به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، سنگ نوشته باستانی مردوک آپال آیدین یا کودورو که در زبان اکدی به معنای سرحد و مرز است امروز _پنجشنبه پنجم مهر_ در کرمانشاه رونمایی شد و تا ۲ هفته در موزه سنگ طاق بستان در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.

این سنگ نوشته در سال ۱۳۴۵ شمسی در شمال سرپل ذهاب کشف شد و نشان می دهد این منطقه در هزاره دوم پیش از میلاد مسیح تحت تسلط پادشاهان کاسی بابل قرار داشته است.

این سنگ‌نوشته ها (کودور) علاوه بر مشخص کردن حدود زمین های زراعی، مرز سرزمین تحت حاکمیت یک حکمران را نیز مشخص می کردند.

کودروهای کشاورزی سنگ نوشته های ساده هستند، اما کودروی کشف شده در سرپل ذهاب به دلیل داشتن حکاکی، سیاسی محسوب می شود.

بر اساس این گزارش، داریوش فرمانی مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: امسال هر روز شاهد شنیدن خبرهای خوب در حوزه میراث فرهنگی استان بودیم که برخی از آنها حتی می تواند معادلات تاریخی جهان را جا به جا کند.

وی از کشف محوطه بزرگ پارینه سنگی در شهرک پردیس کرمانشاه نام برد و افزود: قدیمی‌ترین آثار پارینه سنگی مربوط به ۲۰۰ هزار سال پیش است اما آثار کشف شده در این محوطه قدمتش به یک تا یک و نیم میلیون سال پیش بر می گردد که درنوع خودش بی‌نظیر است و آثار پارینه سنگی قدیم، میانی و جدید به توالی در آن وجود دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: کاوش در تپه تیلینه کرمانشاه انجام شد و چهار هزار مهر گلی کشف شد که از این تعداد، ۴۰۰ مهر سالم مربوط به خمره ها و انبارهای مواد غذایی کشف شده است که نشان از اعداد شمارشی دارند و می تواند زمینه پیدایش خط باشد.

وی تصریح کرد: کرمانشاه همیشه تاریخ مهم بوده و بسیاری از اولین آثار جهان در این استان شکل گرفته است.

فرمانی خواستار تغییر نگاه مسوولان به میراث فرهنگی به عنوان بستری برای توسعه استان شد و گفت: در دیدار با سفیر تاجیکستان پیشنهاد شده تا جشن بزرگ نوروز در کرمانشاه برگزار شود.

وی از انعقاد تفاهم‌نامه با پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی برای معرفی علمی جامع و دقیق کرمانشاه در سطح جهانی خبر داد و افزود: استان ما ظرفیت استثنایی در حوزه میراث فرهنگی دارد که می تواند آورده اقتصادی زیادی داشته باشد.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه در پایان گفت: هم اکنون ثبت جهانی محور ساسانی و اسب کرد در دست پیگیری است که برای جلب نظر کارشناسان یونسکو حداقل به ۳۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

source

توسط spideh.ir