به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی دانشگاه شیراز، علی ربیعی در همایش علوم انسانی و هویت ایرانیان در دانشگاه شیراز، اظهار کرد: علوم انسانی بهویژه علوم اجتماعی در دهههای اخیر مورد بیمهری قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه بیتوجهی به یافتههای علوم انسانی و اجتماعی و شنیده نشدن صدای آنها بنبستهای بسیاری را ایجاد خواهد کرد، افزود: جامعه ما امروز در دام مسیرهای طی شده بسیاری قرار گرفته و بخش بزرگی از آن ناشی از توجه نکردن به یافتههای علوم انسانی است.
مشاور اجتماعی رئیسجمهور با بیان اینکه حل بسیاری از مسائل، دشوار، هزینهبر و زمانبر است، گفت: سیاستهای تولید شده ناشی از ارزشهای رسمی با ارزشهای جاری در میان مردم تعارضآمیز شده است؛ اینها مسائل مهمی هستند که علوم انسانی باید به آنها پاسخ دهد.
ربیعی گفت: بخشی از الزامات این پاسخگویی نیازمند اصلاح درون ساختاری است و بخش دیگر به این مسئله بر میگردد که علوم انسانی یا در مرحله ترجمه و ترویج علم ایستاده یا فراتر رفته و به شالودهشکنی رسیده است.
وی افزود: علوم انسانی در این حالت دوگانه نمیتواند خود را در مسائل دخیل کند و همین مسئله سبب شده که ساخت قدرت به این علوم، بیاعتنا شود.
مشاور علمی رئیسجمهور با بیان اینکه پویشهای نظری علوم اجتماعی کمتر معطوف به حل مسئله بوده، تاکید کرد: باید تلاش کنیم که علوم انسانی از محافظه کاری و ترجمه فاصله بگیرد و دیدگاههای علوم انسانی و اجتماعی در سیاستگذاری جاری شود.
ربیعی عنوان کرد: همایش علوم انسانی و هویت ایرانیان که با حضور پژوهشگرانی از سراسر کشور در دانشگاه شیراز برگزار شده، باید معطوف به سیاستگذاری شود.
وی تصریح کرد: هویت ایرانیان، امروز با چهار نوع عنصر هویتساز ملی، دینی، مدرن، قومی مواجه است و اگر نسلهای جدید نتوانند در هر یک از این ابعاد، دیگریها را تشخیص دهند، در آیندهای نه چندان دور با هویتی مخدوشی روبهرو خواهیم بود.
ربیعی اضافه کرد: نسلهای جدید آنچنان در معرض برساختهای دیگری هستند که اگر تولیدات محتوایی و بحثهای عمیق جداکننده هویت ایرانی از دیگری نباشد، قطعاً با بحران هویت مواجه خواهیم بود.
مشاور اجتماعی رئیسجمهور با بیان اینکه در هویت بین تمدنی و بین قومی نیازمند کمک گرفتن از علوم انسانی هستیم، گفت: اگر نتوانیم یافتههای علمی و نهضت ترجمه را با تجربه زیسته ایرانی تلفیق کنیم، کمکی به هویت ایرانی نخواهد کرد.
سرپرست دانشگاه شیراز نیز گفت: حضور اندیشمندان و پژوهشگران برجسته در این رویداد علمی نتنها نشانه اهتمام روز افزون جامعه دانشگاهی به مسائل بنیادین و سرنوشت ساز کشور است بلکه گواهی بر جایگاه ممتاز علوم انسانی در تعیین مسیر آینده فرهنگی و اجتماعی ملت ایران است.
علیرضا افشاریفر با بیان اینکه این همایش بستری برای تضارب آرای عمیق و تبادل اندیشه پژوهشگران علوم انسانی است، اظهار کرد: موضوع هویت نه تنها مسألهای نظری نیست بلکه بلکه ضرورتی تاریخی، فرهنگی و تمدنی است.
وی ادامه داد: هویت، آئینه تمام نمای گذشته، حال و آینده هر ملت و گنجینهای از میراث فرهنگی، تاریخی و معنوی است که ما را به خودشناسی و درک موقعیتمان در جهان امروز و فردا فرا میخواند.
افشاریفر اظهار کرد: در جهانی که مرزهای فرهنگی به سرعت در حال دگرگونی است، صیانت از عناصر اصیل هویتی و در عین حال تعامل هوشمندانه با جریانهای فکری و تمدنی جهان ضرورتی راهبردی است.
سرپرست دانشگاه شیراز گفت: دانشگاه به عنوان نهاد محوری تولید فکر و تحلیل باید در پاسخگویی به پرسشهای بنیادین در باب هویت ملی پیشتاز باشد و در این مسیر علوم انسانی نقش بی دلیلی دارد چرا که نتنها در فهم و تبیین هویت فردی و جمعی، بلکه در هدایت افکار عمومی شکلدهی به گفتمانهای ملی موثرند.
افشاریفر افزود: بررسی ظرفیتهای آموزشی، پژوهشی و گفتمان ساز علوم انسانی در باز تعریف هویت ایرانی و ارزیابی توان این علوم در تعامل مؤثر با نهادهای فرهنگساز کشور از جمله آموزش و پرورش، رسانه ملی و فضای مجازی و در نهایت ایجاد فضای گفت و گوی آزاد و علمی برای رسیدن به راهکارهایی عملی در تثبیت و تعالی هویت ملی ایرانیان از اهداف این همایش علمی است.
source