آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که پس از مذاکرات در نیویورک، نشانههایی دال بر تمایل بیشتر مقامات ایرانی برای تعامل و همکاری معنادار با آژانس مشاهده کرده و امیدوار است ماه اکتبر به تهران سفر کند.
چندین موضوع اختلافبرانگیز از مدتها پیش روابط و همکاری میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دچار اختلال کرده است.
اخراج چند بازرس و کارشناس غنیسازی آژانس از سوی تهران و نیز توضیحات ناکافی از دید این نهاد ناظر بر فعالیتهای هستهای در خصوص آثار اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلام نشده ایران از جمله مهمترین این موانع به شمار میرود.
رافائل گروسی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که یکی از مذاکرهکنندگان کلیدی توافق هستهای ۲۰۱۵ وین محسوب میشود، دیدار و گفتگو کرده است.
آقای گروسی پس از این دیدار در گفتگو با رویترز اعلام کرد: «آنچه من میبینم، ابراز تمایلی صریح برای تعامل مجدد با ما به شیوهای معنادارتر است.»
در حالی که دیپلماسی هستهای میان ایران و آمریکا در مقطع فعلی با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در هر دو کشور به بنبست رسیده است، مقامات ایرانی و اروپایی در نیویورک گرد هم آمدند تا راههایی برای کاهش تنشها در منطقه پیدا کنند.
آقای گروسی میگوید امیدوار است هر چه سریعتر زمینه از سرگیری و پیشرفت گفتگوهای فنی مناسب با ایران فراهم شود و از همین رو قصد دارد ماه اکتبر برای دیدار با مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران به تهران سفر کند.
وی سپس تصریح کرد: «البته اکنون باید به این موضوع محتوا و عمق ببخشیم، زیرا از صفر شروع نمیکنیم. ما روندی نسبتاً طولانی را طی کردهایم بدون اینکه برای برخی از سوالاتمان پاسخی دریافت کنیم.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه یادآور شد: «همچنین باید با آنها هماهنگ کنیم که چگونه این دوره را پشت سر بگذاریم، دورهای که آنها منتظرند ببینند چه تحولاتی در ارتباط با سایر طرفها، بهویژه ایالات متحده، روی خواهد داد.»
از زمان صدور قطعنامههای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از ایران میخواهد در تحقیقات مربوط به ردیابی اورانیوم در سایتهای اعلام نشده همکاری کند و ممنوعیت ورود بازرسان را لغو کند، تغییر چندانی ایجاد نشده است.
گزارشهای سه ماهه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که رویترز در ۲۹ اوت گذشته به آن رجوع کرده بود، هیچ پیشرفتی را در زمینه همکاری دو طرف نشان نمیدهد.
در عوض، برنامه هستهای ایران در این مدت شاهد توسعه و پیشرفت بیشتری بوده است؛ آخرین گزارشهای آژانس در پایان این دوره سه ماهه نشان داد که ایران مراحل نصب هشت آبشار جدید سانتریفیوژ در فردو را تکمیل کرده اما هنوز آنها را راهاندازی نکرده است.
بنا به این گزارش، ایران همچنین در سایت زیرزمینی نطنز که غنیسازی با خلوص ۵ درصد در آن صورت میگیرد، ۱۵ آبشار جدید از سانتریفیوژهای پیشرفته را نصب و راهاندازی کرده است.
آقای گروسی پیشتر در افتتاحیه دور تازه نشست فصلی شورای حکام آژانس ضمن اشاره به عدم پیشرفت در حل اختلافات پیشین پادمانی با ایران خواستار گامهایی رو به جلو برای برداشتن موانع و حل مشکلات شده بود.
source