به گزارش جهان نیوز به نقل از فارس، روزنامه رأی الیوم در تحلیلی نوشت: طبق گفته پروفسور یهودی- آمریکایی، جفری ساکس؛ سیاست خارجه ایالات متحده آمریکا تنها بر منافع متکی است و در این سیاست، بحث ارزش‌ها به هیچ وجه مطرح نیست و چه بسا این امر تفسیرگر تایید شدن رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درخصوص هر آن چیزی باشد که به بلندپروازی‌های آنکارا در تکمیل کنترل بر سوریه و تبدیل کردن آن به کشور تحت الحمایه ترکیه مربوط می‌شود؛ کشوری که یادآور رویاهای بازگرداندن امپراتوری عثمانی باشد.

علاوه بر آن؛ باید تاکید کرد که سفر اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به واشنگتن؛ آنطور که تمامی تحلیل‌گران و ناظران ارزیابی کرده‌اند، بدترین سفر در تاریخ روابط میان واشنگتن و رژیم صهیونیستی بوده است؛ چراکه ترامپ به نتانیاهو با نپذیرفتن خواسته‌هایش اهانت کرد و در عوض، از اردوغان تمجید کرد که این مساله باعث شد نتانیاهو در رسانه‌های اسرائیلی تبدیل به مضحکه شود.

مداخله فزاینده ترکیه در سوریه در مرحله اخیر به نقطه تنشی با اسرائیل تبدیل شده است. اسرائیل در اوایل آوریل در حملاتی هوایی سه پایگاه هوایی سوریه را هدف قرار داد که آنکارا تلاش داشت از این پایگاه‌ها استفاده کند. این رخداد باعث بیان این اظهارات هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه شد: ترکیه برای مبارزه با هیچ دولتی در خاک سوریه تلاش نمی‌کند.

 


بعد از یک هفته از این اظهارات مصالحه‌جویانه؛ فیدان گفت که ترکیه و اسرائیل در حال انجام مذاکراتی در سطح فنی هستند تا از درگیری‌های نظامی در سوریه جلوگیری کنند. با وجود نگرانی فزاینده در اسرائیل درخصوص محکم شدن جای پای ترکیه در سوریه؛ آنطور که منابع سیاسی عالی رتبه در تل آویو می‌گویند؛ به نظر می‌رسد که اسرائیل گزینه‌های محدودی برای مقابله با این امر دارد.

در این راستا، گالیا لیندنچراوس، پژوهشگر برجسته در پژوهشکده امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در مصاحبه با تایمز آف اسرائیل گفت: در پایان، زمانی که مساله مربوط به سوریه باشد، ترکیه بیشتر از اسرائیل به آن اهمیت می‌دهد و بر این اساس، سرمایه‌گذاری می‌کند. توجه اسرائیل به سوریه، فقط امنیتی است و این مساله به آنکارا برتری می‌دهد. حمایت ترامپ از اردوغان نیز باعث محدود کردن توانایی اسرائیل برای مانور دادن می‌شود.

وی گفت: ترامپ در دیدار اخیر با نتانیاهو در واشنگتن گفت که او آماده کمک به اسرائیل در تعامل با ترکیه است، اما اسرائیل باید خواسته‌های معقولی نشان دهد.

وی افزود: این مساله اسرائیل را وادار می‌کند تا رویکرد حداقلی را در سوریه در پیش بگیرد. برای تعیین اولویت‌ها، باید اسرائیل فقط به خط قرمزهای مهم‌تر خود پایبند باشد؛ همچون انتقال سلاح‌ به حزب الله از طریق جنوب سوریه.

لیندنچراوس تصریح کرد: ترکیه از طیف وسیعی از گروه‌های شورشی در سوریه بعد از مقطع کوتاهی از جنگ داخلی در سوریه حمایت کرد و هرکس که علیه اسد جنگید، به نحوی حمایتی را از جانب ترکیه چه به صورت لجستیک، پزشکی و در برخی موارد به صورت نظامی دریافت کرد.


وی در ادامه گفت: جبهه النصره منتفع اصلی نبود. ترکیه روابط مستحکم‌تری با گروه‌های دیگر داشت. این حمایت اساساً از طریق سازمان اطلاعات ترکیه هماهنگ می‌شد که در آن زمان، اداره این سازمان را هاکان فیدان، وزیر خارجه کنونی ترکیه برعهده داشت.

وی تصریح کرد: در نشست فیدان با الجولانی در دسامبر گذشته، مشخص بود که این دو شخص سال‌هاست که یکدیگر را می‌شناسند.

بعد از کودتای سریعی که باعث برکناری بشار اسد شد، حمایت ترکیه بسیار علنی گشت. الجولانی، سرکرده شورشیان حاکم بر سوریه بعد از سفرش به عربستان، در مقصد دوم به ترکیه رفت. بر اساس پژوهشی که موسسه واشنگتن پست انجام داد، ترکیه هدایت تلاش‌های دیپلماتیک را در ماه‌های نخست از فعالیت دولت جدید سوریه برعهده داشت و ۹۳ نشست رسمی، تجاری و انسانی برگزار کرد. دومین کشور در فعالیت دیپلماتیک، عربستان بود که ۳۴ نشست داشت.

از زمان وقوع جنگ در سوریه؛ نیت ترکیه در این کشور آشکار بود؛ تضمین یک نظام باثبات و دوست با ترکیه که از منافع امنیتی آنکارا حمایت کند.

لیندنچراوس گفت: ترکیه بلندپروازی‌های گسترده‌ای در سوریه دارد. ترکیه نه تنها خواهان جلوگیری از تندروها و کردها از خاک سوریه است، بلکه سوریه را به عنوان یک موقعیت استراتژیک پیشرفته می‌بیند. در سطح اقتصادی، ترکیه نمیخواهد هزینه بازسازی سوریه را برعهده بگیرد. بلکه خواهان این است که شرکت‌های ترکیه‌ای بازسازی را برعهده بگیرند و سود ببرند. همچنین مساله آوارگان مطرح است، ترکیه میزبان میلیون‌ها آواره سوری طی جنگ شد و این مساله تبدیل به امری محوری در سیاست داخلی ترکیه شده است. سوریهِ با ثبات، امری ضروری برای بازگرداندن آنها به کشورشان است.

 


وی اظهار کرد که جزئیات توافق میان ترکیه و سوریه هنوز منتشر نشده است. صرف صحبت از یک توافق امنیتی میان سوریه و ترکیه، بدون انتشار رسمی بندهای آن، حکایت از حساسیت موضوع برای دو طرف دارد.

این پژوهشگر اسرائیلی درمورد کردها عنوان داشت: ترکیه خواهان «کردهای خوب» است، آن کسانی که آماده همکاری هستند. اما نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)، روابطی با گروه‌های کرد در ترکیه دارند که مدت‌هاست خواهان جدایی طلبی کردها در ترکیه هستند.

وی افزود: حتی بعد از امضای توافق، همچنان مشخص نیست که آیا نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) منحل خواهند شد یا به فعالیت خود در سطح خودمختاری ادامه می‌دهند. آنها شبه نظامیان گسترده و بسیار مسلح هستند و اراضی گسترده‌ای را تحت کنترل دارند. به نظر نمی‌رسد که دلیلی برای رها کردن این اراضی به صورت داوطلبانه داشته باشند.

در پایان باید گفت، مثلث آمریکا- اسرائیل و ترکیه برای تجزیه سوریه بیش از پیش، تلاش خواهد کرد و از ادامه تحرکاتشان به عنوان خنجر سمی به امت عربی دست برنخواهد داشت.





source

توسط spideh.ir