سانسور شدید اخبار
تحلیلگران مسائل اسرائیل بر این باورند، با وجود سانسور شدید خبرهای مربوط به تحولات جبهه شمالی و جلوگیری از انتشار هرگونه ارزیابی از وقایع جاری در آن توسط ارتش اسرائیل، با این حال حزبالله نشان داد، دارای بانک اطلاعاتی پر باری است که اگر باعث نشود، دست برتر را در میدان داشته باشد، حداقل آن را در سطح ارتش اسرائیل قرار میدهد.
تحلیلگران اتفاق نظر دارند، بین جنبش حماس و حزبالله تفاوت بسیاری از لحاظ توانمندیهای نظامی و زرادخانههای تسلیحاتی وجود دارد، عواملی که بر روند رویاروییها و نتایج آن تأثیرگذار هستند و حزبالله نشان داده با تکیه بر این دو عامل «باور اسرائیل شکستناپذیر» را به چالش جدی کشیده است.
اگرچه جنبش حماس در 7 اکتبر سال گذشته با عملیات طوفان الاقصی و طی ایستادگی و مقاومت یک ساله خود ثابت کرد، علیرغم همه محدودیتها چالشی جدی برای اسرائیل است.
لذا سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل که همیشه به برتری خود در سطح منطقه و جهان میبالیدند، هم اکنون سانسور و نظارت نظامی شدیدی را بر خبرهای مربوط به حزبالله اعمال میکنند تا پیامدهای شکست خود در برابر مقاومت لبنان را کاهش دهند.
ضربه سنگین
«آنتوان شلحت»، پژوهشگر و تحلیلگر سرشناس اسرائیلی معتقد است، از زمان تشدید تنشها در جبهه شمالی، کنترل نظامی سختی بر انتشار اخبار تحولات جبهه داخلی اسرائیل اعمال میشود و در این زمینه ارتش اسرائیل از دو سطح اجبار و حتی زور علیه رسانههای این رژیم استفاده میکند.
اول واداشتن رسانهها به انعکاس صرف اخبار خارجی و جنگ جاری در نوار غزه و توجیه انتقال جبهه جنگ از جبهه جنوب به جبهه شمال و دوم، جلوگیری از انتشار هر نوع خبر درباره تحولات جبهه داخلی به ویژه جبهه شمالی؛ این سانسور به گفته شلحت چنان شدید است که آزادی رسانه و آزادی بیان در اسرائیل را تهدید میکند.
شلحت میافزاید که نظارت نظامی بر انتشار اخبار و سانسور اخبار جبهه شمالی با آغاز دور جدید رویاروییها بین اسرائیل و حزبالله هر روز بعد تازهای به خود میگیرد و روی انتشار اخبار جبهه شمالی سختگیری بسیار زیادی صورت میگیرد، طوری که اصلا با آنچه در نوار غزه شاهد آن بودیم، قابل قیاس نیست.
به گفته این تحلیلگر سرشناس اسرائیلی از زمان آغاز حملات اسرائیل به جنوب لبنان تحت عنوان «تیرهای شمال»، جبهه داخلی اسرائیل شاهد تحولات زیادی بوده و خسارات و زیانهای هنگفتی به جبهه داخلی به ویژه جبهه اسرائیل وارد شده که سانسور و نظارت شدید ارتش اسرائیل اجازه انتشار آنها را نمیدهد.
به اعتقاد شلحت این نوع از سانسور و نظارت بسیار سختگیرانه در انتشار اخبار تحولات جبهه شمالی تنها میتواند، یک پیام داشته باشد، موفقیت و پیروزی حزبالله در ایجاد کمربند امنیتی در داخل اسرائیل است که از سال 1948 تاکنون، اسرائیل برای اولین بار شاهد آن است.
به نظر شلحت این به معنای وارد آمدن ضربات سخت به راهبرد امنیتی اسرائیل مبنی بر «انتقال نبرد به خاک دشمن» است، چراکه اکنون جنگ در خاک اسرائیل جریان دارد.شلحت با تأکید بر اینکه حجم خسارات و زیانهای وارده به مناطق شمالی بسیار فراتر از آن است که در رسانهها منعکس میشود و شاید ارتش اسرائیل هیچگاه اجازه انتشار اخبار آن را ندهد، میافزاید: «آوارگی صد هزار شهرکنشین واقعیت جدیدی را برای اسرائیل رقم زده که از زمان تأسیس تاکنون هیچگاه آن را تجربه نکرده بود.» وی تأکید میکند، همه مناطق و شهرکهای مرزی اسرائیلی که شاهد خروج ساکنین خود بودهاند یا کاملا ویران شدهاند یا امکان زندگی و ادامه فعالیتهای اقتصادی در آنها وجود ندارد. شهرکهایی که به دستور ارتش اسرائیل درحال تخلیه هستند نیز به همین وضعیت دچار شدهاند، اما رسانههای عبری زبان اجازه انتشار حقایق جاری در این شهرکها را ندارند.
به گفته شلحت در مقابل سانسور شدید اخبار داخلی، اسرائیل روی آنچه در لبنان جریان دارد، تمرکز میکند تا به واسطه آن افکار عمومی خشمگین و ملتهب اسرائیل را با خلق پیروزیهای تاکتیکی موقت آرام کند.
