به گزارش صدای بورس، این روزها هوای بورس ایران با وجود تنش های منطقه ای ، افزایش نرخ دلار و تصمیم گیری های دستوری و غیر کارشناسی ابری است و به نوعی این بازار به بیماری می ماند که درمان آن کمی سخت و پیچیده به نظر می رسد.البته باید توجه داشت درمان بیماری بازارسرمایه ایران نیازمند داروهای متعدد و متفاوت است. در این میان، اگر یک دارو باشد که این بیمار روبه موت را حیات تازه ببخشد، داروی ثبات در تصمیم گیری ها و خروج دولت از قیمت گذاری دستوری است که سال ها گریبان بازار سرمایه کشور را گرفته است. طبیعتاً مسایل کلان بورس ایران فراوانند ، اما بیماری این بازار را میتوان با ترمیم سلولهای آن، جان تازهای بخشید .هرزمان وقتی پای صحبت فعالان بازارسرمایه مینشینی تا از وضعیت بورس چند کلامی بگویند تا چند خطی از دردشان بنویسی، مشکلاتی به زبان میآید که هرساله تکرار میشوند، آنقدر تکرار شدهاند که بعضی از فعالان با لبخندی تلخ میگویند، مشکلات همان است که بود، مشکلات تازهای هم اضافه شده است.طوری از مشکلات میگویند که گویی تن و جان بورس به آن خو گرفته و دیگر از این مشکلات نمیهراسند، فقط انتظار دارند قدمی در راهحل این مشکلات برداشته شود تا بازار سرمایه هم بتواند نفسی به راحتی بکشد.در این گزارش با برخی از فعالان بازار سرمایه با طرح این سوال که اگر قرار بود در جلسه مجلس یک خواسته را مطرح کنید، چه بود؟ گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
بورس قربانی سیاست های دستوری
مجید عبدالحمیدی کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه دولت در قیمت گذاری دخالت نکند، گفت:تجربه نشان داده است قیمت گذاری دستوری از سوی دولت برای مصرف کننده هیچ نفعی به همراه نخواد داشت چه علم اقتصاد و چه تجربه چند دهه گذشته این را بهخوبی در کشور اثبات کردهاست، از اینرو بهنظر میرسد با سرکوب قیمتها صرفا تولید را بهسمت نابودی سوق میدهیم.
وی افزود: اگر در هفته ها و ماه های آینده بحران در برخی از کالا ها را مشاهده شود به طورحتم حاصل سیاست اشتباه قیمت گذاری دستوری است.
این کارشناس بازار سرمایه بورس را نماینده ای از تولید در کشور است، گفت: قطعی برق در تابستان (ناشی از قیمتگذاری دستوری) افت شدید تولید سیمان و فولاد را بهدنبال داشتهاست و به طور طبیعی سهامداران این صنایع (که عمدتا صندوقهای بازنشستگی هستند) بیشترین زیان را از این قطعی ب متحمل شده اند.
عبدالحمیدی ادامه داد:. صنعت برق در بورس با کمترین نرخ بازده داراییها مواجه است و سود خالصی برای سهامداران خود ندارد.
وی به صنعت خودرو اشاره کرد و اظهارداشت: با اعمال قیمت گذاری دستوری، خودروسازان زیان سنگینی را متحمل شدهاند و اثرات آن در معاملات سهام نیز مشاهده میشود. در نتیجه بورس یکی از قربانیان اصلی چنین سیاستی است که در شکل ها و مدل های مختلف مانند دست کاری نرخ های گاز ، فولاد ، خودرو وسایر بازار ها باعث ضربات سنگینی به این صنایع می شود.
قیمت گذاری دستوری برچیده شود
علی بخشنده مدیر کالا و انرژی کارگزاری بانک صادرات گفت: مجلس با ایجاد سازو کارهایی دولت نتواند قیمت گذاری دستوری در صنایع انجام دهد.چرا که در حال حاضر در صنایع زیر ساختی مانند فولاد ، سیمان و … قیمت گذاری دستوری بلای جان صنایع شده است.
