایی مطمئن با نرخ سودی حداقل معادل با تورم راهاندازی کند تا هم مردم برای حفظ ارزش پول خود به سراغ بازارهای غیرمولد نروند و هم اینکه رونقی برای تامین مالی تولید خواهد بود. اشتیاقی تصریح کرد: دولت برای مقابله با تورم باید ابزارهای مالی مؤثری طراحی کند و در این صورت میتواند زمینهساز سالی پربار برای سرمایهگذاری در حوزه تولید باشد، بهطوریکه ما شاهد رشد تولید در بخش کالا و خدمات و حتی صادرات باشیم و این امر درصورتی محقق میشود که دولت سرمایههای مردم را در قالب صندوقهایی با بازدهی مناسب جذب کند.
source