وی رفتار ارتش اسرائیل را این چنین تحلیل میکند: «ارتش اسرائیل به خوبی میداند، حزبالله دارای زرادخانه و تسلیحاتی است که چندین برابر جنبش حماس است. افزون بر آن، در رویاروییهای اخیر برای ارتش اسرائیل ثابت شد که حزبالله دارای اطلاعاتی گسترده و دقیق درباره پایگاههای نظامی و مراکز حساس و راهبرد اسرائیل است، آن هم در زمانی که همواره ادعا اسرائیل دارای بهترین ارتش و سرویس اطلاعاتی دنیاست که هرگونه تهدید علیه اسرائیل را دفع میکند، حالا هم در سطح نظامی و هم در اطلاعاتی واهی بودن این ادعاها ثابت شدهاند.»
افزایش بیماریهای روانی
«امیر مخول»، تحلیلگر سیاسی سانسور شدید اخبار و تحولات جبهه شمالی را تلاش برای سرپوشگذاری بر بانک اطلاعاتی حزبالله میداند و میگوید: «اسرائیلیها از حجم واقعی خسارات جبهه شمالی مطلع نیستند، اگر آنها بدانند، حزبالله هنوز آنگونه که باید از بانک اطلاعاتش علیه اسرائیل استفاده نکرده، بیشک دچار بحرانهای شدیدی خواهند شد.»
وی میافزاید: «جامعه اسرائیل از یک سال جنگ خسته و فرسوده شده، نتانیاهو برای توجیه آغاز جنگ سوم لبنان به دستاویز تهدید وجودی حزبالله برای اسرائیل متوسل شده تا افکار عمومی را با خود همراه کند.»
مخول معتقد است، اسرائیل با تشدید سانسور اخبار جنگ در جبهه شمالی تلاش میکند، روحیه فروپاشیده جامعه اسرائیل بالا ببرد.وی خاطرنشان میکند، اسرائیل عمداً حملات خود به لبنان و هدفگیری و ترور رهبران سیاسی و نظامی حزبالله و صحنههای آوارگی لبنانیها را به تصویر میکشد تا به نوعی آرامش روحی و روانی را برای اسرائیلیها بازگرداند و بگوید که درحال انتقامگیری و بازگرداندن بازدارندگی از دست رفته اسرائیل است.
مخول بر این باور است، تشدید سانسور اخبار و نظارت بر انتشار آنها از سوی ارتش اسرائیل و پنهان کردن تحولات و واقعیتهای میدانی، بر این موضوع تأکید میکند که اغلب اهداف حزبالله مراکز و پایگاههای نظامی بودهاند که ارتش این رژیم اینگونه از انتشار آنها بیمناک است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی خاطرنشان میکند، در این میان رسانههای اسرائیلی به جای رفتن در پی حقایق جاری در جبههها مثل همیشه رویکرد سرخوشی از بهدست آمدن پیروزیهای تاکتیکی را پیش گرفتهاند، بدون اینکه سخنی از پیچیدگیهای میدانی به میان آوردند که ارتش اسرائیل اکنون در هر دو جبهه شمالی و جنوبی با آن مواجه است.
فرار مغزها و افزایش بیماران روانی
همزمان با آغاز مرحله جدید رویاروییهای اسرائیل و حزبالله، شبکه 14 اسرائیل از افزایش 30 درصدی درخواست کمک روانی اسرائیلیها در شمال به دلیل وحشت از تشدید حملات موشکی حزبالله خبر داد.
این کانال به نقل از «اوفیر یحزکلی»، معاون شهردار کریات شمونا گفت: «صدها هزار نفر از ساکنان شمال اسرائیل با گسترش دامنه حملات متقابل ارتش اسرائیل و حزبالله وضعیت جدیدی را تجربه میکنند که تاکنون با آن مواجه نبودهاند و این بهشدت روی وضعیت روحی و روانی آنها تأثیر منفی گذاشته است.»
از سوی دیگر، در کنار همه مشکلات اجتماعی که اسرائیل پس از عملیات طوفان الاقصی با آن مواجه شده، هم اکنون با پدیده فرار مغزها از سرزمینهای اشغالی مواجه است.
«هارون چیچانوور»، دانشمند اسرائیلی و برنده جایزه نوبل، با اشاره به اینکه موج مهاجرت از اسرائیل همچنان ادامه دارد، هشدار داد: «بخش اعظم این مهاجران را نخبگان اسرائیلی تشکیل میدهند.»
وی تأکید کرد: «جامعه اسرائیل جامعه کوچکی است، وقتی 30 هزار نخبه طی یک سال از آن مهاجرت کنند، چه چیز برای آن باقی میماند.»
از سوی دیگر، «آلون ایزنبرگ»، استاد اقتصاد دانشگاه عبری قدس و مشاور بانک مرکزی اسرائیل نیز میگوید: «خروج نخبگان و مهاجرت آنها به خارج از اسرائیل نگرانیهای بسیاری را برای بخش فناوری این رژیم به عنوان ستون فقرات اقتصاد اسرائیل ایجاد کرده است.»
ایزنبرگ خاطرنشان میکند: «هیچ راهی برای جلوگیری از فرار مغزها و خروج سرمایه از اسرائیل وجود ندارد، اما واقعیت وحشتناکتر آن است که بسیاری از این مغزها و سرمایهها برای همیشه اسرائیل را ترک میکنند.»
source