حاکم ممکان در گفت‌وگو با خبرنگار خانه ملت، با اشاره به گلایه مردم پیرامون نحوه اختصاص توزیع کالابرگ و نحوه دهک بندی درآمدی گفت: در بحث تخصیص کالا برگ و یارانه، شاهد اعتراضات زیادی از سوی مردم هستیم. یکی از مشکلات اساسی این است که تراکنش مالی بالای یکی از اعضای خانوار باعث قطع یارانه سایر اعضای خانواده می‌شود، به‌طور مثال، اگر یک فرد از اعضای خانواده وام گرفته یا تراکنش مالی غیرمتعارف داشته باشد، یارانه سرپرست کل خانواده قطع شده و آنها را جزو دهک‌های بالای جامعه یعنی دهک‌های ۹ و ۱۰ قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: پیشنهاد من این است که سازمان هدفمندی یارانه‌ها باید به‌صورت سیستمی و با لحاظ ضعفها این موضوع را بررسی و حل کند. اگر تراکنش مالی یک فرد بالای ۱۸ سال غیرمتعارف باشد، فقط یارانه آن فرد قطع شود و سرایت نکند به سایر اعضای خانوار که ممکن است تنها منبع درآمدشان یارانه‌ها باشد. وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی باید پاسخگو باشد. سازمان هدفمندی یارانه‌ها و مرکز ملی آمار می‌توانند با همکاری دیگر نهادها و دستگاه‌های مسئول، یک بررسی دقیق انجام دهند. این سازمان‌ها باید به‌عنوان یک بدنه واحد از دولت عمل کنند، نه اینکه مسئولیت‌ها را به گردن یکدیگر بیندازند. پاسکاری میان دستگاه‌ها نه تنها غیرقانونی است بلکه باعث مشکلات بیشتری برای مردم می‌شود و نمی‌تواند مسئولیت وزیر تعاون را در قبال تصمیمات مربوطه کم کند، حتما این موضوع را با وزیر تعاون مطرح خواهم کرد و تاکید میکنم که راهکار قانونی آن این است که در مورد دهک بندی درآمدی و ثروت تجدیدنظر شود.

وی ادامه داد: به‌عنوان مثال، ممکن است فردی برای دریافت یارانه‌ و کالابرگ به صورت غیررسمی و با استفاده از قراردادهای سوری، آمار نادرستی را وارد سیستم کند. این مسائل می‌تواند به‌راحتی به‌واسطه فقدان نظارت کافی به تصمیمات غلط و غیرقابل اجرا منجر شود. باید نهایتا فقط یارانه فردی از خانوار که تراکنش غیرمتعارف و درآمد و ثروت بالا داشته باشد قطع شود، نه تمام اعضای خانواده ش.

ممکان در ادامه اظهار کرد: باید موضوع اختصاص کالابرگ با رعایت اصول انصاف و عدالت در نظر گرفته شود. و چنانچه هر فرد بالای ۱۸ سال که تراکنش مالی غیرمتعارف و بالا دارد، یارانه خودش قطع شود و نه سایر اعضای خانواده‌اش. به این ترتیب، شخص قطع یارانه‌شده حق اعتراض خواهد داشت تا اگر مشکلاتی مانند گرفتن وام باعث افزایش تراکنش مالی‌اش شده، بتواند آن را توضیح دهد و وضعیتش مورد بررسی قرار گیرد

آغاز طوفانی قطع یارانه‌ نقدی ؛ این افراد یارانه فروردین ۱۴۰۴ را نگرفتند | یارانه شما هم قطع می شود اگر…

اگرچه وزارت رفاه هنوز واکنشی نسبت به کاهش تعداد یارانه‌بگیران نشان نداده اما اعداد و ارقام حکایت از آن دارد که در یک ماه اخیر یارانه ۴۳۶ هزار نفر از دهک‌های چهار تا ۹ قطع شده است؛ برنامه‌ای که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ گنجانده شده و از چند روز قبل در کمیسیون اجتماعی مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به نقل از ایسنا، آن‌طور که اعداد و ارقام نشان می‌دهد یارانه ۴۳۶ هزار نفر از دهک‌های چهار تا ۹ طی یک ماه اخیر قطع شده است. منابع آگاه نیز تلویحا حذف این تعداد افراد از دریافت یارانه نقدی را تایید کردند و احتمالا این افراد جزو دهک‌های ۸ و ۹ هستند. اگرچه هنوز وزارت رفاه، اطلاعاتی درخصوص علت کاهش تعداد یارانه‌بگیران در فروردین نسبت به اسفند ارایه نکرده اما برنامه حذف تدریجی ۱۸ میلیون یارانه‌بگیر در دستور کار دولت و مجلس است.

سازمان هدفمندی یارانه‌ها در اسفندماه پارسال یعنی یک ماه پیش یارانه ۳۰۰ هزار تومانی را به ۵۰ میلیون و ۴۰۹ هزار و ۶۱۰ از دهک‌های ۴ تا ۹ پرداخت کرد. فروردین امسال این عدد به ۴۹ میلیون و ۹۷۲ هزار و ۹۹۲ نفر رسیده که کاهش حدود ۴۳۶ هزار نفری را نشان می‌دهد.

