آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: در گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده که ایران با این نهاد در مورد محدود کردن ذخایر اورانیوم غنیشده خود گفتگو کرده و در این راستا اقداماتی مقدماتی را آغاز کرده است.
طبق گزارش آژانس، در این گفتگوها که در هفته گذشته در نشستهایی در سطح بالا میان مقامات ایرانی و آژانس صورت گرفته، «امکان عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد»، که سطحی نزدیک به درجه ۹۰ درصد تسلیحاتی است، مطرح شده است.
در گزارش سهماههای که به اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه شده، آمده است که آژانس تایید کرده ایران اقداماتی مقدماتی را در جهت «متوقف کردن افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد» آغاز کرده است.
در این گزارش آمده است: «در تاریخ ۱۶ نوامبر (۲۶ آبان)، آژانس تأیید کرد که ایران اقدامات مقدماتی برای متوقف کردن افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد را آغاز کرده است» و همچنین: «انتظار میرود مبادلات بین آژانس و ایران در این راستا ادامه یابد.»
مذاکرات در جریان سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران صورت گرفت و نشان میدهد که جمهوری اسلامی ممکن است آماده انجام مصالحههایی در برنامه هستهای خود باشد و به کاهش تنشها با غرب بپردازد، بهویژه که در این میان خود را برای بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید نیز آماده میکند.
بر پایه این گزارش محرمانه که برخی رسانههای غربی بخشهایی از آن را منتشر کردهاند، ایران پیشنهاد تازه خود را مشروط به آن کرده است که قدرتهای غربی از فشار برای تصویب قطعنامهای علیه ایران در جلسه این هفته ۳۵ کشور عضو شورای حکام، به دلیل عدم همکاری با نهاد نظارت هستهای سازمان ملل، دست بردارند.
ایران در ماههای اخیر ذخایر اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده و به بیش از ۳۲ برابر حد تعیینشده در برجام رسانده است. ذخایر این اورانیوم تا تاریخ ۲۶ اکتبر (۵ آبان) به ۶۶۰۴.۴ کیلوگرم رسید که افزایشی برابر ۸۵۲.۶ کیلوگرم از زمان گزارش سهماهه قبلی در ماه اوت را نشان میدهد.
این گزارش در آستانه جلسه شورای حکام آژانس منتشر میشود، جایی که قدرتهای اروپایی با حمایت ایالات متحده خواستار محکومیت ایران به دلیل عدم همکاری کافی با نهاد نظارت هستهای سازمان ملل هستند.
هرگونه تلاش برای کاهش بحران هستهای در این هفته با چالشی جدید روبهرو خواهد شد، زیرا انتظار میرود که کشورهای اروپایی امضاکننده توافق هستهای ۲۰۱۵، یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا، در نشست آژانس، قطعنامهای در محکومیت عدم همکاری تهران با این نهاد مطرح کنند.
پیشنویس قطعنامهای که بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده از آن حمایت میکنند، ایران را محکوم خواهد کرد و همچنین وظیفهای را برای صدور «گزارش جامع» درباره فعالیتهای هستهای ایران به آژانس محول خواهد کرد.
هدف این است که ایران تحت فشار قرار گیرد تا به میز مذاکره بازگردد و در مورد محدودیتهای جدید بر فعالیتهای هستهای خود توافق کند.
ایران تهدید کرده که اگر مورد سرزنش قرار گیرد، پاسخ خواهد داد و این ممکن است به افزایش فعالیتهای هستهای منجر شود.
چشمانداز بازگشت سیاست «فشار حداکثری»
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، او کشورش را از برجام خارج کرد و همچنین تحریمهای فلجکنندهای را علیه ایران اعمال کرد که باعث ایجاد یک دوره تنش و سرسختی طولانیمدت میان ایران و ایالات متحده شد. رئیسجمهور منتخب آمریکا از قرار این بار نیز افرادی با دیدگاههای سختگیرانه نسبت به ایران را برای پستهای عالی خود انتخاب کرده و انتظار میرود که نسخهای شدیدتر از کمپین «فشار حداکثری» خود را پس از ورود به کاخ سفید دنبال کند.
ایران در پاسخ به خروج ترامپ از برجام، فعالیتهای هستهای خود را افزایش داد که موجب نگرانیهایی درباره نزدیک شدن این کشور به توانایی ساخت سلاح هستهای شده است. این کشور اکنون بیشتر از دوسال است که اورانیوم را تا خلوص ۶۰ درصد غنیسازی میکند و بهگفته کارشناسان، اگر بخواهد مواد شکافپذیر کافی برای تولید حدود سه بمب هستهای در عرض چند هفته در اختیار دارد.
تهران بر این نکته تأکید میکند که برنامه هستهایاش صرفاً برای اهداف صلحآمیز است، اما مقامات جمهوری اسلامی در ماههای اخیر هشدار دادهاند که در صورت مواجهه با تهدیدی واقعا موجود، ممکن است دکترین هستهای خود را بازبینی کنند.
دفتر امور خارجه بریتانیا روز سهشنبه اعلام کرد که به شدت نگران افزایش ذخایر اورانیوم ایران است و افزود که این افزایش شامل «اورانیوم غنیشده با درصد بالا است که هیچ دلیل معتبر غیرنظامی برای آن وجود ندارد.»
source