آرمان امروز- گروه اقتصادی: دومین سفر خارجی نهمین رئیس‌جمهور ایران به مقصد نیویورک در شرایطی انجام می‌شود که با توجه به وضعیت منطقه‌ای و بین‌المللی جاری، این سفر از اهمیت راهبردی ویژه‌ای برخوردار است و کارشناسان معتقدند می‌تواند با دستاوردهای چندوجهی برای ایران همراه باشد.
مسعود پزشکیان در حالی به‌منظور شرکت در هفتادونهمین نشست مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد در راس هیأتی بلندپایه، شامل تعدادی از وزرا و معاونان رئیس‌جمهور و همچنین برخی نمایندگان مجلس، به نیویورک سفر کرد که علاوه‌بر سخنرانی در این مجمع، برنامه‌های متنوعی را در دستورکار دارد که می‌تواند ضمن تشریح رویکردهای جمهوری‌اسلامی در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی، بسترساز آغاز دور تازه‌ای از «دیپلماسی فعال» در راستای دستیابی به اهداف ترسیمی باشد.
ازسوی دیگر، این سفر در شرایطی انجام می‌شود که تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی جاری، از بحران در غزه گرفته تا جنگ در اوکراین، حساسیت ویژه‌ای به رایزنی‌های سران کشورهای مختلف جهان در حاشیه مجمع‌عمومی بخشیده است و انتظار می‌رود بخش مهمی از برنامه‌های مسعود پزشکیان در نیویورک، به این موضوع‌ها اختصاص داشته باشد. این درحالی است که عباس عراقچی، وزیرامورخارجه که زودتر از رئیس‌جمهور عازم نیویورک شده، روزهای پرکاری را در مقر سازمان‌ملل پشت‌سر گذاشته‌است.

ایده توسعه ای «منطقه قوی»
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور اسلامی ایران که برای نخستین بار در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در جمع سران و رهبران حضور یافته است، شامگاه سه شنبه (سوم مهر) به سخنرانی پرداخت.
او با اشاره به شعار خود که مبتی بر «وفاق ملی» است، ادامه داد: من با برنامه.ای مبتنی بر «اصلاحات»، «وفاق ملی»، «تعامل سازنده با جهان» و «توسعه اقتصادی»، وارد کارزار انتخابات شدم و موفق شدم اعتماد هموطنانم را در پای صندوق‌های رأی جلب نمایم. من قصد دارم بنیان‌هایی استوار برای ورود کشورم به عصر جدید و نقش آفرینی سازنده و مؤثر در نظام در حال ظهور جهانی پایه‌گذاری کنم، موانع و چالش ها را برطرف کنم و مناسبات کشورم را بر اساس ملزومات و واقعیت‌های دنیای امروز سازماندهی نمایم.
بخش مهمی از سخنان رئیس جمهور به اصول مهم برای اتحاد در منطقه اختصاص داشت و پزشکیان در این باره بیان کرد: ما از ضرورت اتحاد منطقه و تشکیل یک «منطقه قوی» سخن گفته ایم. «منطقه متحد و قوی» بر چند اصل استوار است: اول اینکه بپذیریم همسایه هستیم و به لطف همسایگی همواره در کنار هم باقی خواهیم ماند. حضور قدرتهای خارجی در منطقه موقتی و منشا بی‌ثباتی است. توسعه و پیشرفت ما و شما به یکدیگر گره خورده است. برون سپاری امنیت به کشورهای فرامنطقه ای به سود هیچ یک از ما نیست. دوم اینکه نظم جدید منطقه باید فراگیر و به سود همه همسایگان باشد. نظمی که منافع تک تک کشورهای همسایه را تامین نکند، نمیتواند پایدار باشد. سوم اینکه کشورهای همسایه و برادر نباید منابع ارزشمند خود را در جهت رقابت‌های فرسایشی و مسابقه تسلیحاتی هدر دهند. منطقه ما از جنگ، تنشهای فرقهای، تروریسم و افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر، کمبود آب، بحران پناهندگان، تخریب محیط‌زیست و مداخلات خارجی رنج می‌برد. ما می‌توانیم با هم به این چالش‌های مشترک، برای تأمین آینده بهتر نسل‌های بعدی رسیدگی نماییم.