وی افزود: معمولاً دولتها برای مقابله با افزایش قیمت و تورم، اقدام به سرکوب قیمتها و تعیین دستوری نرخ میکنند اما این اقدام نه تنها به تثبیت قیمت کالاها کمکی نکرده بلکه التهاب بازار را بیشترکرده است.
کارشناس بازار سرمایه اظهارداشت: در سال های گذشته محصولاتی که در بورس کالا و براساس عرضه و تقاضا قیمت گذاری شده اند با افزایش قیمت رو به رو نشده و این نشان از آن دارد که این بورس، مرکز ثقل شفافیت در بازارکالا است.
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بانک خاورمیانه ادامه داد:باید اجازه داد محصولات بیشتری دربورس کالا معامله شود اما متاسفانه شاهد هستیم نگاه های سلیقه ای باعث شده است محصولات نه تنها در بورس عرضه نشود بلکه عرضه برخی از محصولات از جمله گندم و جو متوقف شود.
بخشنده گفت: راهاندازی بورس کالا همچون وجود بورسهای کالایی قدرتمند در بسیاری از کشورهای دنیا، یک تصمیم درست بوده است و اثرات مثبت این سازوکار در کلان اقتصاد کشور و توسعه صنایع و رشد تولید غیر قابل انکار است.
بورس و معمای دخالت دولت
کاویان عبداللهی مدیر سرمایه گذاری کارگزاری اعتبار تابان گفت:بازار سرمایه محلی برای سرمایه گذاری است و به طور یقین اگر مشکلی در این بازار به وجود آید برای نه تنها سرمایه گذاران بلکه سهامداران و تولید کنندگان را نیز دچار مشکل خواهد شد.
وی در ادامه افزود: یکی از درخواست ها و دغدغه فعالان بازار سرمایه که همواره این بازار را تحت تاثیر خود قرار داده دخالت های دولت در این بازار است.
مدیر سرمایه گذاری کارگزاری اعتبار تابان در رابطه با دخالت دولت در بازار سرمایه گفت: هر چند عوامل بیرونی و مسائل خارجی بر روند بازار تاثیر گذار است اما در حال حاضر بخش قابل توجهی از مشکلات بازار سرمایه دخالت های سیستم دولتی است .هرچقدر دخالت ها کمتر شود و دولت به عنوان یک ناظر و قانون گذار فاصله بین نظارت و دخالت را در راستای تعادل رعایت کند اتفاقات بهتری رقم خواهد خورد.
کارشناس بازار سرمایه گفت: بهترین کاری که میتوان در مجلس در راستای بازار سرمایه انجام داد این است که دخالت های دولت را کمتر و بحث های نظارتی و قانون گذاری را عملی کنند. با این تصمیم لطمه ای به شرکت ها و سهامداران و سرمایه گذاران وارد نمیشود، چه بسا پیش بینی پذیری اقتصاد و آینده را بهتر هم خواهد شد.
به گفته وی قطعی گاز واحد های تولیدی و نرخ بالای آن در چند سال گذشته به بازار لطمه وارد کرده ودولت نتوانسته نیاز شرکت ها را در این زمینه تامین کند و این موضوع خود باعث شده تا سهام شرکت هایی که در بورس قرار دارند دچار نوسان شود.
مدیر سرمایه گذاری کارگزاری اعتبار تابان به مشکلات صنعت خودرو در بورس کالا اشاره کرد و اظهارداشت: زمانی که خودرو در بورس کالا عرضه و خرید و فروش می شد مشکلی در بازار آزاد و جود نداشت و خریدارها راضی بودند که در این بین سهامدار سود می برد و خریدار هم می توانست با قیمت شفاف و بدون دخالت واسطه ها و دلالان خرید کرده و کالا را به موقع تحویل بگیرد.
عبداللهی ادامه داد: اما دخالت های مافیای خودرو باعث شد این بازار با مشکل رو به رو شود زیان انباشته های عجیب و غریبی در شرکت های خودرویی ایجاد کند.
کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با توجه به اینکه نگاه و دید بازار سرمایه به دنبال گروه خوردیی است از سال ۱۳۹۶ تا به امروز فعالیت دو شرکت بزرگ خودرو سازی زیر ذربین فعالان بازار سرمایه قرار گیرد و سهام این شرکت ها همواره مورد توجه سهامداران باشد.
پرهیز از تصمیمات مقطعی در بورس
بهشتی روی مدیرعامل کارگزاری مهرآفرین ، گفت: مهم ترین دغدغه بازار سرمایه قیمت گذاری های دستوری است که دولت برای محصولات تعیین می کند.
وی با اشاره به اینکه اگر قرار باشد در اقتصاد قدم بزرگی برداشته شود نیازمند حذف مکانیزم های مربوط به قیمت گذاری های دستوری است، اظهارداشت : باید توجه داشت زمانی قیمت خوراک، مواد اولیه و محصولات واقعی می شود که در یک بازار رقابتی و شفاف مثل بورس انجام شود. قیمت گذاری های دستوری و کوتاه مدت که با توجه به شرایط صورت می گیرد بازاری با قیمت های غیر واقعی و بالا را بوجود می آورد.
مدیرعامل کارگزاری مهرآفرین تاکید کرد: برنامه ریزی های اقتصادی باید دربازه های پنج یا ده ساله انجام شود، زیرا یکی از مهم ترین معضلات موجود قابل پیش بینی نبودن اقتصاد است.
بهشتی روی ادامه داد: دلیل اصلی این معضل تصمیمات کوتاه مدت، زودگذر و به طور متداول بدون ضمانت اجرایی است.
کارشناس بازار سرمایه افزود: تصمیمات مجلس در بسیاری از موارد مقطعی است و برای دوره های میان مدت و بلند مدت نیست و باید مسئولان و نمایندگان مجلس از تصمیمات مقطعی پرهیز کنند چرا که این موضوع ضربه بزرگی به اقتصاد و بازار سرمایه می زند.
ضرورت صیانت از اعتبار بورس
محمدرضا اعلمی کارشناس بازار سرمایه ، گفت:یکی از درخواست ها و دغدغه فعالان بازار سرمایه صیانت از بازار بورس است. صیانت از بازار بورس شامل شفافیت، مبارزه با فساد مالی، پرهیز از اقتصاد دستوری است.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: صیانت از بورس یعنی بسیج کردن احاد مردم و مشارکت آنان در اقتصاد، که در صورت تحقق این امر، شاهد کنترل تورم و رشد تولید خواهیم بود.
وی اظهارداشت: بازار سرمایه یک ابزار کمکی برای تامین مالی بنگاههای تولیدی است و تنها بازاری است که مانند یک ترمز برای تورم عمل میکند، اما در حال حاضر شاهد فریز شدن بازار سرمایه هستیم.
اعلمی تصریح کرد: باید توجه داشت فریز شدن بازار ثانویه ،سبب عدم ورود پول به بازار سرمایه و کم رونق شدن بازار اولیه می شود . یکی از پیامدهای فریز شدن بازار ، دچار مشکل شدن بنگاه های اقتصادی در خصوص تامین مالی آنها از بازار بورس است که اثرات منفی را بر رشد تولید خواهد گذاشت. .
وی گفت: مجلس باید با نظارت دقیق بر عملکرد مدیران دولتی و تصمیمسازی درست در جهت رونق بازار سرمایه و کم رونق شدن بازارهای موازی از سرمایههای مردم صیانت کند. کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: امیدواریم با بهتر شدن اوضاع اقتصادی و کاهش ریسک های سیستماتیک، شاهد بازار بهتری باشیم و مدیران دولتی نیز به رونق بخشیدن بازار سرمایه توجه کنند و وضعیت اقتصاد کلان بهگونهای باشد که شاهد خروج پول از بازار نباشیم.