آرمان امروز- گروه جامعه: حوالی ساعت ۱۲ دیروز در بندر شهید رجایی و در محدوده اسکله کانتینری شرکت سینا حریق رخ می‌دهد که بعد از دقایقی، آتش باعث وقوع انفجار شدید می‌شود. شاهدان عینی می گویند که ابتدا یک اتش‌سوزی جزئی رخ داده، اما به دلیل دمای هوای ۴۰ درجه و همچنین انباشت مواد اشتعال زا، این اتش به سرعت تسری پیدا کرده و باعث انفجار گردیده است. وی استشمام بوی شبیه بوی گوگرد در حوالی محل حادثه خبر می‌دهد و می‌گوید که عوامل مدیریت بحران در حال تخلیه خودروهای سنگین و نیمه سنگین و سبک از بندر شهید رجایی هستند تا فرایند امدادرسانی با سرعت و سهولت انجام گیرد. (این روایت خبرگزاری فارس از حادثه تلخ و وحشتناک دیروز بود) هرچند که این گزارش خیلی مورد استناد قرار نگرفت و موجی از گمانه زنی ها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد. طبق آخرین آمار کشته‌ها و زخمی های انفجاری در بندر شهید رجایی هرمزگان، تا لحظه تنظیم این گزارش و طبق گفته مدیرکل مدیریت بحران «هرمزگان ۷۰۰ نفر مجروح شدند و تعداد فوتی ها ۵ نفر است.» بدون تردید امروز (یکشنبه) این آمار افزایش خواهد داشت، اما دود سیاه و غلیظ ناشی از این حادثه غرب آسمان بندرعباس را فراگرفته و تیم‌های مختلف آتش‌نشانی مشغول اطفای حریق هستند. شدت این انفجار به حدی بود که زمین را لرزاند و صدای آن در شهرهای اطراف نیز به گوش رسید.
تا لحظه تنظیم این گزارش هنوزعلت این حادثه اعلام نشده، اما برخی از رسانه ها انفجار آمونیاک را دلیل این اتفاق دانستند که خیلی زود تکذیب شد. شاید شباهت دو انفجار بندرعباس و بندر بیروت، دلیل بروز این شایعه بود. بابک محمودی، رئیس سازمان امداد و نجات کشور، دربارۀ منشأ حریقی که منجر به انفجار شد، گفت «مواد شیمیایی نسبتاً خطرناکی است و ادامۀ حریق گازهای خطرناک متصاعد می‌کند.» وی توضیحات بیشتری درباره مشخصات این مواد نداد، اما اعلام کرد ستاد بحران کشور موضوع حریق را ساعت ۱۱ و ۵۵ دقیقه به سازمان امداد و نجات کشور اعلام کرده است. زمان دقیق انفجار پس از ساعت ۱۲ بوده است و ویدئوهای منتشرشده نیز نشان می‌دهد که انفجار دقایقی پس از وقوع آتش‌سوزی رخ داده است. در این شرایط سخنگوی دولت از رسانه‌ها و متولیان افکار عمومی درخواست کرد تا زمان تکمیل بررسی‌ها در زمینه حادثه بندر رجایی از گمانه‌زنی‌های زودهنگام نسبت به این مسئله خودداری کنند. فاطمه مهاجرانی در در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «وزیر کشور و وزیر راه برای بررسی دقیق ابعاد سانحه، ایجاد هماهنگی‌های لازم و رسیدگی به وضعیت مصدومان به منطقه اعزام شدند.»
دستور رئیس جمهور و دادستانی
رئیس جمهور نیز در پیامی دستور رسیدگی به وضعیت مجروحان و آسیب دیدگان را صادر کرد. مسعود پزشکیان رئیس جمهور در پیامی اعلام کرد: «ضمن ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی با حادثه دیدگان در استان هرمزگان، دستور بررسی وضعیت و علل حادثه را صادر کردم.» همزمان حجت الاسلام محمد موحدی، دادستان کل کشور به دادستان مرکز استان هرمزگان دستور داد این حادثه به فوریت و دقت رسیدگی شود. در دستور دادستان کل کشور به دادستان مرکز استان هرمزگان تاکید شده است که بررسی دقیق و رسیدگی ویژه به پرونده و برخورد قاطع و اثرگذار با عامل یا عاملان احتمالی و کسانی که در این حادثه قصور و تقصیر و سهل‌انگاری داشته‌اند، در اولویت قرار گیرد. دولت نیز استاندار هرمزگان و مدیرکل مدیریت بحران این استان را به‌عنوان «سخنگویان و منابع رسمی، مطلع و مورد تأیید دولت» در مورد حادثۀ انفجار در بندر رجایی معرفی کرد. استاندار هرمزگان گفته: «محل انفجار سایتی در حاشیۀ سایت‌های کانتیری بوده است» و «علل و عوامل حادثه در دست بررسی
است.»  آنچه در این بندر اکنون قابل مشاهده است وضعیت بحرانی بعد از انفجار است که همه در تلاشند که این وضعیت سا‌مان ‌یایبد اما چون موج انفجار شدید بوده هنوز بسیاری از کارکنان این بندر در شوک قرار دارند. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در پی وقوع حادثه انفجار در بندر شهید رجایی دستور داد رئیس سازمان اورژانس کشور، معاون درمان وزارت بهداشت و رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به صورت فوری رسیدگی به مصدومان این حادثه را در دستور کار قرار دهند.
بر اساس دستور صادر شده از سوی محمدرضا ظفرقندی، تمامی امکانات استان هرمزگان و استان‌های همجوار باید با هماهنگی رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی در استان‌های جنوبی کشور به منظور ارائه خدمات درمانی سریع و مطلوب به مصدومان بسیج شود.

ابر قارچی‌ چرا شکل گرفت؟
یکی از موضوعاتی که در شبکه های اجتماعی بازتاب فراوانی داشت، دود انفجار به شکل قارچ بود که به «ابرقارچی» می گویند، این پدیده که در تصاویر منتشرشده از محل حادثه به‌وضوح دیده می‌شود، نتیجه فرآیندهای فیزیکی پیچیده‌ای است که در انفجارهای پرقدرت رخ می‌دهد.
ابر قارچی زمانی شکل می‌گیرد که انفجار ناگهانی مقدار زیادی انرژی آزاد کند و موج شوک قدرتمندی در هوا ایجاد نماید. این موج، هوای اطراف را به‌سرعت جابه‌جا کرده و منطقه‌ای کم‌فشار در مرکز انفجار به وجود می‌آورد. گازهای داغ و ذرات معلق ناشی از انفجار، به دلیل گرمای شدید و چگالی کمتر، به‌صورت عمودی به سمت بالا صعود می‌کنند و ستونی شبیه ساقه قارچ تشکیل می‌دهند. در مورد انفجار بندر شهید رجایی، گزارش‌ها حاکی از آن است که این حادثه در محوطه کانتینری بندر رخ داده و احتمالاً ناشی از انفجار مواد شیمیایی بوده است. شدت انفجار، که موج آن تا شهرهای اطراف احساس شد، شرایط لازم برای تشکیل ابر قارچی را فراهم کرد.

source

توسط spideh.ir