توسعه همکاری‌های اقتصادی
همانگونه که پزشکیان پیش از سفر به نیویورک تأکید کرد، توسعه همکاری‌های اقتصادی در عرصه‌های مختلف، یکی از اصلی‌ترین محورهای رایزنی رئیس‌جمهور با سران کشورها خواهد بود. با توجه به اینکه چاره‌اندیشی برای مقابله با تحریم‌های غربی از مهم‌ترین رویکردهای دولت چهاردهم به‌حساب می‌آید، مجمع عمومی سازمان‌ملل فرصت مناسبی برای رایزنی‌های اقتصادی به‌منظور توسعه همکاری‌ها در بخش‌های مختلف خواهد بود.
بهبود مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی یکی از اصلی‌ترین رویکردهای دولت‌چهاردهم به‌حساب می‌آید که از آغاز رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری تاکنون، بارها مورد تأکید پزشکیان قرار داشته‌است. براین اساس، کارشناسان معتقدند رایزنی‌های دوجانبه در حاشیه مجمع‌عمومی سازمان‌ملل، از یک‌سو می‌تواند رقم‌زننده فصل تازه‌ای در مناسبات ایرانی – عربی باشد و ازسوی دیگر شاید راه تازه‌ای به‌سوی بهبود مناسبات با اتحادیه اروپا بگشاید. دیدارهای دوجانبه، بخش مهمی از برنامه‌های رئیس‌جمهور را در سفر به نیویورک تشکیل می‌دهد. با توجه به اینکه به سیاق گذشته پیش‌بینی می‌شود بخش مهمی از این دیدارها با دولت‌های همسایه باشد، انتظار می‌رود رایزنی به‌منظور توسعه مناسبات همه‌جانبه، آن‌هم در چارچوب سیاست‌همسایگی، بخش ویژه‌ای از برنامه‌های پزشکیان را به‌خود اختصاص دهد. براین‌اساس پیشبرد سیاست‌همسایگی با تمرکز ویژه بر افزایش سطح همکاری‌های اقتصادی، از مهم‌ترین محورهای رایزنی‌های رئیس‌جمهور در نیویورک خواهد بود.

شکستن تحریم ها مهم ترین عامل توسعه اقتصادی
یک استاد روابط بین‌الملل نیز با اشاره به مضوع تاثیر اقتصادی سفر پزشکیان گفت: به عقیده من دولت پزشکیان ضمن پذیرش مسئله لاینفک بودن اروپا و امریکا به دنبال پیشبرد دیدگاهی است که با انجام یک سری از تعاملات روشن مثل برقراری روابط تجاری گسترده‌تر، ایجاد بستر سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های بزرگ اروپایی و کاهش تنش با اتحادیه اروپا اقداماتی در راستای ارتباط بین ایران و اتحادیه اروپا داشته باشد.
اردشیر نوریان نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در رابطه با سفر رییس‌جمهور  به نیویورک برای شرکت در نشست سالانه سازمان ملل‌ متحد و فرصت‌هایی که این نشست برای بروز و ظهور سیاست خارجی ما در صحنه جهانی مهیا می‌کند، گفته: سازمان ملل به عنوان یک نهاد بین‌المللی، محل تجمع تمامی کشورهای فعال در حوزه سیاست بین‌الملل است و به لحاظ انتشار دیدگاه مسئولان کشورهای مختلف، جایگاه ممتازی در صحنه روابط بین‌الملل دارد. این سازمان به عنوان یک بستر برای دیپلماسی چندجانبه و دوجانبه عمل می‌کند و آینه‌ای است که دیدگاه‌های نزدیک به ۲۰۰ کشور را منعکس می‌سازد.

به دلیل موقعیت مهم و ممتازش در سیاست بین‌الملل، همواره مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار می‌گیرد، به‌ویژه در زمان برگزاری مجامع عمومی مهم مانند اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل.  گفتنی است ضرورت مقابله با سیاست‌های جنگ طلبانه رژیم‌صهیونیستی در غرب‌آسیا، بحث و بررسی درباره تحولات منطقه‌ای، رایزنی درباره تحولات بین‌المللی، گفت‌وگو درباره توسعه مناسبات دوجانبه، تأکید بر شکست سیاست‌های شرورانه صهیونیست‌ها، ضرورت مقابله جامعه جهانی با وضعیت انسانی اسفبار در غزه و انتقاد از سیاست‌های دوگانه کشورهای غربی از مهم ترین اهداف دیگر رئیس جمهور در سفر به نیویورک هستند.

source

توسط spideh.ir