تا کنون هفت میلیون نفر از افراد ثروتمند از لیست دریافت یارانه خارج شده‌اند که طبق قانون باید این عدد به ۱۸ میلیون نفر برسد؛ برنامه‌ای که در قالب لایحه بودجه ۱۴۰۴ از چند روز قبل در کمیسیون اجتماعی مجلس با حضور رییس مجلس و وزیر کار در دستور کار قرار گرفت.

طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴ نمایندگان مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف کردند تا در سال ۱۴۰۴ یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد را حذف کند. با تصمیم نمایندگان مجلس، دولت مکلف شد تا از محل منابع حاصل از حذف یارانه نقدی دهک‌های هشتم، نهم و دهم، افزایش اعتبار کالابرگ خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و یا عضو سه دهک پایین درآمدی را از خرداد ماه سال ۱۴۰۴ اجرایی کند.

احمد میدری ـ وزیر رفاه – در روزهای اخیر گفته بود مالکان خانه‌هایی که درآمدی بیش از ۳۰ میلیون تومان در ماه دارند، مشمول حذف یارانه خواهند شد.

نحوه پرداخت یارانه ماهیانه به این صورت است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان متولی دهک‌بندی، افراد را دسته‌بندی و هر ماه لیست مورد نظر را به سازمان هدفمندی ارایه می‌کند. در واقع وزارت رفاه تعیین می‌کند که چه خانوارهایی یارانه ۴۰۰ هزار تومانی بگیرند، چه خانواده‌هایی یارانه ۳۰۰ هزار تومانی دریافت کنند و کدام گروه از خانوارها مشمول دریافت یارانه نیستند.

کسانی که نسبت به دهک و علت حذف یاران خود معترض هستند می‌توانند از طریق سامانه «حمایت» وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یا با شماره تلفن ۶۳۶۹ اعتراض خود را ثبت کنند. البته اگر اعتراض آنها بررسی و مورد قبول واقع نشود، مشمول جریمه‌هایی همچون قطع معافیت‌های مالیاتی و یارانه‌های دولت می‌شوند.

در سال ۱۴۰۱ با کاهش نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی، اصابت یارانه غیرمستقیم به ذی‌نفعان نهایی، یعنی خانوار مصرف‌کننده کالای اساسی دقیق نبوده و سهم قابل توجهی از منابع ارزی که به کالاهای اساسی تعلق می‌گرفت، نصیب واردکننده‌ها یا واسطه‌گرها می‌شد و به یارانه ارزی واردات در تقابل با رویکرد حمایت از تولید هم منجر می‌شد.

بنابراین در سال ۱۴۰۴ در بند «ی» تبصره ۱۴ قانون بودجه سالانه در این موضوع تغییر شیوه داده شد و از شکل مستقیم به مستقیم یارانه‌های نقدی به خانواده‌ها تغییر پیدا کرد که اشکال آن هم افزایش تورم ناشی از عدم تخصیص ارز ترجیحی بوده است، در نتیجه چون یارانه، نرخ ثابت داشته و تورم پیش‌رونده بوده، عملاً تاثیر این یارانه‌ها را در حمایت از این خانواده‌ها کم می‌کرده است.

جزء ۲ بند الف تبصره ۸ ماده قانون بودجه ۱۴۰۳ به همین سیاست استمرار می‌دهد و آن را به یارانه نقدی، معیشتی و کالابرگ تبدیل می‌کند به نحوی که هر خانواده بتواند با کشیدن کارت، صرفاً از آن ۱۱ قلم گروه مواد غذایی خریداری کند که این امر بهبودی در عملکرد حاصل می‌کند.

احمد میدری – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی – در روزهای اخیر در کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار کرد که در بحث کالابرگ، طبق مصوبه مجلس در بودجه ۱۴۰۴ باید از طریق حذف یارانه‌ها این کار را انجام دهیم. از طرفی دکتر پزشکیان هم اصرار دارد که حذف دهک‌ها، تا سه دهک بالا انجام شود؛ اما از آنجا که در حذف افراد همه معترض می‌شوند و با مشکل مواجه می‌شویم؛ بنابراین در طرح دو فوریتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی – که به زودی ارائه می‌شود – راهکاری پیشنهاد کرده‌ایم مبنی بر اینکه قبل از حذف یارانه‌ها، به سرپرست خانوار اعلام کنیم که جزو سه دهک بالا هستید، بعد به فرد مهلت داده می‌شود که اظهارنامه بدهد که در تعیین دهک او اشتباه شده یا خیر؛ در ادامه مانند کشورهای دیگر به فرد اعلام می‌شود که اظهارات او را بررسی می‌کنیم و اگر اظهار شما نادرست بود، تسهیلات یارانه‌ای به شما نمی‌دهیم، معافیت مالیاتی به شما تعلق نمی‌گیرد و از یارانه‌های دولت بهره‌مند نخواهید شد.

source

توسط spideh.ir