آرمان امروز- عرفان بیوکنژاد: در پی واکنشهای مختلف به موضوع ازسرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا، تحلیلها حاکی از آن است که جامعه سیاسی و افکار عمومی در مواجهه با این مسئله به دو طیف اصلی تقسیم شدهاند؛ موافقان از فرصتسازی در سایه دیپلماسی سخن میگویند و مخالفان، با تأکید بر سابقه تنشها، نسبت به خوشبینی بیپایه هشدار میدهند.
با این حال، دو نکته کلیدی در ارزیابی این روند مطرح است: نخست، ضرورت منطقیسازی انتظارات از مذاکرات است. این گفتوگوها بهتنهایی نمیتوانند تمامی مشکلات جامعه را حلوفصل کنند. دوم، لزوم نگاه واقعگرایانه به سطح و عمق اختلافات تهران–واشنگتن است.
تنش میان ایران و آمریکا صرفاً محدود به موضوع تحریمها نیست، بلکه ریشههایی تاریخی دارد که به پیش از انقلاب اسلامی بازمیگردد؛ از کودتای ۲۸ مرداد و روابط استراتژیک واشنگتن با حکومت پهلوی دوم گرفته تا بحرانهای پس از انقلاب، مانند تسخیر سفارت آمریکا، حادثه طبس و سایر پروندههای تنشزا، همه و همه لایههایی به خصومت دیرینه این دو کشور افزودهاند.
در چنین شرایطی، مذاکرات جدید را نمیتوان راهحلی فوری و کامل برای حل تمامی مسائل تلقی کرد. روند عادیسازی روابط فرآیندی جدا از موضوع تحریمهاست و نیازمند گذر زمان، اعتمادسازی متقابل و درک درست از منافع ملی است.
از این منظر، آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، پذیرش واقعیت پیچیدگی روابط میان تهران و واشنگتن از سوی هر دو جریان موافق و مخالف است. بیتردید تداوم این وضعیت، نهتنها روند توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را با مانع مواجه کرده، بلکه فرصتهای بینالمللی ایران را نیز محدود ساخته است.
در عین حال، نباید انتظار داشت که با حل یک مسئله، همه مشکلات داخلی برطرف شوند؛ با این حال، حل و فصل اختلافات ایران و آمریکا میتواند گامی مهم در مسیر کاهش چالشهای بزرگ پیشروی کشور باشد.
اسماعیل گرامیمقدم، قائممقام حزب اعتماد ملی به روزنامه آرمان امروز گفت: در میان مردم، نگرانیهایی وجود داشت؛ چه در داخل و چه در خارج از کشور. این نگرانیها نه به این دلیل که مردم یا تحلیلگران جنگطلب بودند، بلکه بیشتر ناشی از فضای ناامیدی بود که برخی در ارتباط با احتمال وقوع جنگ ترسیم میکردند. در واقع، عموم مردم علاقهای به جنگ ندارند؛ چراکه تجربه سخت و طولانی جنگ هشتساله را پشت سر گذاشتهاند. هرچند از آن جنگ با سرافرازی خارج شدند، اما خسارات انسانی و مالی آن همچنان در حافظه جمعی مردم باقی است.
وی ادامه داد: در این میان، راهبرد صحیح، منطقی و مقتدرانه مقام معظم رهبری موجب شد که شرایط به نحوی مدیریت شود که حتی پیش از آغاز مذاکرات، رئیسجمهور ایالات متحده (دونالد ترامپ) نامهای به رهبر انقلاب ارسال کرد و پاسخ نیز داده شد. این روند نشانگر مسیری مثبت بود که پیشبینی میشد و مذاکرات اخیر نیز که روز گذشته برگزار شد نشانههایی از سازندگی و ادامهداری را به همراه داشت و امیدی را در دل مردم زنده کرد مبنی بر اینکه کشور به سوی جنگ حرکت نخواهد کرد.
قائممقام حزب اعتماد ملی اظهار داشت: از سوی دیگر، این امیدواری نیز تقویت شده است که نتیجه این مذاکرات میتواند منجر به کاهش یا رفع بخشی از تحریمها علیه ملت ایران شود. این شرایط امید مردم را به آیندهای بهتر افزایش داده است؛ آیندهای که در آن وضعیت اقتصادی، حفظ سرمایهها و مناسبات اجتماعی بهبود یافته و در نتیجه، بازارهای مالی نیز بهسرعت واکنش نشان دادند. شاخص بورس افزایش یافت و ارزش ارزهای خارجی در برابر ریال کاهش پیدا کرد. دپس از جلسه اول مذاکره، شاهد کاهش حدود ۱۵ تا ۲۰ درصدی نرخ ارزهای خارجی برابر ریال بودهایم، که بهعبارت دیگر معادل افزایش ۲۰ درصدی قدرت پول ملی است.
وی افزود: در صورت ادامه این روند مذاکرات و در صورت ورود سرمایهگذاران خارجی، بهویژه از آمریکا، میتوان امید داشت که همراه با سرمایه، دانش فنی، مدیریت نوین و فناوری نیز وارد کشور شود. این امر میتواند به ثبات اقتصادی و امنیتی کشور کمک کند. همچنین، ایران خواهد توانست در چارچوب دیپلماسی اقتصادی جهانی، نقش مؤثرتری ایفا کند و در پیگیری آرمانهای خود نیز موفقتر باشد.
گرامی مقدم با بیان اینکه در این میان، البته برخی جریانهای تندرو همچنان مخالفتهایی را ابراز میکنند، متذکر شد: به تازگی یکی از نمایندگان مجلس مدعی شد که مجلس در جریان مذاکرات نیست؛ ادعایی که رئیس مجلس، آقای قالیباف، آن را رد کرد. این مخالفتها بیشتر از سوی جریان پایداری و برخی تندروها در مجلس مطرح میشود. این جریانها نهتنها در گذشته با برجام مخالف بودند، بلکه امروز نیز با اصل مذاکره مخالفت میکنند. این واکنشها به نظر میرسد ناشی از نوعی عصبانیت از روند فعلی باشد و بشدت با عقلانیت سیاسی در تضاد است.
وی ادامه داد: غیر از این جریانها، میتوان گفت که عموم مردم ایران از تداوم مذاکرات رضایت دارند. همچنین رژیم صهیونیستی از مخالفان جدی این روند است و تلاش میکند تا شادی ملت ایران را تلخ کند. با این حال، ایران با اقتدار ایستاده است و اجازه چنین اخلالهایی را نخواهد داد. رضایت مردم از حاکمیت و راهبردهای آن، موجب تقویت اعتماد عمومی میشود.
source